Landfall

Precies 3 jaar na de verwoestende orkaan Katrina, is vandaag orkaan Gustav aan land gekomen en heeft de Mississippidelta bereikt.

Afgelopen weekend hebben de 240.000 inwoners van New Orleans, de kuststad in de staat Louisiana, USA, opdracht gekregen de stad te verlaten. Precies 3 jaar nadat de verwoestende orkaan Katrina over de stad raasde en nog vers in het geheugen van de meeste inwoners zit. De stad werd zwaar getroffen en zette bijna 80 procent van de stad onder water.

Vanmorgen heeft de buitenste rand van de orkaan de Amerikaanse zuidkust, met zware regenval en hoge windsnelheden, bereikt. Volgens het National Hurricane Center trekt hij verder over de delta van de Mississippi rivier, waaraan ook de stad New Orleans ligt. Gustav is bijna gelijk in kracht met de orkaan Katrina van 3 jaar geleden, een categorie 3 orkaan op de schaal van Saffir-Simpson, dus met het oog op de catastrofe die toen plaats vond, is er een grootschalige evacuatie van de hele stad op touw gezet. Bij het publiceren van het verhaal was Gustav net als H2 aan land gekomen. Bijna 2 miljoen mensen hebben inmiddels hun woning verlaten. New Orleans ligt, net als Nederland, voor een groot deel beneden zeeniveau en aan een meer dat een open verbinding heeft met de Golf van Mexico. Men houdt dus opnieuw rekening met grootse overstromingen en mogelijk weer meters water in de straten.

‘Waarom?’, zult u zich afvragen. ‘De dijken zullen inmiddels toch wel versterkt zijn na die ramp?’ Het antwoord is nee. Ja, er zijn een aantal dijken verbeterd en versterkt, maar de dijken aan de oostkant van de stad zijn nog maar amper onder handen genomen. Ze zijn gedicht, maar dat is het dan wel. De plannen voor versterking liggen nog steeds op de tekentafel, maar daar is tot op de dag van vandaag nog weinig mee gedaan. Geen prettig vooruitzicht dus.

Wat staat New Orleans te wachten?
Behalve de verwoestende wind en de extreme regenval waarmee de orkaan gepaard gaat, is er ook de stormvloed, het opzetten van de zee tegen de kust, waar de autoriteiten zich zorgen om maken. Vergelijkbaar met een soort tsunami, maar dan veroorzaakt door de wind, waarachter zich een enorme grote massa water bevindt, die zich mogelijk over de stad uitstort. De wind komt vanuit het zuiden, waardoor het water van de Golf van Mexico naar het noorden wordt gestuwd en tegen de zuidkust van Verenigde Staten wordt opgezet. Ook wordt een groot deel van de watermassa het meer Pontchartrain, gelegen aan de noordkant van de stad, in geduwd, waarmee de waterstand in het meer gigantisch stijgt en dus mogelijk overstroomd. Verder gaat het geheel nog met enorme golven gepaard, die nog bovenop de stormvloed komen. Er zijn buitengaats al golven van 10 meter hoogte waargenomen en aan de kust golven van ongeveer 4 of 5 meter hoogte.

Gustav is ongeveer 160 kilometer ten westen van New Orleans aan land gekomen. Het grootste windveld zit bij deze orkaan echter aan de oostkant van het oog. Hierdoor krijgt juist de stad New Orleans met nog hogere windsnelheden te maken. De zuidenwind waait rondom het oog van Gustav tegen de klok in, maar wordt juist aan de oostkant versterkt door de trekrichting van de orkaan. De windsnelheid wordt dus aan die kant nog hoger, maar ook de golven worden daardoor harder opgestuwd. Maar of Gustav verwoestender of milder is dan Katrina, wordt pas duidelijk zodra de orkaan voet aan wal zet. En vaak komt de grootste klap, de overstroming, pas enkele uren of dagen later.

Spoor
Het spoor dat Gustav tot nu toe heeft achtergelaten liegt er niet om. In Haïti vielen veel dodelijke slachtoffers als gevolg van aardverschuivingen en overstromingen. In Cuba spoelden wegen weg en kwamen huizen onder water te staan, maar vielen gelukkig geen dodelijke slachtoffers. Op het Cubaanse eiland Isla de Juventud stond na de storm bijna geen boom meer overeind. Er kwamen daar windstoten tot 220 kilometer per uur voor. Hij zwakte boven het Cubaanse vasteland af, maar won boven de Golf van Mexico weer kracht.

Situatie 17.00 uur
Gustav is zojuist met windsnelheden van 176 kilometer per uur en met een snelheid van 26 kilometer per uur net het land opgetrokken in een noordwestelijke richting. Hij was inmiddels afgezwakt naar een klasse 2, maar dat neemt niet weg dat hij minder verwoestend zal zijn. De stad New Orleans kampte eerder vanmiddag al met stroomuitval in delen van de stad, enkele branden en verkeersborden die naar beneden kwamen zetten.

Wilt u meer weten betreffende de situatie rondom de orkaan Gustav, luister dan naar de audiolijn (0900-9725) en kies optie 8.