Komt er onweer?

Het was vandaag een prachtige, warme dag. Ondertussen broeit boven Frankrijk onweer. Komt het ook naar ons? En hoe zwaar wordt het dan?

Voor het gevoel scheen de zon vanochtend niets een zo hard, maar de temperaturen schoten omhoog. Nog voor half een vanmiddag wees de thermometer van het weerstation bij Hoek van Holland al precies 21 graden aan. Daarmee was het op dat moment rond 3 graden warmer dan rond dezelfde tijd op de warmste plaatsen gisteren. De vraag vandaag is niet alleen hoe warm het uiteindelijk wordt, maar ook of het de komende nacht gaat onweren?

Eigenlijk doet de situatie van dit moment al behoorlijk denken aan het weer dat we in de zomer vaak hebben, met een sterke opwarming overdag bij een zuidelijke tot zuidoostelijke wind, de vorming van een onweersstoring boven Frankrijk en de nadering van een koufront, dat die onweersstoring op de hielen zit. De eerste tekenen van de zich vormende onweersstoring boven Frankrijk waren vanochtend al zichtbaar boven Bretagne, waar zich een actieve buienlijn aandiende. Omdat de lucht boven het binnenland van Frankrijk vanmiddag bijzonder onstabiel wordt, zullen daar meer en zwaardere buien tot ontwikkeling gaan komen. Mogelijk ontstaat er zelfs een aaneengesloten gebied met onweersbuien.

De voorste begrenzing van de buien komt in de eerste helft van de avond tegen het zuidwesten van het land aan te liggen, in de eerste helft van de nacht wordt de grootste activiteit van de buien in een lijn van noordwest naar zuidoost over het land berekend en aan het begin van de ochtend zit het noordoosten er nog in. Dat lijkt, op basis van de laatste modelberekeningen een beetje het tijdsschema voor de dingen die de komende nacht en ochtend staan te gebeuren. Maar een echte aanduiding voor of en zo ja waar we ook echt met de zware Franse buien te maken gaan krijgen, vormt dit spoorboekje duidelijk niet. Daarvoor is de situatie van dit moment te complex en hangen te veel zaken, die komende uren allemaal nog moeten gaan gebeuren, direct met elkaar samen. Pakt het ene iets anders uit, dan heeft dat meteen gevolgen voor het andere. En dat maakt de verwachting lastig.

Zoutwagens

Opvallend intussen is wel hoe snel we van het ene weerregime in het andere terecht zijn gekomen. Was het de eerste 20 dagen van april bepaald niet warm en moesten voor de eerste helft van maand de zoutwagens hun schuilplaatsen nog weleens verlaten, inmiddels doet het weer aan de zomer denken en breken we ons hoofd over wat er met onweersbuien gaat gebeuren, die in het warme en onstabiele Frankrijk ontstaan. Op sommige klinkers was gisteren het zout, stammend uit de eerste helft van de maand, nog zichtbaar.

Voor wie van buien houdt, is morgen wellicht ook een interessante dag. Na de buien van de komende nacht, zou het koufront dat de op dit moment naderende storing op de hielen zit, in de loop van de dag in het oosten van het land ook nog een paar regen- en onweersbuien op de rails kunnen zetten. Veel zal daarbij afhangen van de activiteit waarmee de buien van de komende nacht ons land passeren. Zijn die zeer actief, dan stelt de activiteit op het koufront waarschijnlijk niet veel meer voor. In alle gevallen is het buiengebied dat morgenavond vanuit het zuidwesten ons land binnenkomt er een om in de gaten te houden. Ook dat heeft de potentie om het bij ons tot actieve regen- en onweersbuien te laten komen.

Koninginnedag

Vanaf morgen wordt het niet meer zo warm als vandaag. Overdag schommelen de temperaturen een aantal dagen lang rond 16 graden. Daarbij wisselen de zon en stapelwolken elkaar af en kunnen dagelijks ergens in het land wel een paar buien vallen. Voor Koninginnedag zit al een aantal dagen lang een storing in de weerkaarten, die zoals het nu lijkt vooral in de middag een periode met bewolking en regen of buien zou kunnen veroorzaken. De nacht lijkt vrijwel droog te verlopen, evenals de tweede helft van de middag en avond in een steeds groter deel van het land, vanuit het zuidwesten. Het oosten en noordoosten houden het in de ochtend en soms tot in de eerste helft van de middag het langste droog, op nadering van de storing die over het land wordt berekend.

Meer over de buien van de komende nacht, eventueel morgen overdag en ook morgenavond kunt u te weten komen via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct per min). Onder optie 1 hoort u het weer voor vandaag en morgen, onder optie 2 de verwachting voor de komende 5 dagen (inclusief Koninginnedag) in uitgebreide vorm. Verder zijn ook gedetailleerde (automatische) verwachtingen te beluisteren voor uw eigen woonplaats te beluisteren, voor vandaag (in stappen van 3 uur vooruit) en voor de komende dagen.

Bron: Meteo Consult.