Oud wijf té dichtbij voor oudewijvenzomer

Niet alleen in de VS heeft men slecht weer door orkanen. Restanten van Hanna lijken ook het Nederlandse weer te gaan verstieren.

Een oudewijvenzomer is een periode in het najaar van soms wel twee weken waarin het zonnig, droog en warm is. De restanten orkaan Hanna, in deze context het oude wijf, lijken dergelijke vooruitzichten voor ons voorlopig niet mogelijk te maken. Voor ons dus nog steeds geen (na)zomer, maar ook in de VS is het de komende dagen op enkele plaatsen eerder onstuimig en nat dan zonnig, warm en droog.

De term oudewijvenzomer is afkomstig uit de Noordse en Germaanse mythologie. De term oudewijven is terug te leiden tot den vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd de term toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer de bekende lange draden spannen.

De invloed van Hanna

De vorming van een hogedrukgebied boven centraal Europa zorgt meestal voor het ontstaan van een oudewijvenzomer. Onder invloed van dit hogedrukgebied draait de wind in Nederland naar een zuidelijke richting, waardoor er warme en droge lucht vanuit Mediterrane gebieden wordt aangevoerd. Dit resulteert voor ons land in droog en zonnig weer met hoge temperaturen.

Restanten van tropische stormen of orkanen kunnen het Nederlandse weer zowel positief als negatief beïnvloeden. Dit keer verstoren de restanten van Hanna het stromingspatroon. Deze trekken in de tweede helft van komende week waarschijnlijk van zuidwest langzaam naar noordoost over de Britse eilanden.

Daar vooruit wordt, met een zuidelijke stroming in de bovenlucht, warmte ver naar het noorden geblazen. Warme lucht in de bovenlucht resulteert in hogedrukwerking. Op veel plaatsen wordt het dan ook (na)zomerweer. Maar, waarschijnlijk niet bij ons. Het hele spel (ex-Hanna in het westen en opbouwende hogedrukwerking ten oosten ervan), komt naar verwachting net té oostelijk te liggen.

Storing behorende bij ex-Hanna weten ons land in dat geval te bereiken. Al is het zo dat we, tussendoor, met een warme zuidelijke stroming zomaar even een warme dag zouden kunnen meepikken. Maar langdurig stabiel nazomerweer, daar ziet het op het moment niet naar uit.

Maar wat staat Midden- en Noord-Amerika nog te wachten?

Ex-orkaan Gustav is inmiddels uit aan het blussen boven het vaste land van Amerika. Deze orkaan was verantwoordelijk voor flink wat schade bij Cuba en Haïti, maar daarmee lijkt het voor de Verenigde Staten en het Caribisch gebied voorlopig nog niet gedaan te zijn met het tropische onheil.

Hanna heeft onder meer in Haïti al nieuwe slachtoffers geëist, vooral door overstromingen en aardverschuivingen. Voor Hanna het Europese vasteland nog meer wisselvalligheid komt brengen trekt deze storm eerst langs de oostkust van Florida, om vervolgens bij het grensgebied van de staten Georgia en South Carolina tijdelijk aan land te gaan. Het is nog steeds onduidelijk of de tropische storm opnieuw tot een orkaan uit zal groeien. Er staat de inwoners van het zuidoosten van de Verenigde Staten dus nog steeds een stevige wind en flink wat neerslag te wachten.

Netjes in de rij

Maar na de passage van de tropische storm Hanna is het gevaar voor het Caribisch gebied en de Verenigde Staten nog niet geweken. Boven de Atlantische Oceaan wachten Ike en Josphine ‘rustig’ op hun beurt. Wat er precies gaat gebeuren is nog onzeker, maar toch zetten de we huidige stand van zaken even op een rijtje.

Met Josephine lijkt het vooralsnog mee te vallen. Deze tropische storm lijkt volgens de berekeningen van zowel het Europese model als het National Hurricane Center niet heel erg actief te worden. Sterker nog, Josephine lijkt ver voor het Amerikaanse vasteland af te buigen in een noordelijke richting en daarmee de bewoonde wereld vooralsnog links te laten liggen.

Krijgt New-Orleans alsnog een voltreffer?

De orkaan Ike is wat dat betreft interessanter. Terwijl de hele wereld afgelopen week Gustav op de voet volgde activeerde Ike in korte tijd van een onweersstoring naar een tropische storm en uiteindelijk zelfs tot een orkaan van de 4e categorie. Inmiddels is de orkaan afgezwakt tot een eentje van de 3e categorie, maar het is niet onwaarschijnlijk dat hij boven het warme zeewater opnieuw in kracht zal toenemen.

De exacte baan van deze orkaan is nog erg onzeker. Het National Hurricane Center verwacht dat de orkaan Haiti en Cuba, landen die al meerdere malen getroffen zijn door dit natuurgeweld, grotendeels links laat liggen.

Dat geld niet voor de Verenigde Staten. Men verwacht namelijk dat hij bij het zuiden van Florida tijdelijk aan land gaat en zich vervolgens in een noordwestelijke richting beweegt. Daarbij zou hij, na kort over de Golf van Mexico te gaan, ten oosten van New-Orleans opnieuw aan land gaan. Volgens deze berekening wordt de stad New-Orleans dus gespaard.

Het Europese model heeft echter andere plannen met Ike

Maar de onzekerheid tussen de modellen is groot. Een goed voorbeeld daarvan is de verwachting van het Europese model. Volgens deze berekeningen gaat de orkaan Ike ten westen van New-Orleans aan land. Daarmee bestaat de kans deze orkaan New-Orleans opnieuw een voltreffer kan gaan geven. Er bestaat immers het gevaar dat New-Orleans opnieuw de sterkste wind over zich heen krijgt. Deze wind komt daarbij opnieuw uit een zuidelijke richting, waardoor golven wederom een groter gevaar kunnen vormen dan de wind zelf. We houden u op de hoogte!

Bronnen: ECMWF, KNMI, National Hurricane Center, Meteo Consult.

Uitsnede voorpagina: archief Meteo Consult.