Dit jaar opnieuw geen witte kerst

Na een prachtig winters weekend met schaatsplezier en zaterdag een witte wereld door rijp en sneeuw, volgt er toch gewoon een groene kerst.

De kans dat beide kerstdagen in Nederland wit zijn is met zo’n 6% erg klein. Het is dan ook een tijd geleden dat er in ons land sprake was van een witte kerst. Volgens de klimaatboeken moeten we helemaal terug naar 1981 toen er in Midden-Nederland 10 tot 20 cm sneeuw lag. Op Ameland werden zelfs sneeuwduinen van ander halve meter gezien. Ondanks lichte dooi overdag, lag er voldoende sneeuw om te kunnen spreken van een officiële witte kerst. Na 1981 is het nog wel vaker wit geweest tijdens kerst, maar dat was dan slechts regionaal of op één van de beide dagen. In 1986 was het op de eerste kerstdag wit, tweede kerstdag viel de dooi in. Eigenlijk was er in 2000 ook sprake van een witte kerst, maar omdat op het meetveld van het KNMI in De Bilt nog een aantal grassprieten door het sneeuwdek zichtbaar waren, noteerde de waarnemer een onderbroken sneeuwdek. Voor een witte kerst mag het sneeuwdek niet onderbroken zijn, dus ondanks dat op veel plaatsen een sneeuwdek aanwezig was, sprak het KNMI niet over een witte kerst.

Vast staat dat kerst dit jaar in het teken staat van somber winterweer met nevel, mist en hardnekkige bewolking. Vooral in de nacht naar twee kerstdag kan er ook wat regen vallen, van sneeuw is dan ook geen sprake. De temperatuur gaat bij een aantrekkende zuidwestenwind ook langzaam verder omhoog. Voor een witte kerst moeten we de grens over. Grote delen van Noorwegen en Zweden beleven een witte kerst, maar dat is in dit deel van Europa ook heel normaal. In het zuiden van Zweden en in Finland is de situatie een stuk slechter. In de nabijheid van de Oostzee en Botnische golf ligt vrijwel geen sneeuw, pas in de buurt van de grote meren, nabij de Russische grens en in het uiterste noorden ligt een sneeuwdek wat het aardoppervlak geheel bedekt. Tijdens de kerstdagen komt er naar verwachting in geheel Europa weinig verandering in de sneeuwbedekking.

Was het de afgelopen tijd bij ons koud, de meeste kou trok richting Oost-Europa en de Balkan. Het vroor hier niet alleen op veel plaatsen, ook viel er regelmatig sneeuw. Beide kerstdagen ligt de temperatuur vrijwel overal onder nul en in de avond voor kerst volgt in delen van Hongarije, Slovenië, Servië en Bosnië nog wat sneeuw.

Ook in het Alpengebied ligt volop sneeuw, tenminste als we kijken naar de noord- en westkant van het massief. Sinds september zorgde uitbraken van koude lucht hier voor stevige sneeuwval en sinds oktober ligt er op de wat hoger gelegen pistes een flink pak. Diverse wintersportgebieden openende dit jaar al een maand eerder hun deuren. Deed Frankrijk eerst niet mee, begin december is ook hier een ruime hoeveelheid sneeuw gevallen. Wat minder gunstig is de situatie in het noorden van Italie. Omdat de wind de afgelopen maanden voornamelijk uit het westen of noordwesten kwam, heeft het hier vrijwel niet gesneeuwd.

Bron: Meteo Consult, ECMWF, MODIS