Kou vatten

Een frisse oostenwind. Moeten we oppassen dat we geen kou vatten en verkouden worden? Alle fabels en feiten over verkoudheid…

Met dit zonnige maar frisse weer lopen we gemakkelijk schaars gekleed naar buiten. Neemt de kans om verkouden te worden dan toe? Het woord verkoudheid suggereert dat het wordt veroorzaakt door afkoeling. Maar dit is nooit echt wetenschappelijk bewezen. Wat wel zo is dat verkoudheid vooral in het najaar en de winter voorkomt. Als het kouder wordt zitten we meer binnen waardoor virussen gemakkelijker kunnen worden overgedragen.

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en komt bij volwassen 2 tot 5 keer per jaar voor. Koude, afkoeling of tocht veroorzaken dus geen verkoudheid, er is altijd een virus nodig. Bij een doorgemaakte verkoudheid is er een levenslange immuniteit voor dat specifieke virus. Maar er zijn helaas wel honderden verschillende verkoudheidsvirussen.

Heeft het weer dan geen enkele invloed? Het is toch een feit dat verkoudheden vooral in de winter en bij koud of regenachtig weer voorkomen. Dit kan ook andere oorzaken hebben. Een verandering in het weer kan voor mensen met een verminderde weerstand de aanzet zijn tot een besmetting met een verkoudheidsvirus. Het lichaam heeft dan alle energie nodig voor de weersverandering waardoor het virus haar slag kan slaan. Een kleine verandering in de lichaamstemperatuur kan mensen vatbaarder maken. Wat mogelijk ook meespeelt is dat bij kouder weer de bloedvaten in de hogere luchtwegen vernauwen waardoor een geringer aantal witte bloedcellen het virussen makkelijker maakt om het lichaam binnen te dringen.

Verkoudheidsvirussen verplaatsen zich niet gemakkelijk via de lucht. Wanneer een verkouden persoon iemand anders in het gezicht hoest of niets neemt de kans op besmetting uiteraard wel toe. Maar verkoudheid wordt vaker overgedragen door direct of indirect lichamelijk contact, een hand geven of een deurkruk vastpakken kan al genoeg zijn. Geregeld handen wassen kan de kans op de besmetting dan ook verminderen. Eén troost, een verkoudheid gaat vaak al na enkele dagen vanzelf over.