Waar is de zomer?

Maandag begint om 17:44 uur de herfst, maar zijn er nog plaatsen in Europa waar het volop zomer is?

Van zomers weer is de komende dagen in ons land geen sprake, maar een doorbraak van de herfst staat ook nog niet op het programma. Hogedruk maakt namelijk de dienst uit boven de Britse eilanden, de Noordzee en grote delen van Scandinavië. Lagedrukgebieden worden daardoor gedwongen om via een boog om het hogedrukgebied heen te trekken. Sommige kiezen een noordelijke koers, anders trekken juist over het zuidelijke deel van Europa.

Buien in Zuid-europa

Stabiel zomerweer is deze week ver te zoeken in Europa. Zelfs in het oostelijk deel van de Middellandse zee krijgen lagedrukgebieden steeds meer invloed. Griekenland heeft zijn eerste najaarsbuien al gehad en ook voor de Turkse zuidkust en Cyprus staan aankomende week een paar regen- en onweersbuien op het programma. Ze beheersen overigens niet elke dag het weerbeeld, want over het algemeen is het droog met voldoende ruimte voor de zon. Vooral de eilanden die voor de Turkse kust liggen kunnen nog maximumtemperaturen verwachten van een graad of 25. Iets warmer is het in het zuiden van Turkije en op Cyprus. In de middag geeft de thermometer een waarde van 26 tot 28 graden aan.

Ook Italie, Malta, Corsica, Sardinië en zelfs Tunesië, Marokko en de Canarische eilanden houden het niet helemaal droog deze week. Zo af en toe kan een lagedrukgebied voor meer bewolking en een paar (fikse) onweersbuien zorgen. Overigens geldt ook voor deze gebieden dat er zo nu en dan een dag tussen zit waarbij het gewoon volop zomer is met 24 of 25 graden en veel zonneschijn.

Op het Iberisch Schiereiland is het overigens niet veel anders dan in de andere landen van Zuid-Europa. Ook hier bepalen lagedrukgebieden, die door de hogedrukgebieden in Noord-Europa gedwongen worden om een zuidelijke koers te volgen, het weerbeeld. Dagelijks komt het wel ergens in Portugal en Spanje tot regen- of onweersbuien. Zoals zo vaak zijn er regio’s waar het met de buien meevalt maar waar en wanneer dat is, is moeilijk aan te geven.

Beter richting het noorden

Om weg naar het noorden komen we ten noorden van de Pyreneeën wel onder invloedsferen van hogedruk. In de laaggelegen gebieden in het zuiden van Frankrijk is er de aankomende week veel zonneschijn te verwachten en het blijft dan ook op veel plaatsen droog. In de nachten daalt de temperatuur wel behoorlijk, maar overdag wordt het veelal 19 tot 23 graden. Geen hoogzomerse temperaturen, maar voor Nederlandse begrippen is dit heel aangenaam. Ook in het noorden van Italie breekt de zon de komende dagen goed door en stijgt het kwik in de middag tot iets boven 20 graden uit. Zon en een graad of 22 staat aankomende week ook voor de Kroatische kust op het programma.

Kil in Centraal-Europa

In Centraal-Europa is er tot aanstaande woensdag veel bewolking aanwezig. Maandag valt er in delen van Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Polen regen en met 10 tot 14 graden is het ronduit kil. Dinsdag komt het ook bij ons tot wat regen, maar later in de week knapt het weer in Centraal- en West-Europa op. De zon krijgt meer ruimte en eventuele regengebieden regenen helemaal uit of trekken naar het zuidoosten weg. Met meer zon en een afnemende wind gaat de temperatuur later in de week omhoog en uiteindelijk komt in Duitsland, Polen en de Benelux de maximumtemperatuur heel lokaal op 20 graden uit.

Kouder in Lapland

De lagedrukgebieden die noord van het hogedrukgebied Europa intrekken kunnen alleen in de buurt van IJsland en Scandinavië hun regen achterlaten. Daarbij stroomt rond woensdag wat koudere lucht over Lapland uit. In de nacht komt het soms tot lichte vorst en overdag wordt het slechts 5 tot 10 graden. Sommige buien krijgen aan het eind van de week zelfs een winterse landing.

Meer informatie over het weer tot 14 dagen vooruit in Europa kunt u op deze site vinden. Aan de rechter bovenkant van deze pagina kunt u een plaatsnaam intikken waarna u de verwachting ziet voor zes dagen vooruit. Onder de tabel kunt u via een link een verwachting voor zeven tot veertien dagen vooruit bekijken. Een globaal weerbericht voor Europa kunt u overigens ook horen in de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 55 cpm) onder optie 2.

Bron: Meteo Consult. Uitsnede voorzijde: Alexandra Smink