Hitte verdreven

In het noordoosten werd het donderdag nog zomers warm, maar in de loop van de middag koelde het ook daar af. De hitte is verdreven. Het leverde plaatselijk mooie plaatjes op.

De hitte werd woensdag in de loop van de dag langzaam steeds verder verdreven. Deze donderdag werd het voelbaar nog een stap frisser. Toen passeerde het eigenlijke koufront pas echt.

Hiernaast zijn de ontwikkelingen door de woensdag heen te zien, van ’s ochtends 10 uur tot middernacht. In Zeeland draaide de wind in de ochtend al naar het westen en met aanvoer van zee. Bovendien dreven daar van meet af aan soms al wolkenvelden over met daaruit op een aantal plekken al een bui.

Voor het koufront uit

Deze buien behoorden markeerden op zich nog niet de overgang van hete naar de koele lucht (het eigenlijk koufront). Ze ontstonden in een zone er vooruit waar in de hete lucht door de hitte een zwakke uitloper van lage luchtdruk was ontstaan. Hierdoor ontstonden in dit gebied, dat voor het koufront uit dus, al onweersbuien

Dit gebeurde als eerste in een lijn die aanvankelijk lag van boven de Noordzee, net over Zeeland, tot over het westen van België en over Frankrijk. Daarbij draaide de wind in Zeeland al snel naar het westen, aan de achterzijde van de zwakke uitloper van lage luchtdruk

Later in de ochtend en in de middag ontstonden op deze uitloper van lage luchtdruk meer buien, elders in het westen en zuiden, en ook midden van ons land. De temperaturen waren daar toen gestegen tot in het binnenland vrijwel overal tropische waarden van 30 graden of meer.

Met het steeds verder opschuiven van de uitloper van lage druk trok ook de buiigheid mee. De buien waren op veel plaatsen niet heftig of zelfs afwezig, maar zoals altijd bij buien, lokaal toch wél, met hagel, windvlagen en wateroverlast.

Benauwd

Met het noordoostelijke binnenschuiven van de buien in de uitloper van lage luchtdruk, stroomde veel vochtigere lucht steeds verder het land binnen. Het kwik daalde langzaam. Maar door de hoge vochtigheid en de vrijwel afwezige wind voelde het met zo’n 25 graden landinwaarts uiteindelijk nog aan het eind van de middag, benauwd aan.

34, 3 graden Celsius

In het noordoosten van het land duurde het nog het langst voordat de minder warme lucht terrein won en werd het op station Eelde, in het noorden van Drenthe, dicht bij de stad Groningen, maarliefst 34,3 graden. Vanaf tegen de avond daalde het kwik daar vervolgens rap. Maar sommige delen van de provincie Groningen moesten tot de nacht wachten voordat de buien binnentrokken.

Het koufront zelf: donderdag

Het eigenlijk koufront kwam toen pas, in de nacht, via de Noordzee langzaam Zeeland binnenzetten. In de loop van de nacht en donderdag overdag zette het koufront langzaam koers naar het noordoosten. Daardoor zagen we op veel plaatsen de temperaturen donderdag na een aanvankelijk stijging tot rond 20 graden in het binnenland weer dalen. Het noordoosten pakte aan de warme zijde van het front nog even een paar zonnige perioden mee. Daar werd het zomers warm in Groningen, en delen van Drenthe en Friesland. Maar in de loop van de eerste helft van de middag tekende ook die gebieden voor de overgave.

Zaterdag een kleine temperatuurspiek, eind juli heet?!

Dit wil overigens niet zeggen dat het de komende tijd echt koud is. Aanstaande zaterdag met name, lijken de temperaturen wederom even een (kleine) piek te beleven. Daarna gaat het wik in de dalende lijn. Echt op de lange termijn, in de 4-weekse verwachting die vrijdag 27 juni is ingesproken op de Weerlijn, was te horen dat er eind juli een signaal was voor extreme warmte (0900-9725, optie 6 - 55 cent/ min). Natuurlijk is dat wel héél ver vooruit, maar dat een flink aantal berekeningen ‘en mass’ zulke hoge temperaturen lieten zien, is wel bijzonder. Deze vrijdag, 4 juli, volgt in de loop van de middag een nieuwe 4-weeksverwachting. We zullen zien of die eind-juligolf van hitte dan nog steeds in de berekeningen zit.

Bron: Meteo Consult