Ongunstig blusweer

Bosbranden in Griekenland hebben de afgelopen dagen het nieuws gehaald. De weersvooruitzichten voor de komende dagen zijn ongunstig.

Een flink aantal bosbranden in Griekenland kostten vorige zomer zo’n 70 mensen het leven. Ook nu moet de brandweer alle zeilen bijzetten om vuurhaarden te temmen, de afgelopen dagen hebben er meer dan 100 plaatsgehad. Vooral het gebied rond Athene kreeg in de media veel aandacht.

Overigens is Griekenland zeker niet het enige land dat te maken heeft met bosbranden. De meeste bosbranden concentreren rond de Middellandse Zee, onder meer Italië valt op (zie ook de afbeeldingen hiernaast). Dit is niet ongewoon in de zomer.

Voor wat betreft weersomstandigheden, zijn de vooruitzichten ongunstig voor het tegengaan van branden. In de probleemgebieden in Zuid-Europa blijft het tot tenminste halverwege volgende week zonnig, op lokaal een paar onweersbuien na droog, en heet. De maximumtemperaturen daarbij liggen in ieder geval in de buurt van 30 graden, soms zelfs tot ruim boven 35 graden.

Focussen we op Griekenland, dan zien we de noordelijke wind die de afgelopen dagen de vuren vaak behoorlijk heeft aangewakkerd, ook de aankomende periode terug. Er ligt namelijk een door hitte ontstaan lagedrukgebied (warmtelagedrukgebied) boven het zuiden van Turkije. Aan de westzijde ervan waait de noordenwind, die tussen de bergen en heuvels in Griekenland enerzijds en Turkije anderzijds af en toe stevig aantrekt, hier en daar nog versterkt door lokale effecten. Donderdag was hier een voorbeeld van, met op de eilanden zeer plaatselijk zelfs een stormachtige windkracht 8.

Tel daarbij op dat het tot en met tenminste komende dinsdag 30 graden tot landinwaarts bij Athene en op Thessaloniki rond 35 graden is, bij alleen maar zon, en we weten dat de omstandigheden behoorlijk ongunstig zijn. De hoofdberekening van het ECMWF-model komt voor het Griekse vasteland in de loop van volgende week dinsdag en woensdag met een paar buien op de proppen. Maar of dit ook werkelijkheid wordt, is behoorlijk onzeker.

Bronnen: Meteo Consult, NASA, NOS-Journaal, FIRMS