De weer top 5 van 2007

Op de laatste dag van het jaar blikt men terug en vooruit. Uw auteur van vandaag geeft zijn persoonlijke 'weer top 5' van het afgelopen jaar en geeft ook de (weer)voornemens voor 2008.

Op de laatste dag van het jaar blikt menigeen terug, maar ook vooruit. Ook uw auteur wil dat vandaag doen. In het navolgende somt hij de vijf weergebeurtenissen op, die hem in het afgelopen jaar het meest zijn opgevallen. Dit lijstje is strikt persoonlijk en is ook gebaseerd op het weer zoals zich dat in de regio Wageningen – Bennekom – Ede heeft afgespeeld. Elders in het land kunnen andere dagen of periodes meer of minder opvallend zijn geweest en/of zullen anderen een afwijkende voorkeur hebben. Daar gaan we.

5: De storm van 18 januari.

Aan storm heb ik een hekel. Goed, de zee ziet er prachtig uit als deze woest is, maar het is niet de bedoeling dat hij door de dijken breekt. Mijn mening is dat je van storm alleen maar last hebt – of erger! De storm van 18 januari bewees dat eens te meer. Er werd veel schade aangericht en er waren ook doden te betreuren. Maar een bijzondere weerdag was het zeker! Ik zelf had het geluk die dag een vroege dienst te hebben. In de vroege ochtend ging ik op de fiets met wind tegen juist in het absolute windminimum voor de storm naar Meteo Consult, waardoor ik geen last had. Op de terugweg fietste ik juist door het hoogtepunt van de storm, maar had toen de wind van opzij of mee. Het eerste was zeer gevaarlijk. Meerdere malen werd ik bijna van de weg geblazen en moest letterlijk  schuin tegen de wind in hangen, om zo op de been blijven. Met de wind in de rug hoefde ik over een traject van ruim anderhalve km geen enkele pedaalslag te maken en liep de snelheid soms toch nog op tot 27 km per uur! Ook in Bennekom sneuvelden nogal wat bomen, zoals foto 1 laat zien.

4: Het bizarre voorjaar en de heerlijke zomer.

Met de hete zomer van 2006 nog vers in het geheugen, hielden de warmtehaters in april van dit jaar hun hart vast. Nadat er rond 18 en 19 maart nog winterse buien vielen (foto 2) werd het na 22 maart droog en vanaf die datum tot 6 mei viel er in Bennekom nog slechts op één dag 0.1 mm. In de zuidelijke helft van het land verliep april geheel droog en superwarm, met lokaal tien zomerse dagen. Geen wonder dat de regenmeters in Bennekom er op 27 april zeer stoffig uitzagen en bedekt waren met spinnenwebben (foto 3). Op 7 mei sloeg het weer radicaal om. Er viel meteen bijna 30 mm en de wisselvalligheid bleef ons vervolgens de hele zomer vergezellen. Aanvankelijk was het daarbij nog tamelijk warm, maar na de derde juniweek werd het koeler. Persoonlijk vond ik dit zomerweer een verademing. Veel dagen leverden een aangename temperatuur op van tussen 20 en 25 graden en het was niet al te zonnig. Regelmatig vielen er buien. Vakantiegangers mopperden over de ‘slechte zomer’, maar ik vond het een topzomer. Voor weerfotografen waren er ook diverse mooie plaatjes te schieten, waarvan hier drie voorbeelden zijn gegeven (foto 4, 5 en 6). En wat slechte zomers betreft, ik heb die uit de zestiger jaren bewust meegemaakt en kan daarom naar waarheid spreken: “De zomer van 2007? Die was zo slecht nog niet!”

3: De sneeuw van 8 februari.

Als winter-, en vooral als sneeuwliefhebber, was 2007 een zeer droevig jaar. Het enige lichtpuntje wat dat betreft, vormde de sneeuw van 8 februari, al duurde de pret amper een halve dag. In de regio Wageningen begon het kort na 10.30 uur te sneeuwen, maar sneeuwde het vervolgens wel flink door. Om 14.30 uur zat mijn dienst op Meteo Consult er op en kon ik door een dikke sneeuwbui naar huis fietsen en toen is ook foto 7 geschoten. In Bennekom lag 7 cm sneeuw, een hoeveelheid verse sneeuw die in de afgelopen 20 jaar maar zelden was overschreden. Er konden ook daar nog net op tijd een serie foto’s worden geschoten voordat rond 15.30 uur de eerste regendruppels verschenen. Een deel van de sneeuw wist het nog tot de volgende ochtend vol te houden, maar de echte sneeuwpret was die avond al over en uit. Maar die paar uurtjes met sneeuwval, bij temperaturen onder nul, koester ik in mijn hart…

2: Het ‘Ostgewitter’ van 10 juni.

Zonder twijfel was dit de mooiste onweersbui van het jaar. De bui kwam in de late avond pal vanuit het oosten opzetten, een niet alledaagse richting, trok vrijwel recht over en was zeer actief. Er viel ruim 15 mm regen, maar het onweer zelf was imposanter. Ruim een uur lang waren er 20 tot 50 ontladingen per minuut te zien en te horen. Vooral toen de bui naar het westen begon weg te trekken en de regen stopte, was het licht- en geluidspel buiten zeer de moeite waard. Toen is ook foto 8 gemaakt, simpelweg door de lens 30 seconden open te laten staan. Het gevolg was een verblindend lichte hemel, wat puur door de bliksem is veroorzaakt! Alleen aan de brandende straatlantaarns midden onder en aan het licht achter het dakraam daar rechtsboven, is te zien dat het toch echt na middernacht en (tussen de bliksems door) donker was.

1: De ‘rijpzaterdag’ op 22 december.

Tja, daar kunnen we niet omheen. Het jaar 2007 leverde toch nog een vorstperiode op. Eerst viel de vorst aarzelend in, later ging het harder vriezen en veroorzaakte hardnekkige mist een prachtige rijpafzetting op bomen, struiken en andere objecten. Toen het op zaterdag 22 december onbewolkt was geworden en de zon dus volop scheen, was het sprookje buiten kompleet. Bijkomend voordeel was dat het ijs op veel plaatsen dik genoeg was geworden om de ijzers onder te binden. Veel mensen genoten op deze dag van het prachtige winterweer en er zijn dan ook tienduizenden foto’s geschoten. Helaas boden mijn eigen foto’s slechts het uitzicht vanuit het Meteo Consult gebouw, maar was zelfs dit de moeite waard (foto 9), want het werk eiste wederom de aandacht op. Toen de arbeid in de middag gedaan was, had de lichte dooi al veel van de rijp van de bomen doen vallen. Toch blijft de herinnering bewaard aan een schitterende winterdag.

Goede (weer)voornemens voor 2008!

Bij een jaar afscheid horen ook goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat winter 2008 de trend van december voortzet. Een hele zachte week is prima, als dat dan maar gecompenseerd wordt door een week vorst. Ook mogen de sneeuwliefhebbers wel weer eens wat beter aan hun trekken komen. Verder hoop ik dat 2008 leert van de tweede helft van 2007. Het is een verademing om te constateren dat ook in het opwarmende klimaat het mogelijk is gebleken de temperaturen voor langere tijd rond de norm te houden. Ik hoop dat 2008 een volstrekt ‘normaal’ jaar wordt wat dat betreft, maar wel afwisselend. Dan eens warm, dan eens koud, maar gemiddeld ‘normaal’. En voor de rest… ach, gewoon een voorspoedig 2008 voor iedereen!

Bron: Meteo Consult, eigen archief.

Foto’s: Linda Verkade (voorpagina); Tom van der Spek.