Neerslagmeting

Zowel in Nederland als in België is een uitgebreid netwerk van neerslagpunten opgezet. In het Belgische Wirtzfeld is afgelopen week een nieuw meetpunt geïnstalleerd.

De eerste tien decemberdagen zijn in ons land uitzonderlijk nat verlopen. Op veel plaatsen is de normale maandhoeveelheid al gevallen. De afgelopen dagen was het al (zo goed als) droog en ook de komende week staat er geen neerslag op het programma. De gehele week voor kerst verloopt winters met ’s nachts lichte (en lokaal matige) vorst en overdag temperaturen die net even boven nul uitkomen. Wie weet staat we aan het eind van de week wel op natuurijs! Niet op de plassen en vaarten, maar wel op bijvoorbeeld ondergelopen weilanden.

De gehele week wordt er geen neerslag verwacht. Voor de 325 vrijwilligers van het KNMI, die dagelijks om 08:00 UTC (09:00 uur wintertijd) de gevallen neerslag doorgeven, is het dan ook een rustige week. De waarnemers geven via een automatisch voice-response systeem zo spoedig mogelijk de gegevens door. Dagelijks zijn de neerslaghoeveelheden te bekijken op de website van het KNMI. Bij het voorlopig maandoverzicht is tevens te zien wat er deze maand tot nu toe is gevallen.

De gegevens zijn interessant omdat buien vaak een zeer lokaal karakter hebben. De ruim 30 (automatische) meetpunten van het KNMI zijn dan ook niet voldoende om de neerslagverdeling in ons land goed in kaart te brengen. Het neerslagnetwerk van 325 waarnemers en ook nog eens de gegevens van weeramateurs is een perfecte aanvulling om een goed beeld van de neerslagverdeling te krijgen.

Ook het Belgische KNMI, het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) te Ukkel heeft een netwerk opgezet. Het aantal meetpunten ligt met 250 punten wel iets lager, maar er komen nog wel altijd nieuwe locaties bij. Afgelopen week werd er in het uiterste oosten van België een nieuwe regenmeter geïnstalleerd. De regenmeter staat in het plaatsje Wirtzfeld. Wirtzfeld, is een klein idyllisch dorpje in de Oost Kantons en ligt ten zuiden van de Hoge Venen op 580 tot 610 meter hoogte. De Hoge Venen zijn de natste streek van België en verwerken op jaarbasis ruim 1400 mm neerslag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het KMI wil weten hoeveel neerslag er in dit deel van het land valt. Overigens vangen we in Nederland tussen 700 en 900 mm regen op.

De regenmeter is begin vorige week geplaatst. Daarvoor moest eerst een flink gat gegraven worden. Dat viel overigens niet mee, want de bodem in Oost-Belgie bestaat uit een harde laag leisteen. Vervolgens werd er een betonnen koker in het gat geplaatst en daarop werd een soort windscherm geplaatst om te voorkomen dat luchtwervelingen de meetingen vertekenen. In de trechter komt weer een glazen fles waar de neerslag in opgevangen wordt. Om bij regenachtig weer ervoor te zorgen dat tijdens de meting, die een paar minuten duurt, geen neerslag verloren gaat, hangt er een extra glazen fles.

De omgeving van Wirtzfeld krijgt in de winter, door de hoge ligging ten opzichten van het zeeniveau, vaker met sneeuw te maken. Om de hoeveelheid sneeuw te kunnen meten wordt de glazen fles vervangen door een inox opvangbekken. Deze moet bij de meting eerst verwarmd worden om de neerslag te kunnen meten.

De komende dagen heeft Hubert Savelberg, de beheerder van het meetpunt in Wirtzfeld, weinig te doen. Wel heeft hij de glazen fles veilig binnen liggen, want met het vriesweer kan deze gemakkelijk kapot vriezen. Ook bij kwakkelweer zal de glazen fles binnen blijven, want de omgeving van Wirtzfeld krijgt niet alleen vaker met sneeuw te maken, ook komt het in de nachtelijke uren vaker tot vorst.

Voor meer informatie over Wirtzfeld gaat u naar de website van Hubert Savelberg.

 

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, KMI, Hubert Savelberg