Bertha mengt zich in de strijd

Restanten van de tropische storm Bertha komen steeds dichterbij. Wat betekent dit voor het weer bij ons?

Het National Hurricane Center in de Verenigde Staten gaf eerder dit jaar aan dat men een bovengemiddeld orkaanseizoen verwacht. Uitlopers van deze storingen kunnen het vasteland van Europa bereiken. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland? Moeten we vanwege een sterke wind de ramen af gaan timmeren met houten panelen? Of wordt het weer juist beter?

De eerste tropische stormen van dit seizoen

De eerste tropische storm, Arthur genaamd, ontstond eind mei en speelde eigenlijk geen rol van betekenis. Bertha was de naam van de tweede storm en deze trekt komende week richting IJsland en Scandinavië en komt dus iets dichterbij.

De tweede tropische storm van dit seizoen kreeg de naam Bertha. Zij is een geval apart onder de tropische stormen. Voor zover bekend, is zij namelijk de langste levende tropische storm ooit in de maand juli. Daarbij is zij, na de orkaanstatus te hebben bereikt, eerst afgezwakt tot een tropische storm, maar daarna opnieuw geactiveerd tot een orkaan!

Volgens de nieuwste run van het Europese model komen sterk afgezwakte restanten van deze stormdepressie op dinsdag 22 en woensdag 23 juli ten zuiden van IJsland te liggen. Hier ontstaat een fors windveld maar windkracht 12, de windkracht die ook wel orkaankracht wordt genoemd, wordt niet meer gehaald. Voor de depressie ten zuiden van IJslandse kust, zitten er windsnelheden tot en met windkracht 9 (storm) in de verwachting. Zodra de storing ten zuiden van het eiland komt te liggen zijn deze alweer één Beaufort afgenomen, tot windkracht 8 (stormachtig). Nog geen 12 uur later is de storm al afgezwakt tot windkracht 7 (stormachtig).

Inmiddels is er ook een derde tropische storm actief boven de oostkust van de Verenigde Staten. Deze is (nog) niet sterk genoeg om ook daadwerkelijk een naam te krijgen en wordt daarom tropische storm nummer drie genoemd. Mocht de storm alsnog uitgroeien tot een echte orkaan dan krijgt hij de jongensnaam Cristobal. Verder is er een vierde depressie aan het opbouwen boven de Caribische Zee. Volgens het National Hurricane Center is er een grote kans (meer dan 50%) dat deze uitgroeit tot een tropische storm.

Gevolgen voor het Nederlandse weer

Restanten van tropische stormen die ontstaan zijn boven de Atlantische Oceaan komen soms nadat ze over de oostkust van de Verenigde Staten zijn getrokken via de Atlantische Oceaan in de richting van Europa. In deze systemen zit vaak nog zoveel energie in de vorm van vocht en warmte dat er gevolgen zijn voor het weer in Europa. Soms kunnen ze zelfs het complete systeem van drukgebieden en stromingen overhoop gooien.

Als deze gebieden over Nederland trekken krijgen wij te maken met het wisselvallige weer dat bij een lagedrukgebied hoort. Kortom veel regen. Dit keer is het anders en gaat de stormdepressie naar het noordwesten van Europa.

Voor de storing uit krimpt de wind in de bovenlucht naar een zuid- tot zuidwestelijke richting. Hierdoor ontstaat aan de oostkant van de stormdepressie warmte-advectie. Dit zorgt ervoor dat een rug van hogedruk zich ten oosten van de depressie opbouwt in de bovenlucht. Aan de grond resulteert dit in een hogedrukgebied.

Tropische week tropisch warm in Nederland?

Dit keer lijkt het er dus op dat Bertha een positieve uitwerking heeft op het Nederlandse weer. Sterker nog, het hogedrukgebied dat onder invloed van de storing lijkt te ontstaan komt boven Scandinavië te liggen. Dat is nou precies de plek waar deze moeten komen te liggen voor zonnig en warm zomerweer.

Vanaf dinsdag wordt het droog en komt er ook meer ruimte voor de zon. De temperaturen komen dan in een groot deel van het land ook weer boven 20 graden uit. Maar er volgt nog meer! De wind zit in eerste instantie namelijk nog in de westhoek, maar draait door het hogedrukgebied aan de grond vanaf donderdag naar een oost- tot zuidoostelijke richting.

Niet alleen Bertha brengt warme lucht met zich mee, maar ook wordt door het draaien van de wind warme lucht vanuit Centraal- en Zuid-Europa naar ons land gevoerd.  Hierdoor wordt het niet alleen zomers warm, maar in het zuidoosten van het land kan op vrijdag en zaterdag zelfs de tropische 30 graden gehaald worden. Planken voor de ramen zijn dus niet nodig, maar wel wordt het eindelijk echt zomerweer!

Of deze verwachting echt waarheid wordt kunt u beluisteren bij de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,55 per minuut). Kies hier optie 2 voor het uitgebreide Nederlandse weerbericht tot 5 dagen vooruit. De verwachting voor Nederland tot 10 dagen vooruit kunt u vinden onder optie 5.

Bronnen: National Hurricane Center en NASA.