Bermuda's op hun hoede

De eerste hurricane van het Noord-Atlantische orkaanseizoen is een feit: Berta. De Bermuda's houden de verwachtingen nauwgelet in de gaten.

Voor veel mensen zal het weerbeeld van deze maandag waarschijnlijk niet ‘al te denderend’ aandoen. Schrale troost voor vakantiegangers die Nederland als standplaats hebben, is dat het natuurlijk altijd slechter kan… Zo kwam het dit weekend in Noord-Italië onder meer bij het Gardameer tot zeer zware onweersbuien. Een veel omvangrijker en potentieel veel bedreigender weerssituatie heeft zich afgetekend boven de Atlantische Oceaan.

Recent schreven we al over het huidige hurricaneseizoen boven de Atlantische Oceaan, dat volgens de seizoensverwachting van World Cimate Service van iets voor het begin van juni, vrij actief lijkt te gaan verlopen. ‘Lijkt’, omdat de onzekerheid voorlopig nog groter is dan anders, als gevolg van zeldzame ontwikkelingen in zeewatertemperaturen boven de Stille Oceaan.

Op het moment van schrijven van dat artikel had zich nog geen orkaan voorgedaan. Slechts één tropische storm was genoteerd (in Beauforttermen komt dat ongeveer overeen met windsnelheden van ten minste kracht 8, stormachtig).

Maar terug naar de actualiteit. Want nu is het toch echt tot een hurricane gekomen, genaamd Berta. Op dit moment gaat het om een orkaan in schaal 1 op de schaal van Saffir-Simpson. De maximale gemiddelde windsnelheid direct rond de kern is opgelopen tot 120 km/ uur, met uitschieters daarboven.

De cycloon volgt op het moment een relatief noordelijke koers. De voorlopige verwachting van maandagochtend van het Hurricane Center van de Amerikaanse weerdienst was dat Berta nog iets in kracht zou toenemen tot op woensdag. Om daarna langzaam minder intensief te worden.

De bevolking van de Bermuda’s, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, zal er niet gerust op zijn. Want, los van de grote onzekerheid over de exacte route en intensiteit van een dergelijk systeem, ligt die eilandengroep in een strook boven de oceaan die voorlopig nog de meeste kans maakt op noodweer.

Volgens de verwachting van maandagochtend bevindt het systeem zich zaterdagochtend even ten zuiden van de Bermuda’s, met daarbij 50% kans op windsnelheden van orkaankracht (op de schaal van Saffir-Simpson) en 88% op tenminste (tropische) stormkracht.

Bronnen: Meteo Consult, Hurricane Center van de Amerikaanse weerdienst, World Cimate Service