Windhoos bij Zwartebroek

Een windhoos heeft gisteravond in de omgeving van Zwartebroek flinke schade veroorzaakt aan huizen en bomen. Een ooggetuigenverslag.

Een windhoos heeft gisteravond in het buitengebied van het Gelderse dorp Zwartebroek flinke schade aangericht. Bomen waaiden om, de maïs op een maïsveld kwam plat te liggen en een aantal huizen en bomen liep schade op. De brandweer was tot in de nacht bezig met het opruimen van de omgewaaide bomen. Wegen waren daarbij tijdelijk afgezet.

De windhoos trok rond maandagavond rond 20.15 uur langs Zwartebroek naar het noordoosten. Zwartebroeker Peter van Belkum zag de windhoos naderen. ‘Het was een grote slurf’, zegt hij. ‘Hij kwam helemaal tot aan de grond. Het was gigantisch’. Volgens Van Belkum kwam de slurf bij een boerderij tussen Zwartebroek en Hoevelaken aan de grond, waarna de slurf een vijftig meter breed schadespoor trok richting de Zelderseweg, die 2 a 3 kilometer verderop ligt, in de buurt van de buurtschap Appel.

Op z’n weg langs Zwartebroek passeerde de windhoos onder meer een schuur en twee huizen. Van de schuur waaide een deel van een golfplaten dak weg. Delen daarvan kwamen op de plaatselijke supermarkt terecht, aldus Van Belkum. Ook knapten diverse bomen in het gebied als luciferhoutjes af. ‘Sommige van die bomen hadden een stamomtrek van zo’n 50 centimeter’, zegt Van Belkum.  ‘Maar dat maakte niet uit. Het was net of ze er niet stonden’. In de buurt van Zwartebroek trok de windhoos door een maïsveld. De in het veld aanwezige maïs werd helemaal platgeslagen. ‘Er staat niets meer overeind’.

Echte tornado

Bij het maïsveld kwam Van Belkum nog een jongetje uit het dorp tegen, die op het pad daar snel voor de windhoos uit fietste en er net buiten wist te blijven. De lucht was op dat moment vol met alles wat door de windhoos was opgezogen. Van Belkum is er nog vol van. ‘Het was een echte tornado. De schade en alles wat daarmee samenhangt, is natuurlijk heel vervelend. Maar het was een indrukwekkend gezicht’. Van Belkum kon de windhoos ook goed horen, toen hij langs trok. ‘Hij maakte een grommend geluid. Het was gigantisch!’

De bui, waaraan de windhoos vastzat, kwam gisteravond in hoog tempo vanuit het westen van het land naar het oostnoordoosten. Rond 20.15 uur lag de kern ervan vlakbij Hoevelaken, op dat moment kreeg het iets oostelijker gelegen Zwartebroek met de bijbehorende windhoos te maken. Het is niet ondenkbaar dat de Hoevelakense bui een kleine supercell is geweest. Het radarbeeld van 20.15 uur suggereert iets van een boogecho, een fenomeen dat optreedt bij buien die om hun eigen as draaien. De windhoos, als hij voorkomt, ontstaat in dat geval aan de zuidoostkant van de bui. Gezien het schadespoor, dat door de hoos bij Zwartebroek is getrokken, zou dit allemaal kunnen kloppen. De puzzelstukjes passen.

Herfstachtig

Zwartebroek was gisteren overigens niet de enige plaats in Nederland die met flinke buien te maken kreeg. Op veel meer plaatsen kwamen ze voor, al was het vooral in de zuidoostelijke helft van het land af en toe heel aardig weer. Sommige van de buien gingen met onweer gepaard en brachten plaatselijk in korte tijd veel regen. Opvallend was ook de wind die er fiks aan trok en het weerbeeld af en toe een herfstachtig karakter verleende. Aan zee stond in het noordwestelijk kustgebied enige tijd een windkracht 7. Verder pasten de temperaturen, die vrijwel nergens boven 20 graden kwamen, in het beeld van een herfstdag.

Ook vandaag hield de buiigheid aan. Vanochtend had vooral de noordwestelijke helft van het land ermee te maken. Hier en daar kwamen de buien in een soort van straat over. Op die plaatsen viel lokaal 20 tot 30 millimeter in relatief korte tijd. Later trokken de buien het binnenland in. Ook daar ging het af en toe flink tekeer met buien, net als gisteren flinke windvlagen. Werd het in de zon voor de buien uit nog bijna 20 graden, tijdens zwaardere buien viel het kwik zomaar terug tot weinig zomerse waarden van 14 graden.

Wisselvalligheid blijft

Ook de komende dagen houdt het wisselvallige weer in Nederland aan. Vanavond en vannacht mag het dan even wat rustiger worden, vanuit het westen doemt alweer een volgend lagedrukgebied op dat het weer in Nederland in de loop van morgen met bewolking in de greep krijgt. De regen volgt in de nacht naar donderdag en donderdag overdag. Na donderdag krijgen we opnieuw een afwisseling tussen perioden met zon en stapelwolken. Tijdens de zonnige perioden kan de temperatuur tot ruim 20 graden oplopen, maar tegelijkertijd ontstaan dan buien die opnieuw onweer en soms veel regen kunnen brengen.

Voor meer informatie over het weerbeeld van de komende dagen en de wat langere termijn kunt u de Meteo Consult weerlijn bellen (0900-9725, 55 ct. per min). Onder optie 1 en 2 behandelen we de verwachting voor de korte termijn en de komende 5 dagen in uitgebreide vorm met alle achtergronden. Onder de opties 5 en 6 kunt u terecht voor de tiendaagse verwachting, de verwachtingen tot 4 weken vooruit en de maandverwachtingen.

Bronnen: Meteo Consult, Peter van Belkum, Barneveldse Krant.