Landfall orkaan Ike

Ike is vanmorgen als een orkaan van de tweede categorie aan land gegaan in de Amerikaanse staat Texas. Ike trekt vandaag langzaam verder naar het noorden.

Het orkaanseizoen is in volle heftigheid losgebarsten. Na orkanen als Hanna en Gustav is het nu Ike die de gemoederen bezighoudt. Ike trok vanmorgen rond 10:00 uur (Nederlandse tijd) het vaste land van Texas op in de buurt van Galveston en over Baai van Galveston die even ten oosten van Houston ligt.

Volgens het National Hurricane Center in Miami zou Ike net voor de kust nog in kracht toenemen tot een orkaan van de derde categorie, maar uit metingen bleek dat dat net niet het geval was. Ike is een orkaan van de tweede categorie met gemiddelde 155 tot 178 km/u op de schaal van Saffir en Simpson. Ook al wist Ike net niet categorie drie te halen, de schade zal aanzienlijk zijn. De kustregio rondom Galveston is erg kwetsbaar. Aan het begin van de vorige eeuw werd dat nog pijnlijk duidelijk toen de orkaan met de naam TX aan land kwam. (link!).

Terwijl delen van het eiland Galveston onder water zijn komen te staan, hoopt men dat de westkant van de Galvestonbaai niet teveel last heeft van de opzet van 4 tot 6 meter die verwacht wordt. De omgeving van de baai is relatief laaggelegen en vooral aan de westkant zijn al diverse voorsteden van Houston gelegen. Omdat het oog van Ike ten oosten van Galveston aan land kwam, zijn de zwaarste windstoten aan de minder dichtbevolkte en daardoor minder kwetsbare kant van de baai opgetreden. Ook de opzet viel daardoor in de omgeving van Galveston en de voorsteden van Housten relatief gezien mee.

Ook in Houston, waar de orkaan rond het middaguur (Nederlandse tijd) net voorbij was getrokken ging het fors tekeer. De binnenstad heeft nog stroom, maar er zijn meer dan 4 miljoen inwoners van de regio waar de stroom is uitgevallen. In “Down Town” Houston zijn vele ruiten van de wolkenkrabbers gesneuveld en men verwacht dat in de loop van de dag er meer duidelijkheid is over de hoeveelheid schade. Rondom het oog van de orkaan worden in een straal van zo’n 195 km nog orkaanwinden gemeten en in een straal van 445 is er nog sprake van stormkracht. Ike heeft dus, als we kijken naar stormkracht, een doorsnede van bijna 900 km. In Europa komt dat grofweg overeen met de afstand tussen Parijs en Berlijn.

De verwachting is dat Ike heel langzaam naar het noordwesten trekt in de loop van de dag gaat afbuigen naar het noorden tot noordoosten. Ike zal naar verwachting pas na ongeveer 200 km landinwaarts zijn orkaankracht verliezen. Daarna wordt Ike een ex-orkaan met nog altijd veel wind en veel regen.

Bron: Meteo Consult, CNN, nu.nl, National Hurricane Center, NOAA