Overstromingen, buien en herfst

Wateroverlast in Engeland en Wales, gesloten passen in Zwitserland en zwaar onweer in Frankrijk. De herfst rukt op, maar koud is het nog niet...

Overstromingen in Engeland en Wales, zware regenval in met name het zuiden van Zwitserland die ertoe heeft geleid dat een aantal passen moest worden gesloten en hevig onweer in het zuidoosten van Frankrijk. In de landen om ons heen is van alles aan de hand. Zo bezien viel het in Nederland de afgelopen dagen behoorlijk mee. Toch kreeg het lagedrukgebied, dat al het slechte weer om ons heen veroorzaakte, vandaag geleidelijk ook invloed op het weer bij ons. Er gingen steeds meer buien vallen.

De kern van het lagedrukgebied, waar het allemaal om draaide en draait, maakte zich vandaag los van de oostpunt van Engeland en ging op weg naar de Noordzee, ten noorden van ons Waddengebied. Daar komt het centrum morgen te liggen. Behalve de kern aan de grond komt hoog in de atmosfeer ook een afgesnoerde bel met koude lucht mee, die aan zijn randen het slechte weer in Frankrijk en in Zwitserland heeft veroorzaakt. Het slechte weer in Engeland was een gevolg van de buienstoring die om de kern van het lagedrukgebied heen gekruld ligt, en in Engeland en Wales lange tijd niet van zijn plaats kwam.

De langdurige regenval, die er in die gebieden het gevolg van was, kwam bovenop de bijzonder natte zomer die de Britse eilanden toch al achter de rug hebben. Het is niet de eerste keer de laatste maanden dat in die regio over overstromingen wordt bericht. Gisteren kwam op veel plaatsen 30 of 40 millimeter omlaag en ook vandaag is het vooral in de oostelijke helft Engeland en Schotland met de regen nog niet gedaan. Rivieren traden buiten hun oevers, onder meer in de buurt van Newcastle in het noordoosten van Engeland. Maar ook in Wales en in het in Zuid-Engeland gelegen Devon kwam het tot problemen.

Verkeersongelukken
In totaal 5 mensen zijn omgekomen, vooral tijdens verkeersongelukken die rechtstreeks te maken hadden met de overstromingen. Veel gebieden en zelfs sommige stadjes zijn ondergelopen omdat rivieren of riviertjes buiten hun oevers traden. Ook in de kustgebieden, waar het water nu naar op weg is, wordt nog met overstromingen rekening gehouden. Voor wat de regen betreft, lijkt het morgen en dinsdag even wat beter te worden op de Britse eilanden, maar de dagen daarna keert de wisselvalligheid even snel weer terug.

In de Alpen traden vooral problemen op het zuiden van Zwitserland, maar ook de Franse Alpen en het zuidoosten van Frankrijk kregen met hevige onweersbuien te maken. Oorzaak daar van het slechte weer was een koufront op doortocht naar het oosten, dat de hete lucht die in het zuidoosten van Europa nog aanwezig is, scheidde van de veel koelere lucht boven Frankrijk die aan een opmars bezig is. Feitelijk zien we hoe de herfst in Europa bezig is zijn werkterrein uit te breiden. Een proces dat eigenlijk heel normaal is in deze tijd van het jaar, maar wel vaak tot grote regenhoeveelheden aanleiding geeft.

Meer dan 300 millimeter
In delen van Zuid-Zwitserland is sinds afgelopen woensdag meer dan 300 millimeter regen omlaag gekomen, soms meer dan twee keer de normale hoeveelheid regen in de maand september. Een gevolg is dat het waterniveau in het Lago Maggiore flink aan het stijgen is gegaan. Voorlopig blijft het nog wel beneden de geldende alarmpeilen, zo verwachten de autoriteiten. Verder moesten diverse passen enige tijd worden afgesloten of zijn nog afgesloten in verband met versperringen door steenlawines en aardverschuivingen. Op de wegen ondervond het verkeer verder hinder van plaatselijke overstromingen.

Vandaag valt vooral in het oosten van Zwitserland aan de zuidkant van de Alpen nog veel regen, daarna staat ook hier een weersverbetering op het programma. De buien gaan dan verder in het zuidoosten van Europa, maar nemen wel geleidelijk in betekenis af.

Nederland
In Nederland trekken de buien van vandaag morgen geleidelijk naar het noordoosten weg en worden vanuit het zuidwesten gevolgd door opklaringen. Dinsdag gaan de temperaturen dan even omhoog als aan de voorzijde van een nieuw lagedrukgebied boven Ierland met een naar zuid draaiende wind warmere lucht wordt aangevoerd. In Limburg kan het op een enkele plek 25 of 26 graden worden. Later neemt wel de bewolking toe en volgen vanuit het zuidwesten een paar buien of gaat het af en toe een beetje regenen.

Na een woensdag met een enkele bui en iets lagere temperaturen gaat donderdag een lagedrukgebied, ontstaan uit de restanten van de orkaan Hanna, die de afgelopen dagen onder meer via Haïti, langs Florida en het oosten van de Verenigde Staten is getrokken en nu aan de oversteek van de Atlantische oceaan is begonnen, zijn stempel op het weer in Nederland drukken. Zodra dit systeem bij de Britse eilanden is aangekomen, steekt wederom een zuidelijke wind op waarin de temperaturen donderdag opnieuw tot tegen 25 graden kunnen oplopen. Daarbij is er eerst zon maar komen laat in de middag en in de avond vanuit het zuidwesten onweersbuien het land binnen die wellicht fors uitpakken.

Ike
Zo bezien is er ook in het Nederlandse weer de komende dagen meer dan voldoende te doen om van een interessante herfst te kunnen spreken. Interessant maar spannend blijft het intussen aan de andere kant van de oceaan in het Caribische Zeegebied en boven de Golf van Mexico, waar zich de orkaan Ike heeft aangediend die voor wat de sterkte betreft afwisselend als een orkaan van de 3e en van de 4e categorie wordt ingeschaald. De komende twee dagen passeert de storm Cuba, eerst het oosten, daarna wellicht het westen. Vervolgens lijkt Ike als een grote orkaan boven de Golf van Mexico aan te komen. In New Orleans en omgeving wordt de wervelstorm inmiddels alweer met argusogen gevolgd.

Bronnen: Meteo Consult, Schweizer Fernsehen, BBC News, Hurricane Center.