Winters wit in de noordelijke Alpen

Werd het vorige week lokaal nog 25 graden in Oostenrijk, nu lijkt er toch echt sneeuw aan te komen in de Alpen.

Het wintersportweer zit natuurlijk alweer voorzichtig in de pijpleiding, maar heel veel hebben ze daar in Oostenrijk tot nu toe niet van gemerkt. Afgelopen woensdag, 5 november, werden er lokaal nog temperaturen van 25 graden gemeten in de bergen. Maar vanaf woensdag lijkt er nu echter sneeuw te gaan vallen. Het is in eerste instantie misschien maar van korte duur, het weekend daarna wordt het namelijk weer even zachter, maar daarna lijkt de kou weer tot eind november terug te keren in de Alpen.

Nu werden die temperaturen van 25 graden van afgelopen woensdag vooral aan de noordelijke hellingen gemeten. Er stond op dat moment namelijk een zuidenwind die vrij vochtige lucht tegen de bergen aanblies. Door gedwongen opstijging koelde de lucht snel af en omdat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht, trad er condensatie op. Er vormden zich hierdoor aan de zuidkant van Alpen wolken, waaruit daar flink wat sneeuw en regen viel. Als er condensatie optreedt, is een ander duidelijk kenmerk dat de lucht door hierbij vrijkomende warmte, een flink stuk opwarmt. Eenmaal aan de andere kant van de berg, waren de wolken inmiddels uitgeregend en was er geen vocht meer over. De wolken losten op en de reeds opgewarmde lucht stroomde aan noordkant weer naar beneden. Doordat de zon hierbij ook nog flink scheen, werd het aan de noordkant van de bergen ineens bijna zomers warm. Geen normale temperaturen voor Oostenrijk in november, maar een typisch voorbeeld van de föhn- en stauwerking in berggebieden.

Passage van een koufront
Een vrij actief koufront, dat parallel aan de grens van koude en warme lucht in de bovenlucht loopt, passeert vannacht Nederland. Dinsdag trekt deze door richting het oosten en schuift waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag Oostenrijk binnen. Achter dit front bevindt zich vrij koude en vooral ook erg vochtige lucht. Als die in de loop van de dag dan tegen de noordkant van de Alpen aanbotst en daarbij ook nog gedwongen wordt om op te stijgen, kun je uitgaan van behoorlijke hoeveelheden neerslag. Maar of dit sneeuw zal zijn, is in dit stadium dan nog niet duidelijk. Pas als de lucht in de bovenlucht ook koud genoeg is om de neerslag te laten bevriezen, weten we zeker of er sneeuw gaat vallen of niet. Op 1,5 kilometer is de lucht echter al 0 graden, dus hoe verder de lucht stijgt, hoe kouder deze wordt. In dit geval lijkt het dus vrij zeker dat er woensdag, donderdag en misschien ook vrijdag, in ieder geval boven 1000 meter, behoorlijk wat verse sneeuw op de middelhoge pistes gaat vallen in Oostenrijk. Lokaal wordt er zelfs 15 tot 20 centimeter verwacht! Goed nieuws voor de skiërs dus.

Opklaringen
Nu is het zo dat het na een koufront vaak vrij snel weer opklaart en doordat er vanaf vrijdag heel geleidelijk meer hogedrukinvloed vanuit het noorden van Oostenrijk komt, lijkt de sneeuwval maar van korte duur. Toch zit er voor de skiliefhebbers wel weer een klein lichtpuntje in de weerkaarten op de lange termijn; de hogedrukinvloed wordt in de loop van volgende week weer voorzichtig verdreven en maakt plaats voor opnieuw koudere lucht. Of dit echter ook aanleiding geeft tot sneeuw.. dat is nog niet helemaal zeker!

Wilt u meer weten over het weer in de Alpen? Bel dan onze weerlijn (0900-9725) en kies optie 2.

Bron: Meteo Consult

Foto voorzijde: Wikipedia