Het jaar in 10 foto's

We zijn er bijna, nog een paar dagen en 2007 zit er op. Het was opnieuw een recordwarm, nat en zonnig jaar. Een verslag aan de hand van foto's.

Het jaar 2007 zit er bijna op en ook weerkundig worden de contouren van de verschillende eindcijfers inmiddels wel zichtbaar. Voor wat de gemiddelde temperatuur betreft, wordt het hoogstwaarschijnlijk een evenaring van het warmterecord van vorig jaar, toen we op 11,2 graden uitkwamen. Verder eindigt 2007 als een nat en tamelijk zonnig jaar.

Dat 2007 – samen met 2006 – toch als het warmste jaar ooit de boeken in zal gaan, komt voor veel mensen misschien een beetje als een verrassing. Maar in het verhaal van gisteren op deze site was al duidelijk te zien en te lezen dat die prestatie vooral in de eerste 6 maanden van het jaar is neergezet. Die maanden verliepen zo warm, dat we halverwege het jaar de totale warmteproductie van vorig jaar al hadden geëvenaard. Zouden we ook gemiddelden van gebroken kalenderjaren berekenen, dan stond het gemiddelde bijna halverwege dit jaar een tijdje op 12,7 graden (tegen 9,8 graden normaal). Dat was de periode dat ook de (extreem warm verlopen) tweede helft van 2006 volop meetelde.

In de eerste helft van dit jaar werden diverse records gebroken. Zo waren niet alleen de maanden januari en april de allerwarmsten ooit in hun soort, ook de winter en de lente eindigden met gemiddelde temperaturen die nog nooit eerder zo hoog waren geweest. Bijzonder was het weer daarbij van tijd tot tijd zeker. Zo leverde januari twee stormen op, waarvan Kyrill op 18 januari de zwaarste was. Aan het einde van die dag kwam het openbare leven als gevolg van de storm op veel plaatsen min of meer tot stilstand.

Sneeuw

Omdat de winter zo zacht verliep, sneeuwde het maar een keer echt en wel op 8 februari. Vanuit het zuidwesten drong die dag een uitgestrekte sneeuwzone het land binnen die vooral in het midden van het land op veel plaatsen tussen 5 en 10 centimeter sneeuw bracht. In het noorden viel minder, maar kwam het op verschillende plaatsen tot langdurige ijzel omdat het front daar een tijdje stagneerde. Enkele dagen later lag het winterfront boven Denemarken en het zuiden van Scandinavië. Daar woedde dagenlang een sneeuwstorm.

Toen maart en april op de kalender verschenen, was het meteen ook gedaan met de winter. Vanaf 22 maart begon een lange, droge periode die tot 6 maart duurde en waarin in vrijwel het gehele land nauwelijks regen viel. April groeide niet alleen tot de verreweg de warmste maand in zijn soort uit, maar ook tot de zonnigste en de droogste. In De Bilt werden maarliefst 7 zomerse dagen aangetekend, een aantal dat later in de zomer in geen enkele maand meer zou worden gehaald. Halverwege de maand liepen de temperaturen in het zuiden en zuidwesten plaatselijk al tot tegen 30 graden op. Op 15 april werd de Marathon van Rotterdam als gevolg van de hitte halverwege voor toerlopers stilgelegd.

Storing

Net op het moment dat allerlei droogtemaatregelen van kracht werden en mensen zich massaal afvroegen hoe in de naderende zomer allemaal verder zou gaan, sloeg het weer om. Bij de eerste de beste storing was het meteen raak. In een groot deel van Midden-Nederland kwam binnen 24 uur tijd tussen 30 en 50 millimeter regen omlaag. Daarmee waren de speculaties over het vervolg van de droogte meteen van de baan. En ze kwamen ook niet meer terug. Mei en juni eindigden nog wel als warme, maar ook wisselvallige maanden.

De teneur van een wisselvallige zomer was gezet. Natuurlijk, het kwam in juni en juli wel tot kortdurende, warme perioden. Op 15 juli werd met 32,9 graden in Maastricht dan ook de hoogste temperatuur van dit jaar neergezet. Maar lang stabiel bleef het nooit. Buien lagen telkens weer op de loer en lieten het van tijd tot tijd flink spoken, zoals tijdens de intocht van de 4Daagse in Nijmegen op 20 juli, maar ook in de augustusmaand. Voor het zoveelste opeenvolgende jaar werden we steeds weer geconfronteerd met beelden van plaatsen die door een kortdurende hoosbui helemaal onder water waren komen te staan. Verdeeld over de zomer kwamen 2 mensen om als gevolg van blikseminslagen, bij de molens van Kinderdijk raakten 4 personen zwaar gewond toen een bliksem in hun nabijheid insloeg. Voor de vakantievierende Nederlander bracht de zomer niet wat gehoopt was.

Vorstdag

Wat volgde was een herfst die naar de letter der meteorologische wet volstrekt normaal verliep. En dat was eigenlijk best bijzonder, want voorgaande herfsten, zoals die van vorig jaar, waren recordwarm, met werkelijk een verbrijzeling van de oude records. Op 20 oktober al konden we de eerste vorstdag aantekenen, die viel in een periode waarin de bladeren prachtig gekleurd aan de bomen hingen. Ook dat zag er anders uit dan in het jaar ervoor, toen de bladeren laat, maar vaak ook groen van de bomen vielen.

Echte herfststormen bleven uit, maar op 9 november stormde het wel zwaar op de Noordzee. Omdat die storm samenging met springtij werden aan de Nederlandse kust hoge waterstanden gemeten, overal kwam het tot dijkbewaking. Vooral in het noorden en noordwesten kwam het op veel plaatsen tot flinke duinafslag. Hier en daar waren de gemeten waterstanden wel de hoogste die sinds de watersnoodramp van 1953 waren gemeten. 

Onwerkelijk

In de decembermaand werd op de valreep dan toch nog een vorstperiode aangetekend, van 16 tot en met 22 december. Niet alleen bracht die vorst veel mensen eindelijk weer eens – zij het voor korte tijd en lang niet overal – op de schaats, ook viel de prachtig berijpte natuur op die overbleef van een periode vrijwel zonder zon, maar met mist en industriesneeuw op plaatsen waar de wind via een bedrijventerrein aan kwam waaien. Het leverde afgelopen zaterdag onwerkelijk mooie plaatjes op, die we niet gauw zullen vergeten. Verder zette Eindhoven pardoes met -9,8 graden nog even de laagste jaartemperatuur neer en werden in De Bilt alsnog twee dagen aangetekend waarop het kwik een etmaal onder nul bleef.

En hoe gaat het nu het komende jaar verder? Daarover is op dat moment natuurlijk nog maar heel weinig te zeggen. Duidelijk is wel dat het vanaf de jaarwisseling opnieuw belangrijk kouder lijkt te worden met een invallende oostelijke tot noordoostelijke wind. Of dit de voorbode is van een langere vorstperiode is op dit moment echter de vraag. Onze lange termijnverwachting, waarin de actuele stand van zaken wordt besproken, is als altijd te beluisteren via de Meteo Consult weerlijn (0900-9725, 50 ct. Per min.), via optie 5. Verder kunt u via optie 6 luisteren naar de nieuwe verwachting tot 4 weken vooruit.

Bron: KNMI, Meteo Consult.