Felle koufrontpassage

Tijdens de passage van een actief koufront waren gisteravond niet alleen mooie wolken te zien, maar kreeg Hilversum ook een windhoosje.

Met redelijk wat geweld is gisteravond een koufront van west naar oost over Nederland getrokken. Behalve flink wat regen bracht de passage van het front indrukwekkende wolkenluchten teweeg en in Hilversum waarschijnlijk een kleine windhoos.

Het weer in Nederland stond gisteren onder invloed van een lagedrukgebied met kern boven Ierland. Er vooruit was het bij ons in het algemeen bewolkt, maar werd door een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind, die aan zee af en toe hard was, wel steeds warmere lucht aangevoerd. De maximumtemperatuur werd gisteren dan ook pas laat bereikt. Zo aan het einde van de middag wezen de thermometers in het oosten en zuidoosten van het land op de meeste plaatsen waarden tussen 20 en lokaal 23 graden aan.

Op dat moment drong de regen, horend bij het koufront dat boven de Noordzee naderde, het westen binnen. Rond een uur of vijf was alleen op het meetstation Hoek van Holland het koufront gepasseerd, te zien omdat de wind daar naar het westen was gedraaid en iets was afgenomen. Tegelijkertijd viel de temperatuur er terug naar ongeveer 14 graden terwijl het flink begon te regenen. Ook in de rest van het land zou in de uren daarna zo’n markante temperatuursprong optreden. Daarbij was aan de voorkant van de regenzone een felle buienlijn zichtbaar, die hier en daar tot heftig weer aanleiding gaf.

Kolkende luchten
Opvallend waren de kolkende luchten, aan de voorzijde van die buienrij. Op veel plaatsen waren redelijk indrukwekkende shelfclouds (wolkenkragen) zichtbaar. Verder was onder meer vanuit de omgeving van Wageningen duidelijk zichtbaar hoe snel de winddraaiing volgde op het binnentrekken van de buien. Kwamen de wolken net voor de buien duidelijk uit het zuiden tot het zuidwesten, even verderop leken ze wel uit het noorden te komen. Het gaf maar aan hoeveel onrust er was in de lucht toen het front passeerde.

In de omgeving van de Jan van der Heijdenstraat in Hilversum werd gisteravond, even na zeven uur en tijdens de passage van de buienlijn aan de voorzijde van het koufront, in een klein gebied (gesproken wordt van een schadespoor van niet meer dan rond 20 meter) relatief grote schade aangericht. Een aantal bomen waaide om, enkele daken van woningen raakten een deel van hun dakpannen kwijt en van een huis raakte de gevel ontzet. Enkele ooggetuigen verklaarden op het moment dat dit allemaal gebeurde duidelijk draaibewegingen in de lucht te hebben gezien. Ook leek de manier waarop de bomen waren afgebroken (in allerlei richtingen en boven de grond) te wijzen in de richting van een mogelijke windhoos.

Filmpje
Bij Meteo Consult is een filmpje binnengekomen van Rene Wiegers uit Hilversum, geschoten ongeveer op het moment dat een stuk verderop de schade werd aangericht. Onder de wolkenrand zijn op dat moment gedurende korte tijd duidelijk kolkende bewegingen te zien. Met enige fantasie valt in de lucht een soort trechtervormige wolk te zien, waaronder de kolkende bewegingen zich lijken af te spelen. Mogelijk is dit het hoosje geweest waarom het lijkt te gaan. Uit andere delen van het land zijn geen schademeldingen gekomen. Viel in westen tussen 10 en lokaal ruim 20 millimeter regen (Texel haalde lokaal zelfs 30 millimeter), in de rest van het land bleef de totale hoeveelheid regen meest tot tussen 5 en 10 millimeter beperkt. Laat in de avond verdween de regen ook alweer richting Duitsland.

Ook de eerstkomende dagen staat het weer in Nederland nog onder invloed van lagedrukgebieden die bij ons een straffe zuidwestelijke wind en vooral in de kustgebieden enkele buien brengen. Later op vrijdag en in de nacht naar zaterdag passeert overal een storing met regen, later op zaterdag en zondag keren de buien weer terug. Toch zijn er duidelijke aanwijzingen voor een sterke weersverbetering die zich volgende week zou moeten gaan afspelen. Tussen een hogedrukgebied, dat zich boven Scandinavië opbouwt, en lagedrukgebieden boven de oceaan komt in onze omgeving dan een sterke zuidoostelijke stroming op gang die niet alleen warmere maar ook drogere lucht aanvoert. De zon zou dan doorbreken en met een beetje geluk stijgen de temperaturen in een later stadium zomaar door tot waarden rond 25 graden of misschien wel hoger. De komende dagen zullen uitwijzen of deze verwachting stabiel is en volgende week daadwerkelijk bewaarheid wordt.

Bronnen: Meteo Consult, RTV Noord Holland.