Skiën in de Spaanse zon

In de zuid-Spaanse Sierra Nevada kan men prima skiën en wie even wil genieten van zon en milde van temperaturen, kan afreizen naar de Costa.

In het Alpengebied ligt volop sneeuw, maar wie naast sneeuw ook wil genieten van veel zon en aangename temperaturen moet afreizen richting het zuiden van Spanje. In de omgeving van de Sierra Nevada is het zowel winter als zomer tegelijk.

In het zuiden van Spanje vinden we een Middellands zeeklimaat. De zomermaanden verlopen droog, zonnig en warm. In de winter is het over het algemeen niet koud, maar dan komt het wel vaak tot een paar stevige buien. Toch zijn er regio’s in Spanje waar het tijdens het winterseizoen met de buiigheid behoorlijk meevalt. Dit is onder andere het geval in het zuidoosten van Spanje. Na een lange reis over Portugal en Spanje is de vochtige oceaanlucht vaak zijn regen al kwijt. Neerslag van betekenis langs de zuidoostkust van Spanje valt dan ook vooral als de wind vanaf het (relatief) warme water van de Middellandse zee waait.

Niet overal in het zuidoosten van Spanje heerst een Middellands zeeklimaat. Zo vinden we in de streek van Almeria en Murcia een steppeklimaat (droog klimaat) met bijbehorende vegetatie. Richting Granada krijgt het klimaat wat meer continentale trekjes. Door de beschutte ligging is de invloed van zee minimaal. In de zomer komt, met flink wat zon de temperatuur dagelijks (ruim) boven 30 graden uit. Tijdens de wintermaanden zakt het kwik regelmatig onder het vriespunt. In het Parque Nacional Sierra Nevada kan de wintersporter prima uit de voeten, want met bergtoppen boven 3000 meter is ook dit deel van Europa gedurende de koudste maanden van het jaar behoorlijk sneeuwzeker. Het klimaat, en dus ook de vegetatie, krijgt hier meer alpine trekjes.

Langs de Costa del Sol ligt de temperatuur een stuk hoger en in combinatie met zo’n 180 uur zon per wintermaand (te vergelijken met een augustusmaand in Nederland) is dit een prima plek om  het kille weer in onze streken te ontvluchten. Wie op korte afstand van zon en sneeuw wil genieten, moet misschien maar eens de streek rondom de Sierra Nevada overwegen.

De afgelopen dagen lag het zuidwesten van Europa onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied. De zon scheen uitbundig en in Granada (gelegen op ongeveer 600 meter hoogte) steeg de temperatuur in de middag naar 15 tot 18 graden. In de nacht daalde de temperatuur bij een wolkenloze hemel en weinig wind gemakkelijk tot rond of iets onder nul. Langs de Costa’s bleef de temperatuur ’s nachts over het algemeen steken bij een graad of 10 en met veel zon werd het ’s middags in bijvoorbeeld Malaga en Almeria tussen 18 en 22 graden.

De komende dagen trekt een hogedrukgebied naar het noorden van Europa, maar vooralsnog blijft er een uitloper richting het Iberisch Schiereiland in stand waardoor in grote lijnen weinig verandering komt in het rustige weertype rondom de Sierra Nevada en de Costa del Sol. Aan zee is het prima overwinteren en op de hoogste toppen van de Sierra Nevada blijft de sneeuwlaag van 20 tot 40 centimeter netjes liggen. Het eventueel smelten of sublimeren van de sneeuwlaag wordt bovendien elke nacht gecompenseerd door de diverse sneeuwkanonnen.

Bron: Meteo Consult, www.sierranevada.es, www.sierranevadaski.com