Lancering Spaceshuttle Endeavour

Er is zwaar weer op komst voor de missie van de Spaceshuttle Endeavour die zaterdagnacht vanuit de lanceerbasis in Florida gepland staat te vertrekken.

De jaren geleden geplande STS-126 missie van de Spaceshuttle Endeavour, waarbij voorbereidingen getroffen gaan worden om het aantal bemanningsleden op het Internationaal ruimtestation te verdubbelen van drie naar zes astronauten, staat gepland in de nacht van vrijdag op zaterdag 15 november om 01:55 uur Nederlandse tijd. Op de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is het dan zes uur vroeger. Het weer speelt tijdens de lancering een cruciale rol.

Slecht weer op komst

Momenteel zorgt een zuidelijke wind voor hoge temperaturen in heel Florida. Met een middagtemperatuur van 28 graden op Kennedy Space Center was het een dag voor de start nog erg warm. Er is verkoeling onderweg in de vorm van een koufront. Deze storing met veel wolken en regen trekt via de staten Alabama en Georgia morgen Florida binnen. Vrijdag is het voor het front uit met een naar zuidoost gedraaide wind nog broeierig warm. Met bijna 30 graden is het om te stikken. De bewolking neemt op enige hoogte in de atmosfeer al wat toe maar het blijft waarschijnlijk nog wel droog. De laatste weermodellen laten de passage van het front met het slechte weer pas in de loop van zaterdag gebeuren. Dus zoals het er nu voor staat brengt dit koufront de start van missie niet in gevaar. Na passage van het koufront keldert de temperatuur met een naar noordwest draaiende wind naar ongeveer 17 graden op zondag. Nu maar hopen dat het front de komende uren niet aan een versnelling begint waardoor de lancering alsnog in problemen wordt gebracht.

Doel van de missie

Mede door een inspectie van de rotors voor de zonnepanelen zal het ook een missie worden om de stroomvoorziening voor de komende zes bemanningsleden te garanderen. Het zullen vier drukke dagen buiten het ruimtestation worden voor de ruimtewandelaars. De Solar Alpha Rotary Joints (SARJ) zijn twee 3 meter brede wielvormig schanieren die er voor zorgen dat de zonnepanelen altijd op de zon gericht blijven om zo veel mogelijk elektriciteit op te wekken.

De Endeavour heeft een enorme container met 14.500 kg aan spullen bij zich om de huisvesting van de drie extra bemanningsleden mogelijk te maken. Onder meer een keuken, een badkamer, twee slaapkamers en een fitnessapparaat gaan mee voor het internationale ruimtestation ISS. Ook zullen ze een apparaat installeren dat drinkwater kan winnen uit de urine van de bewoners van het ISS.

Ruimtevaart, wat heb je er aan?

Er zijn mensen die denken dat Ruimtevaart niets meer is dan een grote verspilling van tijd en geld. Maar door de Ruimtevaart zijn veel andere technologieën in een stroomversnelling geraakt. Onze kennis van het heelal en onze aarde is enorm toegenomen. Het waren immers de satellieten die het gat in de ozonlaag ontdekte en daarmee het milieubewustzijn aanzwengelde. En zonder satellieten wisten we misschien ook niet precies wat voor weer het morgen of overmorgen zou worden. Ook GPS (global positioning system) en Telecommunicatie zijn het directe resultaat van ruimtevaart. Ook voor de sterrenkunde heeft de ruimtevaart veel goeds betekend. Normaal blokkeert de aardse atmosfeer het zicht van telescopen. M.b.v. de Spaceshuttle kunnen satellieten buiten de dampkring geplaatst worden. Het zicht is hiermee enorm verbeterd. De bekendste ruimtetelescoop is de Hubble-Space Telescope.

Niet alleen voordelen

Op de tank op de buik van de Space Shuttle zit vloeibare waterstof en zuurstof. Deze brandstoffen worden door de motoren verbrand. Aan de zijkanten van de tank zitten twee stuwraketten met vaste brandstof. Ze werken als twee enorme vuurpijlen. Aan het begin van de lancering is er in totaal 1.721.000 kg brandstof aan boord, bestaande uit waterstof en zuurstof. De uitlaatgassen van de motoren bestaan alleen maar uit water. Want bij het verbranden van waterstof en zuurstof wordt waterdamp (stoom) gevormd. Dit is niet schadelijk voor het milieu. Bij de verbranding van de vaste brandstof komt wel een hoop giftige troep vrij: 218.000 kg zoutzuur, 23.600 kg chloorgas, 6400 kg stikstofoxiden en 276.000 kg aluminiumoxide. In een gebied van 34 kilometer rond de lanceerplaats regent er 55.000 kg zoutzuur in kleine druppeltjes neer. Dit zoutzuur is duizend maal zo zuur als azijnzuur. Dit komt allemaal vrij bij slechts één enkele lancering van de Space Shuttle, een enorme belasting voor het milieu op de korte termijn. Dit zou allemaal in het niet vallen bij de technologische vooruitgang die we met dit soort missies behalen, ook op het gebied van het weer en het klimaat, zou dit allemaal weer goed moeten maken.


Bronnen: NASA, www.cweb.nl, www.flightprep.com, Wikipedia, Meteo Consult