Waar blijft de zomer?

In Noord-Nederland is de zomer tot nu toe heel aardig verlopen, maar stabiel zomerweer staat deze week niet op het programma.

Zowel voor Noord- als Zuid-Nederland is de zomervakantie begonnen. Dit weekend is het al behoorlijk druk op de belangrijkste autowegen van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Veel Nederlanders, maar ook vakantiegangers uit de omliggende landen reizen af naar het zuiden van Europa om te genieten van zon, zee en strand. Ook Nederland ligt aan zee en heeft daarbij ook nog eens prachtige stranden, helaas laat het weer het zo nu en dan (behoorlijk) afweten.

 

De zomers van 2003 en 2006

Een aantal jaar geleden was dat wel anders. In 2006 was het in juni en juli behoorlijk warm. Het kwam twee keer tot een hittegolf en de zomer kon voor de zonaanbidders dan ook niet meer stuk. Wie echter in augustus vrij had en in eigen land bleef, had toch pech. Juist in augustus kwam de zomer op een laag pitje te staan. Het kwam tot heftige buien en het aantal dagen waarop de temperatuur boven 25 graden uitkwam, was op één hand te tellen. Een van de zonnigste en warmste zomers van de afgelopen jaren is die van 2003. In het voorjaar brak de zon al veelvuldig door en in de zomermaanden was dat nog altijd het geval. Vaak liep de temperatuur hoog op. De zomer van 2003 topte in augustus. Tot de 13e was het zonnig en tropisch warm. Daarna deed de zomer het rustiger aan, maar dagen met een maximumtemperatuur onder 20 graden werden pas aan het eind van de maand gemeten. Zowel in 2003 als in 2006 volgde er in september nog een mooie nazomer.

Het zomerweer van 2003 en 2006 werd veroorzaakt doordat een Azorenhogedrukgebied constant kon uitbreiden tot onze omgeving. Regelmatig wist zich een rug van hogedruk los te wringen tot een zelfstandig hoog uit te groeien boven Scandinavië of Centraal-Europa. Hete lucht uit het Middellandse zeegebied kon daardoor gemakkelijk tot onze omgeving doordringen. Dit jaar ligt de straalstroom veel zuidelijker waardoor het Azorenhoog zijn invloed vooral kan richten op de landen in Zuid-Europa. Bij onze zorgen lagedrukgebieden ervoor dat een eventuele opleving van de zomer vrij snel wordt afgebroken.

Heet in Zuid-Europa

Zonnig en warm is het dan ook in de landen rondom de Middellandse zee. De hoogste temperaturen worden aankomende week verwacht in het oostelijke deel waarbij in Turkije het kwik weet op te lopen naar 35 tot lokaal 40 graden. Ook de Balkanlanden kunnen een warme week verwachten. Regen staat niet op het programma, het is overwegend zonnig. In Griekenland zijn de eerste bosbranden de afgelopen weken al voorgekomen, en met de huidige vooruitzichten zal de situatie niet verbeteren.

Ook in Italie, Spanje en Portugal is het zonnig en warm. De Portugese westkust is met 22 tot 26 graden nog redelijk aangenaam. In het binnenland komt het kwik royaal boven 30 graden uit en ook langs de Spaanse Zuid- en Oostkust is het ’s middags tropisch warm. De warme lucht weet ook nog het zuiden van Frankrijk te bereiken, maar in Midden- en Noord-Frankrijk is het minder warm en ook wisselvallig met geregeld buien en niet al te hoge temperaturen.

Herfstachtig

Ronduit herfstachtig is het op de Britse eilanden en Ierland. Bewolking, regen en wind zorgen voor een onaangenaam weertype. De temperatuur blijft hier steken op 15 tot 20 graden. Ook in het zuiden van Scandinavië is het wisselvallig. Even ten noorden van de lijn Oslo- Stockholm- Helsinki is het echter een stuk rustiger. Er valt slechts een enkele bui en de zon breekt van tijd tot tijd goed door. Met dit vrij zonnige weer, kan de lucht elke dag iets opwarmen. Wordt het maandag 15 tot 18 graden, dinsdag en woensdag stijgt de temperatuur naar een aangename 20 tot 23 graden.

In ons land is het voorlopig wisselvallig zomerweer. Aan het begin van de week komt de zon er niet of nauwelijks aan te pas en bovendien regent het geregeld. De temperatuur blijft steken op 17 tot 20 graden en het waait behoorlijk door. Rond het midden van de week lijkt het iets warmer te worden, maar ook dan blijft het buiig. Meer details over het weer voor de komende vijf dagen hoort u onder optie 2 van de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 55 cpm).

Wilt u tijdens uw vakantie op de hoogte blijven van de weersontwikkelingen? Bezoek dan op uw vakantie adres regelmatig deze website. U kunt namelijk de weersverwachting opvragen voor ruim 250.000 wereldwijde bestemmingen. Heeft u geen toegang tot het internet? In dat geval kunt u gebruik maken van onze SMS service.

Bron: Meteo Consult, ANWB