Orkaan Paloma

In afwachting van orkaan Paloma worden duizenden mensen in Cuba geëvacueerd. Een staat van alertheid is afgekondigd.

Vrijdag heeft de tropische storm Paloma zich in het Caribische gebied tot orkaan ontwikkeld. Met snelheden tot ongeveer 215 kilometer per uur raast deze inmiddels ‘zeer gevaarlijke’ orkaan op dit moment richting de kust van Cuba. Het is de achtste orkaan van het seizoen, dat nog tot eind november duurt.

Paloma ontwikkelde zich afgelopen woensdagnacht voor de kust van Honduras en Nicaragua. Het warme zeewater van de Caribische Zee is natuurlijk een goede voedingsbron, waardoor Paloma vrij snel uitgroeide tot een categorie 2 orkaan.

Inmiddels is het een major hurricane, categorie 4, en ligt hij ongeveer 65 kilometer van de Kaaiman-Eilanden. Verwacht wordt dat het bijbehorende windveld vanavond de zuidkust van Cuba bereikt. Het oog ligt nog een paar honderd kilometer van de kust en beweegt vrij langzaam, met ongeveer 9 kilometer per uur, naar het vaste land van het grootste eiland van de Antillen. Verwacht wordt dat hij zondag de Cubaanse kust bereikt.

Cuba werd eind augustus en begin september al eerder getroffen door de orkanen, Gustav en Ike. Hierbij vielen volgens Cubaanse autoriteiten 7 doden en werd er voor meer dan 7 miljard dollar schade aangericht. Gustav kwam volgens het Cubaanse Meteorologische instituut tot recordsnelheden van 340 kilometer per uur. Maar ook nu is de kans op schade groot. Een categorie 4 orkaan, op de schaal van Saffir-Simpson, is zo sterk dat daken met gemak worden weggeblazen en met verwachte regenhoeveelheden van 250 millimeter is wateroverlast niet uitgesloten.

Meer tropische stormen en orkanen
Volgens het National Hurricane Center is de Atlantische Oceaan op dit moment onderhevig aan ‘een cyclus van verhoogde orkaanactiviteit’. Ook in de periode van 1940 tot 1960 was dit het geval. Volgens de directeur van het National Hurricane Center gaat het hier om een natuurlijke cyclus, die iedere 25 tot 40 jaar terugkeert. Het inmiddels vaak in de pers aangehaalde effect van het broeikaseffect wijst hij van de hand. De opwarming van de aarde heeft geen directe invloed op het aantal tropische stormen, maar het warme zeewater heeft volgens hem wel meer hele zware stormen tot gevolg.

Recordjaren
Sinds 1851 wordt het aantal tropische stormen bijgehouden en tot nu toe staat 2005 genoteerd als het recordjaar met een aantal van 22. Vier orkanen, Emily, Katrina, Rita en Wilma, bereikten toen zelfs de vijfde categorie. 1933 ligt daar strak achter met een aantal van 21. Het jaar 2008 scoort met een aantal van 16 tropische stormen, waarvan er 8 orkaan werden, ook ruim binnen de categorie ‘boven normaal’.