Opmerkelijke nacht

Afgelopen nacht trok er een frontale storing over ons land. Hierdoor waren er grote verschillen in temperatuur, wind en neerslag zichtbaar.

Een frontaal systeem is eigenlijk niet meer dan de overgang tussen twee verschillende luchtsoorten. Een dergelijke verandering gaat meestal niet zonder slag of stoot. Zo leverde de passage van een front afgelopen nacht grote verschillen op…

Aan hen het einde van de middag bereikte afgelopen maandag de storing het vasteland van Nederland. Een groot regengebied trok vervolgens over ons land en opmerkelijk was vooral de buienlijn die aan het begin van de avond zichtbaar werd in het geheel.

Golftop

In de radarbeelden werd ook een soort golf zichtbaar in deze buienlijn. Ook bij de luchtdrukkaarten was deze ‘golf’ duidelijk terug te vinden aan de hand van de ingetekende fronten. Een dergelijke kromming in een front wordt in de meteorologie een golftop genoemd.

Onder invloed van deze golftop deden zich grote verschillen in neerslaghoeveelheden voor. Vooral in het noordwesten van Nederland viel er meer neerslag, door de storing die daar langer bleef ‘golven’.

Neerslagwaarnemingen

De automatische weerstations laten een scherpe lijn zin in de neerslaghoeveelheden. In Oost-Brabant, Limburg, Oost-Gelderland en Oost-Overijssel viel niet meer dan 2 tot 6 millimeter neerslag in 12 uur tijd. Dit in tegenstelling tot de rest van Nederland, waar in 12 uur tijd 14 tot 35 millimeter viel. Voor beide gevallen geld dat gemeten is tussen maandag 10 november 18.00 UTC en dinsdag 11 november 06.00 UTC.

Maar niet alleen de officiële weerstations lieten een duidelijke tweedeling zien. Ook in de waarnemingen van weeramateurs was dit goed terug te zien. In Vorden werd door Harry Jansen niet meer dan 3,4 millimeter in 24 uur gemeten en ook in Ruurlo viel ‘slechts’ 4 millimeter.

Deze hoeveelheden zijn peulenschillen ten opzichte van waarnemingen van andere weeramateurs. Een aantal waarnemingen sprong bovenuit, daar viel namelijk meer dan 30 millimeter. Henk Veldman uit Ten Post noteerde met 32,3 millimeter zelfs een dagrecord. Sinds 23 november 1984 viel er in 24 uur tijd niet zoveel neerslag. In Emmeloord werd door Robert de Vries nog iets meer gemeten. Tussen maandagavond 19.00 uur en dinsdagmorgen 09.30 uur viel daar maarliefst 34 millimeter. De waarneming van Ron Govers uit Hank staat echter bovenaan, want hij had zelfs 37,7 millimeter in 12 uur tijd!

Opmerkelijk temperatuurverloop

Bij de overgang tussen twee verschillende luchtsoorten verandert ook de temperatuur sterk. Afgelopen nacht was de passage van het front duidelijk terug te zien. Een goed voorbeeld hiervan is het weerstation in Arcen. Om 2 uur afgelopen nacht werd daar een temperatuur van bijna 16 graden gemeten. Een dergelijke temperatuur is overdag al zacht te noemen, maar is voor de nacht vrij uitzonderlijk. Bij de passage van het front daalde de temperatuur in rap tempo. Zo was tussen 5 en 7 uur tijd een daling van maarliefst 5 graden te zien. De minimumtemperatuur (ruim 8,5 graden werd pas in de loop van de ochtend bereikt.

Maar niet alleen de temperatuur maakte een duidelijke val naar beneden. Zo stond er in de nacht naar dinsdag op de plekken waar de storing nog niet voorbij was getrokken een vrij krachtige tot harde wind. Op de plaatsen waar de storing al voorbij was stond niet meer dan een zwakke tot matige wind.

Meteo Consult maakt bij haar verwachtingen dankbaar gebruik van de waarnemingen van weeramateurs. Wilt u zelf ook uw waarnemingen doorgeven? Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar waarnemingen@weer.nl

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: An Roelen.