Hagelspektakel in Engeland

Het gebeurde al een kleine twee weken terug, maar spectaculair blijft het: de extreem zware hagelbuien in de regio East-Devon, in Engeland.

In de regio East-Devon in Engeland kwam het recent tot uitzonderlijke hagelbuien. ‘Uitzonderlijk’ is eigenlijk een beetje een understatement. Het was volgens de Britse weerdienst een “what is likely to be a once in a life time event”.

Extreem zware buien zijn bijzonder in ons deel van West-Europa. Dat geldt niet alleen voor Nederland maar ook voor Engeland. Voor het voorkomen van de hoogste neerslagintensiteiten ligt daarbij de voorkeur duidelijk in de zomer. In de winter is de potentie voor hele zware buien minder groot. De maximaal mogelijke onstabiliteit van de atmosfeer is namelijk kleiner.

De extreem zware buiencluster die in de nacht van 29 op 30 oktober jongstleden over de Engelse regio East-Devon trok, trok zich weinig aan van het ongunstige jaargetijde waarin ze ontstond. Het leverde atmosferisch vuurwerk af van immense proporties. De Britse nationale weerdienst Met Office sprak achteraf van een ‘a once in a lifetime event’.

Hoe bijzonder de buien in East-Devon waren spreekt wel op het volgende statement op de website van Met Office: “One of the most extraordinary weather events in years affected a small area of east Devon on the night of 29/30th October. Intense rain and hail fell on a scale that can be regarded as freak, and what is likely to be a once in a lifetime event.”

Niet alleen in East-Devon, maar ook delen van Cornwall was de schade groot. De extreme neerslag veroorzaakte overstromingen. De brandweer beschreef de situatie in het plaatsje Ottery St Mary als een “absolute chaos”. Volgens de politie moesten 25 mensen werden gered uit hun huizen, en veel auto’s kwamen vast te staan in het water.”

Het meest spectaculaire aan het verhaal – want hoe wrang het ook is, overstromingen in Engeland komen vaker voor – waren bij dit alles de zeker voor Engeland bizar zware hagelbuien. Op sommige plekken hoopte de wegstromende mix van water en hagel op tot grote massa’s ‘slush-ijs’. Een medewerker van de reddingsdiensten over de heftige omstandigheden: "It got worse and worse and one crew got stuck in a 6ft (1.8m) [hail] drift" [website BBC].

Veroorzaker van dit alles was een hele koude bel in de bovenlucht, met als gevolg daarvan zowel bovenin als onderin de atmosfeer lagedrukwerking en grote onstabiliteit. Aan de achterzijde van een occlussiefront onstonden vervolgens ’s nachts de zeer zware buien. Op meetstation Dunkeswell kwam het die nacht tot zo’n 70 millimeter neerslag. Maar gezien de neerslagradarbeelden van die nacht zal er op sommige plaatsen nog veel meer zijn gevallen, buiten de meetposten om.

Bronnen: BBC, Met Office, Mid Devon Star, Meteo Consult