De eerste tekenen van winter in Nederland

Het zit al een tijdje in de weerkaarten van het Europese weermodel. Volgende week staan er winterse buien op het menu!

De echte winterliefhebbers hebben het er al weer weken over; komt er dit jaar nu weer eens echte strenge winter of niet? Het is natuurlijk pas herfst en dus lastig om hier nu al een uitspraak over te doen, en als we naar de kaarten van de komende dagen kijken, lijkt het nog vooral warme lucht die via een omweg in Nederland wordt aangevoerd. Als we echter een stukje verder in de weerkaarten kijken, lijkt er volgend weekend tijdelijk even wat koudere lucht vanuit het noorden aangevoerd te worden. Maar of dit koud genoeg is voor echte sneeuw? We zullen het zien.

Komende week bouwt een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zich flink uit naar het noorden, waardoor dinsdag in Nederland de stroming al naar het noordwesten draait.  Het blijft in eerste instantie nog een beetje een gevecht, want een lagedrukgebied duwt het hoog af en toe weer even iets terug naar het zuiden. Maar vanaf vrijdag is hij krachtig genoeg om zich heel voorzichtig naar het noordoosten uit te breiden. In de nacht van vrijdag naar zaterdag vormt zich dan een uitloper van hogedruk boven IJsland, waardoor in Nederland de stroming echt noordelijk wordt.

Temperatuurdaling
Dit betekent dat er die nacht met een flink vaart, erg koude lucht vanaf de Noordpool wordt aangevoerd. Op het kaartje van het ECMWF hiernaast kun je dit ook heel goed zien. Vrijdag passeert er een koufront en daarachter stroomt langzaam al wat koudere lucht binnen. De temperatuur ligt vrijdag overdag nog op 8,5 graad, maar in de nacht zie je de temperatuur op verschillende hoogten ineens een flinke daling maken. Tegen 6 uur ’s ochtends op zaterdag ligt de temperatuur dan nog maar op 2,5 graad. Ook in de bovenlucht, op 500 hPa, is de koude lucht goed waarneembaar in de kaartjes.

Neerslag
Nu valt er in die nacht en de opvolgende ochtend vooral aan de kust ook flink wat neerslag. De aangevoerde lucht is namelijk niet alleen erg koud, maar boven het warme zeewater wordt het ook zeer onstabiel, waardoor er gemakkelijk buien ontstaan. Deze drijven met die stevige stroming dan vooral de kustprovincies in en regenen grotendeels daar uit. In het binnenland is het dan nog grotendeels droog. Dit kun je op het neerslagkaartje hiernaast ook goed zien.

Als de temperatuur nu tijdens die buien laag genoeg is, bestaat er een kans dat de neerslag als sneeuw naar beneden gaat vallen. Maar gezien de temperatuur niet onder het vriespunt uitkomt en aan de kust ook het warmere zeewater nog wat roet in het water gooit, zullen de meeste buien dan hagel- of natte sneeuwbuien zijn. De eerste winterbuien zijn dan wel een feit!

Maastricht
Het leuke is, en dat kun je ook goed op het neerslagkaartje hiernaast zien, dat ook het uiterste zuidoosten van Nederland, onder andere regio Maastricht, flink wat neerslag gaat krijgen. Doordat de koude lucht tegen de Ardennen, de Eifel en het Sauerland botst, wordt het gedwongen opgetild, waardoor er daar ook behoorlijk wat neerslag gaat vallen. Ook hier geldt natuurlijk, dat als de lucht koud genoeg is, die neerslag wel eens sneeuw zou kunnen zijn!

Hoe gaat het verder?
Vanaf zondag wordt de aangevoerde lucht volgens het ECMWF heel geleidelijk weer iets warmer en neemt de kans op sneeuw al weer snel af. De winterse buien zijn dus helaas maar van korte duur. En of dit een voorbode is voor een strenge winter? Dat moeten we nog even geduldig afwachten.

Daarbij komt dat het Amerikaanse model, het NCEP, een iets andere koers vaart wat betreft de winterse buien. Zij laten die bel met koude lucht in veel mindere mate zien, zowel in de bovenlucht als op de grond. In vergelijking met het ECMWF is het verschil in temperatuur in de bovenlucht ongeveer 8 graden. En dit is natuurlijk een wereld van verschil als het om sneeuwval gaat. Van echte winterse buien is er volgens dit model dan ook geen sprake.

Komende week houden we deze winterse ontwikkeling natuurlijk goed in de gaten en houden we u middels onze berichtgeving uiteraard op de hoogte. Wilt u echter dagelijks op de hoogte gehouden worden van deze ontwikkelingen, kunt u bellen met onze weerlijn (0900-9725) en optie 5 kiezen.

Bron: Meteo Consult