Winterweer nadert

Vandaag en morgen is het nog zacht, maar na de jaarwisseling gaan de temperaturen flink omlaag. De winter nadert, maar zet hij ook echt door?

Het jaar nadert zijn einde en voor het eerst sinds lange tijd is er in Nederland weer eens een regengebied overgetrokken, dat op de meeste plaatsen overigens niet meer dan een paar millimeter regen achterliet. Voor de regen uit, koelde het in het oosten en zuidoosten tijdens helder weer overigens nog verrassend ver af, tot ongeveer 1,5 graad in het zuiden van Limburg. Gisteren overdag was het daar nog ruim 9 graden geweest. De laatste dagen van het jaar geven alweer een einde aan de wisselvalligheid te zien. En daarna dient een volgende inval van de winter zich aan. Hoe lang die gaat duren, is onzeker.

Vandaag staat het weer onder invloed van een lagedrukgebied waarvan de kern via de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekt. Er omheen voert een straffe zuidwestelijke wind, die aan zee gemakkelijk een windkracht 7 haalt, zachte lucht aan waarin de zon geleidelijk steeds vaker doorbreekt. Gedurende de daglichtperiode wordt op de meeste plaatsen dan ook droog weer verwacht. De temperaturen lopen flink op en komen op veel plaatsen op waarden tussen 8 en 10 graden uit. Daarmee doet het jaar 2007 alsnog een ultieme poging om bij het scheiden van de markt het jaarrecord van 11,2 graden, dat waarschijnlijk met het vorige jaar gedeeld moet worden, voor zich alleen op te eisen.

Helemaal klaar zijn we er nog niet mee, want het deel van de wolkenzones dat om de kern van het lagedrukgebied heen gekruld ligt, door meteorologen de teruggebogen occlusie genoemd, trekt later vanavond en de komende nacht nog over ons land naar het oosten. Ook uit die bewolking wordt buiige regen verwacht. Omdat de komende nacht grotendeels bewolkt verloopt, dalen de temperaturen niet verder dan tot tussen 4 en 6 graden.

Laatse buien

Achter die volgende wolkenzone draait de wind de komende nacht en morgen overdag naar richtingen tussen west en noordwest, om geleidelijk af te nemen. Daarbij verdwijnen de laatste buien morgenochtend uit het oosten van het land. Wat rest, is een dag met een afwisseling van wolken en zon en nog slechts een lokale bui. Hoewel de aangevoerde lucht wat minder zacht is dan die van vandaag, kan het ook morgen op veel plaatsen toch weer 8 of 9 graden worden. Maar het is voorlopig wel de laatste keer.

De ontwikkelingen, die zich vervolgens op de weerkaarten afspelen, doen het hart van winterliefhebbers overslaan. Uit de rug van hogedruk – morgen boven de Britse eilanden en verbonden aan een hogedrukgebied ten zuiden van ons – ontwikkelt zich boven Scandinavië razendsnel een nieuw hogedrukgebied dat naar het noordwesten van Rusland trekt en rond donderdag zijn maximale sterkte bereikt. Het toonaangevende Europese model tekent het systeem die dag met een kerndruk van 1059 hPa in, het Engelse model houdt het op 1058 hPa (zie kaartjes naast dit verhaal). Het Amerikaanse model is nog wat optimistischer over de kracht van het hogedrukgebied en zet 1063 hPa in de kaarten.

Klassiek

Welke van de drie uiteindelijk ook de juiste blijkt te zijn, dit zijn weerkaarten die we maar zelden zien. Tussen dit hogedrukgebied en een lagedrukgebied, dat onder de Britse eilanden door de Golf van Biskaje in duikt (hoe klassiek?) ontwikkelt zich boven een groot deel van Europa een straffe oostelijke stroming, die allengs koudere lucht naar het westen transporteert en uiteindelijk ook Nederland weer in de koude lucht gaat brengen.

Oudejaarsdag merken we nog niet veel van die koudere lucht. Onder invloed van de rug van hogedruk, die het hogedrukgebied ten zuiden van Nederland en het opbouwende hoog boven Scandinavië met elkaar verbindt, is het rustig weer met nauwelijks wind. Tijdens opklaringen ontstaan in de nacht gebieden met mist en laaghangende bewolking. De temperaturen dalen daarbij in de koudste gebieden tot rond het vriespunt. Overdag verdwijnt de mist geleidelijk, maar blijft wel bewolking over. Het wordt een graad of 6. De jaarwisseling zelf verloopt heel rustig en nevelig. Bij het afsteken van het vuurwerk kan zich gemakkelijk mist vormen, die nieuwjaarsdag een tijdlang blijft hangen. Dalen de temperaturen in de nacht opnieuw tot rond het vriespunt, nieuwjaarsdag wordt het gemiddeld een graad of 5.

Vorst

De dagen daarna gaan de temperaturen verder omlaag. De weerkaarten voor aanstaande donderdag laten een klassiek winterse situatie zien, met in Nederland een oostelijke wind. Hoe blauwer de kaart, des te lager liggen de temperaturen aan het aardoppervlak. Ook in Nederland wordt overdag, vooral volgens de kaarten van het Engelse en het Amerikaanse model een temperatuur verwacht die beneden het vriespunt ligt. Het Europese model zit in het algemeen net toch een tikkeltje hoger met zijn verwachte temperaturen. Omdat donderdag ook neerslag wordt verwacht, zou het lokaal een beetje kunnen sneeuwen.

Hoe stevig de winterse luchtdrukverdeling er ook uitziet, nog steeds is het maar de vraag of we hiermee meteen ook voor een langere koude periode vertrokken zijn. Bijna alle modellen koersen voor volgende week zaterdag op een eerste dooiaanval aan, die een gerede kans van slagen maakt. Maar helemaal zeker is dat niet. Meer over die situatie hoort u via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct per min) in de lange termijn verwachting, die u kunt beluisteren als u voor optie 5 kiest. Of via de verwachting voor de komende 4 weken en de maandverwachtingen voor januari en februari, te vinden onder optie 6.

Bron: Meteo Consult.