Natte boel!

Vrijdag regen. Tussen de 0 en de 60 millimeter neerslag! Kan het dan ook droog blijven? Dat is mogelijk… Kunnen jullie niet wat preciezer zijn? Helaas niet…

De verwachting voor vrijdag 12 september heeft zekere en onzekere kanten. Dat er langdurig regen gaat vallen staat vast. Dat gaat in de zuidwestelijke helft van het land gebeuren, maar hoever de regen zich naar het noordoosten uitbreidt, is nog niet duidelijk. Laat staan dat we nu al kunnen aangeven welke plaats misschien wel 60 millimeter te verwerken krijgt.

Kenmerkend voor buien is dat ze zeer lokaal zijn. Jij kan in een hoosbui zitten, terwijl het een kilometer verderop nog droog is en misschien ook wel droog blijft. Voor veel mensen is dit een vervelende situatie. Moet ik de paraplu nu wel of niet meenemen? Voor de zekerheid toch maar doen… Maar eenmaal weer thuis blijkt het droog te zijn gebleven. Frustratie alom! Er waren toch buien voorspeld? Nu heb ik voor niets regenkleding meegenomen!

Een paar kilometer verderop is de stemming ook niet al te best. Er zouden buien gaan vallen. En dat blijkt! Het regent al twee uur onafgebroken door. En niet al te zuinig. Er is al 40 millimeter naar beneden gekomen. De reden? Weinig stroming in de bovenlucht, waardoor buien lang stil blijven hangen en boven een klein gebied vrijwel helemaal leeg regenen.

Wat is er aan de hand?

Met een situatie die zojuist is beschreven krijgen we vrijdag 12 september misschien wel te maken. Er staat namelijk langdurige regen in de verwachting. Ingebed in deze regen zitten ook buien, tijdens welke het een tijdje flink harder kan regenen. De modellen geven aan dat er lokaal wel 60 millimeter neerslag kan vallen.

Donderdag 11 september ligt er een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland. Dit zijn de restanten van tropische storm Hanna. Een koufront, welke gekoppeld is aan deze depressie, ligt boven de Noordzee en beweegt zich in de richting van onze kust. Donderdagavond bereikt dit koufront de Zeeuwse kust.

Dan wordt de situatie interessant. Boven Frankrijk ontstaat namelijk een lagedrukgebied, precies onder het front, die daardoor de bewegingsrichting verandert. Er ontstaat namelijk een knik in het front, precies boven Zeeland. Gevolg is dat het daar dan ook blijft regenen. Voor de rest van Nederland betekent dit dat het front niet vanaf zee binnen komt drijven, maar vanuit België.

Het front regent helemaal leeg

Het front beweegt maar erg langzaam. Vrijdagmorgen komt het de andere zuidelijke provincies van ons land binnendrijven. In de nacht naar zaterdag ligt het pas halverwege ons land. En dan gebeurt er iets bijzonders. Boven Scandinavie ontstaat een hogedrukgebied dat zich in zuidelijke richting uitbreidt. Deze is van invloed op de storing die op dat moment pal boven ons land ligt. Die wordt namelijk teruggeduwd. Voor de gebieden die dan al in de regen lagen betekent dit dat ze nog langer in de regen liggen. En dat is nog niet alles. In de loop van de nacht naar zondag is het front in zijn geheel verdwenen. Vrijwel al zijn vocht heeft hij dan boven Nederland naar beneden laten vallen.

Het hogedrukgebied kan gunstig uitpakken voor het noordoostelijke gedeelte van Nederland. Het lijkt er namelijk op deze de regenstoring terug duwt voor deze het noordoosten heeft bereikt. Hierdoor zou het daar weleens helemaal droog kunnen blijven. Voor de zuidwestelijke helft van Nederland is dit echter wel vervelend. Hier komt namelijk nog eens wat extra nattigheid uit de lucht vallen.

Dat een storing die gekoppeld is aan de restanten van een tropische storm voor flinke hoeveelheden neerslag kan zorgen is erg logisch. Het systeem is namelijk afkomstig van de tropen en bevat daarom veel vochtige en relatief warme lucht. En dat blijft ook uit de neerslaghoeveelheden die door de verschillende modellen berekend worden. Het Europese model berekent op sommige plaatsen wel 30 millimeter regen. Dit is maar een gemiddelde. In een dergelijke situatie betekent dit dat sommige plaatsen meer dan het dubbele te verwerken krijgen. Dat komt neer op meer dan 60 millimeter neerslag in 24 uur!

Hoe de regen zich precies gaan ontwikkelen kunt u beluisteren via de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Het korte en actuele weerbericht vindt u onder optie 1.

Bronnen: Meteo Consult.

Foto’s: Archief.