Meer doden door warmer weer?

Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen opwarming van de aarde en onze gezondheid.

De opwarming van de aarde zal de komende jaren de Nederlandse volksgezondheid nadelig beïnvloeden. Dat is gebleken uit een onderzoek van een aantal onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum, de Universiteit van Maastricht, het RIVM en het Planbureau voor de leefomgeving. Maar wat zijn nou precies de gevolgen van klimaatsverandering voor de volksgezondheid?

Na aanleiding van het onderzoek hebben de wetenschappers van deze instellingen een rapport opgesteld. Uit het persbericht, waarin in het kort de conclusies worden beschreven, blijkt er toch wel een verontrustend verband te zijn tussen opwarming van de aarde en de volksgezondheid in Nederland.

Volgens de onderzoekers zullen namelijk jaarlijks meer mensen overlijden door hittestress. Verder zal de ziekte van Lyme toenemen door een groeiend aantal tekenbeten. Er zullen meer voedselvergiftigingen komen. Allergische klachten zullen toenemen, zowel in aantal als in heftigheid.

Hittestress ontstaat bij hoge temperaturen. Vaak worden alleen mensen met verminderde lichamelijke conditie hierdoor getroffen. Hierbij moet men niet alleen denken aan ouderen, maar ook aan mensen met hart-, vaat- en longziekten. Volgens de onderzoekers gaat het in ieder geval over honderden extra sterfgevallen en duizenden extra ziektegevallen per jaar.

De vraag is echter of dit ook gebeurt als een hittegolf zich meerdere keren achtereen voordoet. Is het immers niet zo dat de meest zwakke personen bij de eerste personen al (dodelijk) getroffen worden, waardoor een sterftecijfer bij een tweede hittegolf veel lager zal zijn? Vooralsnog is dit wetenschappelijk niet bewezen, maar wel aannemelijk.

De hogere temperaturen resulteren erin dat het aantal teken toenemen, waardoor meer mensen gebeten zullen worden en daardoor de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Vooral de hogere nacht- en wintertemperaturen zijn de veroorzaker. Teken kunnen onder deze omstandigheden beter overleven en zich beter vermenigvuldigen.

Bij hoge temperaturen kunnen bacteriën goed leven, waardoor het aantal toeneemt en daarmee het aantal mensen dat getroffen wordt door een voedselvergiftiging. Door de hogere temperaturen wordt de schakel tussen voedselproducent en consument namelijk kwetsbaarder. Er hoeft maar ergens in deze keten een bepaalde bacterie te komen en mensen kunnen ziek worden.

Allergische reacties bijvoorbeeld astma en hooikoorts zullen ook toe kunnen nemen door warmer. Zo wordt bijvoorbeeld het pollenseizoen verlengd, waar zowel mensen met astma als mensen met hooikoorts last van kunnen hebben.

Maar voor astmapatiënten spelen niet alleen de pollen een belangrijke rol. De zachtere winters zijn namelijk gunstig voor huisstofmijt. Ook dit beestje kan voor deze mensen erg vervelend zijn.

Al bij temperaturen van 20 graden of meer treedt er volgens de onderzoekers extra sterfte op. Door de opwarming van de aarde zal deze temperatuur in Nederland ook steeds vaker gehaald gaan worden en daarom zullen maatregelen in de toekomst ook nodig zijn. De wetenschappers adviseren om richtlijnen op te stellen voor de bouw van koelere huizen en instellingen. Maar niet alleen de bouw zal rekening moeten houden met warmer weer. Ook mensen die in de zorg werken zullen in de toekomst vaker te maken krijgen met weergerelateerde gezondheidsproblemen.

Wilt u meer weten over het verband tussen weer en gezondheid? Volg dan de workshop ‘Wijzelf als barometer’ bij Meteo Consult. Klik hier voor meer informatie.

Bronnen: Erasmus Medisch Centrum, Universiteit van Maastricht, RIVM, Planbureau voor de leefomgeving en Meteo Consult.

Met dank aan: Ceciel van Hemel en Johan Mackenbach van het Erasmus Medisch Centrum.

Foto's: archief Meteo Consult.