Nieuwe winterkansen?

Terwijl de laatste herinneringen aan de laatste vorst wegsmelten en de kerst groen verloopt, dienen zich nieuwe kansen voor de winter aan.

Kerst 2007 verloopt dit jaar wat de temperaturen betreft redelijk normaal, maar is niet helemaal vrij van winterse invloeden. Wie vanochtend vroeg op was zag rijp op de velden, veel van het ijs uit de laatste vorstperiode lag nog op het water en nog niet alle sneeuwrestanten onder de bomen waren weggedooid. Mark Wolvenne uit Terwolde mailde ons vanochtend dat hij op een beschutte plaats op de uiterwaarden langs de IJssel nog een tijdje heerlijk had kunnen schaatsen. Op natuurijs en bij een prachtige zonsopkomst! Intussen lijkt aan de horizon een volgende periode met winterweer in de maak!

Op de weerkaarten van dit moment zien we nog steeds het hogedrukgebied, dat ons tot afgelopen zaterdag vorst bracht. Het centrum van het hogedrukgebied ligt boven Hongarije, bij ons waait aan de noordwestflank ervan een straffe zuidelijke wind, die nog altijd koude en relatief droge lucht uit Frankrijk naar onze omgeving voert. In het zuidoosten van het land kwam het daarin de afgelopen nacht tijdens opklaringen tot net aan lichte vorst, in de rest van het land bleven de temperaturen boven het vriespunt. Omdat het aan de grond wel vroor zat er vanochtend rijp op de velden en herstelde het ijs op het water zich weer iets.

Inmiddels is de bewolking aan het toenemen, op nadering van een niet erg actief regengebied dat de komende avond en nacht passeert. De meeste regen wordt daarbij in het noorden van het land verwacht, maar overal kan wel tot maximaal ongeveer 1 millimeter regen vallen. Vanaf middernacht komen opklaringen het land binnen, waarin de temperatuur tot het vriespunt daalt en waarbij lokaal gladheid kan optreden. In de tweede helft van de nacht komen die opklaringen ook in het oosten van het land aan. In het westen drijven dan al weer wolkenvelden binnen, die zich morgen verder over het land uitbreiden.

Storing

Vervolgens liggen we opnieuw enkele dagen aan de flank van het aloude hogedrukgebied, met zuidelijke tot zuidwestelijke winden. Omdat aan zee een krachtige, vrijdag harde wind komt te staan, gaan de temperaturen nog iets verder omhoog. Toch zal het voor het gevoel vaak aan de koude kant zijn. Een tijdelijke doorbraak van een storing van de oceaan maken we zaterdag mee. Dan dringen de fronten wel tot Nederland door en wordt het regenachtig en winderig. Met 7 tot 9 graden lijkt het tevens de warmste dag te worden.

Lang lijkt het wisselvallige weer niet te duren. Achter het lagedrukgebied van zaterdag, dat zondag via Denemarken naar het oosten weg trekt, bouwt zich boven de Britse eilanden (volgens het Europese model) razendsnel een hogedrukgebied op, dat meteen ook een uitloper naar het hoge noorden uitrolt. In de dagen daarna trekt die uitloper Scandinavië binnen en bouwt zich daar snel verder tot een nieuw, krachtig hogedrukgebied uit. Wordt de wind zondag in Nederland al noordwestelijk, de dagen daarna draait hij verder door via noordoost naar oost en dan lijkt een nieuwe periode met winterweer te beginnen.

Echt winter?

De ontwikkeling van het komende weekeinde lijkt sterk op die waarmee ook de vorstperiode van vorige week van start ging. De uitkomst daarvan is inmiddels bekend. Om een echte winter te krijgen, zou het mooi zijn als het nieuwe hogedrukgebied dit keer een tijdje boven Scandinavië zou kunnen blijven liggen. Echte winterkou, die inmiddels nadrukkelijker op de loer ligt in Europees Rusland dan bij de start van de vorige vorstperiode, zou zo wellicht de kans krijgen om ook onze omgeving te bereiken. Alleen dan kan het echt koud worden. Gebeurt dit niet, dan ligt een herhaling van het weertype van vorige week op de loer. Maar ook dat kan prachtig winterweer opleveren, zo weten we sinds zaterdag.

Dat er dit jaar geen sprake is van de spreekwoordelijke kerstdepressie, evenmin van een doorpakkende westcirculatie met de daarbij behorende hoge temperaturen, wind en regen gecombineerd met het feit dat nieuwe kansen voor de winter zich nu alweer beginnen aan te dienen, terwijl de laatste periode met vorst maar net achter de rug is, geeft winterliefhebbers wel hoop op een interessant vervolg aan de winter, de komende twee maanden. Het heeft er nog steeds alle schijn van dat er dit jaar meer mogelijkheden zijn dan andere jaren. Al zal in de werkelijkheid wel moeten blijken of het hier echt om een harde trend gaat of om inderdaad niet meer dan een gevoel, dat verder nergens op gebaseerd is.

Wie de ontwikkelingen van de komende dagen op de voet wil blijven volgen aan de hand van uitgebreide analyses van de situatie door de meteorologen van Meteo Consult kan de Meteo Consult weerlijn bellen (0900-9725, 50 ct. per min.). Optie 1 behandelt de actuele situatie en de verwachting voor de korte termijn, onder optie 2 treft u de uitgebreide verwachting voor de komende 5 dagen aan. De lange termijnverwachting (met de kansen op winterweer volgende week) treft u onder optie 5 aan en de verwachtingen tot 4 weken vooruit en de maandverwachtingen voor januari en februari onder optie 6.

Bron: Meteo Consult.