Spurt

Na 19 april, toen we nog konden schrijven over de 'slow motion' in de natuur, heeft zich juist een fikse tussensprint voltrokken.

Op 19 april konden we nog schrijven over de ‘slow motion’ in de natuur als gevolg van het tot dan toe uitblijven van zachte dagen. Nu is de situatie totaal anders en hijgt de natuur na van een flinke tussensprint.

Dat er zo’n spurt zou gaan plaatsvinden, was op 19 april al de verwachting. Het was duidelijk dat de temperaturen de 15 graden regelmatig zouden gaan bereiken of passeren en ook dat naast zonnige dagen er nog meer dagen zouden zijn met buien. Groeizaam weer dus.

Bloeiende Bollenstreek

Het was niet anders. Bladeren, bloesem en bloemen laten nu dan ook hun frisse lentekleuren zien. Bijvoorbeeld in de Bollenstreek in het westen van het land hebben de bloemen hun blaadjes flink openstaan. Kortom het ziet er hier en daar echt fantastisch uit en je kunt er heerlijk fietsen, zo kon ook uw weerman zaterdag zelf beleven. Hiernaast staan een aantal foto’s uit die regio, overigens eind vorige week al gemaakt.

Koninginnedag

Zoals gezegd geen verrassing die tussensprint van de natuur, maar al met al is het nu een heerlijke periode om in het buitengebied rond te struinen. Tenminste, als het weerbeeld meezit. Want, ook geen verrassing, en dat is een stuk minder positief, is dat het juist rond Koninginnedag, natuurlijk dé ultieme nationale buitendag, wisselvallig is. Met droge ups, maar ook natte downs.

Dat was ook al zo’n 10 dagen geleiden vrij duidelijk, maar de hoop daarbij dat we op de dag zelf veel geluk zouden hebben met een flinke ‘up’, is nu ook vrijwel vervlogen. Dat betekent niet dat het in heel Nederland de hele dag regent. Maar zoals het er aan het begin van dinsdagmiddag naar uitzag, valt er overal wel enige tijd regen. Bovendien staat er in de middag landinwaarts een matige tot vrij krachtige, windkracht 4 tot 5. Die komt daarbij gelukkig wel uit een zachte aflandige zuidoostelijke tot zuidelijke richting, waardoor het tijdens droge perioden vooral dieper het binnenland in nog 15 graden of meer wordt.

Hoe de neerslaggebieden zich verplaatsen dan wel hoe ze ontstaan, kunt u live bijhouden via de regenradar op onze website. Verder is er natuurlijk onder meer de tekstverwachting voor Nederland. Een meer gedetailleerd ingesproken weerbericht kunt u beluisteren onder optie 1 van onze weerlijn: 0900-9725 (50 cent/min).

Tot slot, vooral ook handig voor in de feestdrukte: het weer op uw mobiel, waaronder tevens – indien uw mobiel die mogelijkheid biedt - actuele regenradarbeelden (voor meer info klik hier).

Uitsnede afbeelding homepage: Tom Bloem

Bron: Meteo Consult