Mei vakantie

Waar kan ik heen, ik kan niet naar... Veel mensen zijn op vakantie. Wat zijn de betere plekken en waar valt het weer tegen...

 

Volgens schattingen zijn circa 3.5 miljoen Nederland van plan om in deze voor velen twee weken durende meivakantie erop uit te gaan. Een aanzienlijk deel heeft zelfs al de biezen gepakt.

Een massale uittocht die zelfs een zomerse uittocht overschrijdt. Temeer daar we in de zomer een vakantiespreiding hebben. Nu niet, nu willen veel mensen in dezelfde periode op vakantie. Overigens viel overlast door extreme drukte op de wegen en zelfs op de vliegvelden nog wel mee. Wellicht dat er toch enigszins gespreid werd vertrokken.

Wat kunnen we in Europa zoal verwachten wat betreft het weer deze week. We maken een rondje en beginnen daarbij in het noorden. In Scandinavie. Een gebied waar relatief weinig Nederlanders voor zullen hebben gekozen omdat het nog vroeg in het jaar is. Het idee leeft dat het daar nu nog koud is. Maar dat kan in de praktijk reuze meevallen. De komende dagen vormt zich boven Finland een hogedrukgebied. Het zal garant staan voor een serie mooie dagen in met name Finland en Zweden. De zon komt er veelvuldig aan te pas en het wordt aangenaam warm met temperaturen die zowel in Zweden als Finland plaatselijk kunnen stijgen tot 20 graden. Noorwegen komt er wat minder gunstig vanaf met meer bewolking en in het zuiden ook nog wat regen. Zeer wisselvallig wordt het deze week in Ierland, Engeland en Schotland. Daar brengt een traag voortbewegende depressie buiig weer met lage temperaturen van maar 10 tot 13 graden.

De thuisblijvers zitten al met al een beetje tussen de Britse regens en het mooie weer in Scandinavië in. Dat betekent dat het in ons land komende week wel mee valt met de buien. De zon laat zich ook geregeld zien. En met temperaturen van een graad of 16 hoeven we niet ontevreden te zijn in deze tijd van het jaar. Minpunt is de kans dat er dus wel af en toe regen kan vallen. Volgens de huidige berekeningen is het uitgerekend Koninginnedag die er wat dat betreft wat minder gunstig uit ziet.

Wellicht zijn veel mensen naar Frankrijk afgereisd. Daar belooft het wisselvalliger te worden dan in eigen land. Vooral maandag en woensdag kan er vrijwel overal in Frankrijk flink wat regen tegemoet gezien worden. De temperaturen steller er teleur en blijven veelal onder de 15 graden. Zelfs aan de Riviera kan nog wel eens een bui langs komen.

Spanje en Portugal komen er wel vrij goed van af. Alleen aan de noordkust van Spanje ziet men dagelijks buien passeren, voor de rest is het droog en aangenaam warm met langs de zuid- en oostkust van Spanje temperaturen van 20 tot 25 graden. In Portugal is het net wat frisser met in het groene noorden ook nog een paar buien.

In Italië is het komende week prima vakantieweer met op de meeste dagen aardig wat zon, alleen dinsdag vooral in het noorden ook stevige buien. Mensen die Griekenland of Turkije hebben gekozen als bestemming, kijken de eerste dagen van de vakantie wellicht teleurgesteld om zich heen. De lucht is verre van blauw en het kan af en toe even flink gieten. Maar achter de wolken schijnt de zon en vanaf dinsdag knapt het weer er op en later in de week wordt het er zelfs prachtig zomerweer.

In de Alpen gaat het net andersom. Daar begint de week mooi met zon en in de dalen temperaturen van 20 graden. Maandag gaat het in Zwitserland regenen en de dagen erna gebeurt dat ook in de rest van het Alpengebied. Ook de Duitsland-gangers moeten na een mooie start op zondag rekening houden met flink wat regen. Tsjechië blijft grotendeels buiten de regen en krijgt wel redelijk weer in de komende week.

Al met al komen de thuisblijvers in de eerste week van de mei-vakantie er niet eens zo onaardig van af. En er is al een beetje zicht op de tweede week van de vakantie. De eerste tekenen zijn voor de mensen in eigen land niet ongunstig! Meer details daarover kunt u beluisteren in onze weerlijn: 0900-9725, onder optie 5.