Het kan altijd natter...

Neerslagzones hebben de afgelopen dagen flink wat millimeters regen afgelevert. Zo nat als juli 2007 is het echter (nog) niet.

Terwijl een paar lichtpuntjes deze donderdag het noordnoordwesten en uiterste zuidoosten van ons land kenmerkten in de vorm van zonnige momenten en enige tijd comfortabele temperaturen, was het elders niet veel soeps voor wie naar zonnig en droog zomerweer verlangt. In het noorden van de Randstad is deze maand plaatselijik al bijna 100 millimeter regen gevallen. In vergelijking met de totale maandhoeveelheden van juli vorig jaar, is dat echter nog steeds een peulenschil.

Juli 2007

Vorig jaar, toen we net als dit jaar, een tijdlang extreme droogte kenden in aanloop naar de zomer, was juli zeer nat. In diverse gebieden stopten de regenmeters niet met het opvangen van vocht voordat de 200 millimetergrens was overschreden. Dat komt overeen met meer dan 200 liter per vierkante meter. In de gemiddelde achtertuin van een rijtjeshuis viel daarmee op die plekken zo’n 10 kubieke meter aan water! Gemiddeld over het land gezien viel 155 millimeter neerslag. Daarmee was juli 2007 de op één na natste junimaand sinds 1906.

Neerslagtekort door de maanden heen

Van de uitzonderlijke – of misschien met de huidige klimaatveranderingen iets minder uitzonderlijk wordende – droogte van tijdens de aprilmaand van 2007 was toen al een tijdje weinig meer te bekennen. Dat is ook in de grafiek naast dit verhaal te zien. In april 2007 liep het tekort zeer snel op, om daarna de kop in te worden gedrukt. Het werd een wisselvallige oud-Hollandse zomer.

Hoewel het verloop van de hoeveelheden neerslag en de neerslagtekorten dit jaar anders is, zal 2008 tot nu tot bij veel mensen herinneringen oproepen aan 2007. Ook dit jaar ontstond grote droogte. Die begon vooral in het noorden van het land problematisch te worden voor de boeren. Hogedrukwerking met de kern vaak ten noorden van ons, hield storingen daar nog het langst op afstand.

Ook toen dit bolwerk begin juni uiteindelijk capituleerde en depressies steeds meer invloed kregen op ons weer, wisten de neerslagzones die Nederland binnentrokken met name Groningen en Drenthe aanvankelijk maar niet bereikten. Keer op keer zagen we dat gebeuren, mede veroorzaakt door de zeer droge ondergrond in dat deel van het land. Er was nauwelijks bodemvocht aanwezig, wat ook een uitdrogende werking had op de lucht erboven.

Vorige week woensdag resulteerde die droogte in combinatie met zeer warme lucht en zon nog tot een extreme hoge 34,3 graden als maximumtemperatuur in Eelde, in Noord-Drenthe. Maar daarna is de bodem ook in dat deel van het land natter geworden. Kijken we echter naar het verschil tussen neerslag en verdamping in de periode vanaf 1 april – het neerslagtekort - dan is dit in Noord-Nederland nog steeds zeer groot.

Afbeelding homepage: uitsnede foto John Dalhuijsen

Bronnen: Meteo Consult, KNMI