Onstuimigheid dichtbij

Een lagedrukgebied gaat vannacht over het zuiden van ons land scheren. Wij merken er niet veel van, andere landen wel degelijk.

Het waait momenteel fors in Wales, Zuidwest-Engeland en aan de Franse westkust. Dit alles door een lagedrukgebied dat langzaam richting ons koerst. Aankomende nacht zal dit lagedrukgebied over het zuiden van Nederland heen trekken en vervolgens morgenochtend vroeg naar Duitsland wegtrekken. En het is dit lagedrukgebied dat na passage ruim baan geeft aan de opbouw van een hogedrukgebied in onze contreien.

Vanochtend rond de klok van 11 uur bevond de kern van het lagedrukgebied zich boven Noord-Wales, met aan de zuid- en westzijde van die kern de meeste wind. Op de kaartjes hiernaast ziet u de windobservaties in knopen, van 10 uur vanochtend. In de zuidwesthoek van Engeland zijn windsnelheden (van de doorstaande wind) van 30 tot 36 knopen af te lezen; windkracht 7 tot 8, oftewel hard tot stormachtig. In het Kanaal waait het ’t stevigst. Daar worden winden tot 56 knopen, een zeer zware storm, kracht 11, gemeten. De omstandigheden zijn dan ook ‘ideaal’ voor een heftige windopbouw, de bries waait namelijk vanuit het zuidwesten en door het land aan beide zijden wordt deze wind nog eens extra krachtig. Immers, alle lucht wordt met een forse vaart door een relatief nauwe opening gedrukt. De meetwaarden zijn overigens waarden die ook al werden berekend door verschillende modellen.

Ook op de Britse Kanaaleilanden is het vandaag zeer onstuimig. Op de kaart van vanochtend 10 uur zien we 40 knopen (windkracht 8, bijna storm) staan voor Guernsey. Een uur later gaf het meetpunt daar 43 knopen door, dat is een volle kracht 9, een storm. En eenzelfde soort winden werd gemeld door the Isle of Wight, zuid van Southampton. Even na het middaguur gaven vele kuststations in Bretagne ook stormwinden door, met windstoten tot zo'n 70 knopen, zo'n 125 km per uur.

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat er her en der waarschuwingen zijn uitgegaan voor Zuidwest-Engeland, Wales en West-Frankrijk. De BBC gaf gisteren al waarschuwingen uit voor heftige weersomstandigheden. Overstromingen door de combinatie van wind en regen worden  door heel Engeland verwacht, net als ‘severe gales’; zware windstoten. En ook sneeuw. De weerdiensten verwachten voor vandaag dusdanig veel wind (en regen), dat schade aan gebouwen en bomen her en der zal optreden. Men verwachtte de meeste onstuimigheid in Devon en Cornwall, al vanaf afgelopen nacht. Al met al zijn er 51 ‘flood watches’ actief vandaag, in Engeland en Wales. Laaggelegen wegen zijn vooral een gemakkelijke prooi voor al het opgestuwde water.

Na een zeer onstuimige zondag, zal vanavond de wind heel geleidelijk iets afnemen vanuit het oosten. Dat wil zeggen; eerst wordt het in de oostelijke helft van het Kanaal een stuk rustiger, en dus ook aan de zuid- en zuidoostkust van Engeland en aan de noordwestkust van Frankrijk. De wind waait ondertussen niet meer vanuit het zuidwesten, maar vanuit het westen en is in West-Frankrijk, op de Kanaaleilanden en in Zuidwest-Engeland vanavond nog zeer fors, met op zee nog her en der storm. En dan in de loop van de avond en nacht, als het lagedrukgebied boven Zuid-Nederland aankomt, wordt de wind in Wales, Zuidwest-Engeland en West-Frankrijk noordwestelijk en blijft fors doorwaaien. De stormwinden gaan er geleidelijk zo goed als uit, maar in de Ierse zee en rondom de ingang van het Kanaal komen wel stormachtige winden te staan, kracht 8. Aan de Franse oceaankust zal het ook veelal stormachtig waaien. En pas morgen overdag, wordt het geleidelijk een stuk rustiger in de regio’s ten zuidwesten van ons. En kan men de balans opmaken van veel wind, veel regen en opgestuwd water.

En ja, vervolgens krijgt een hogedrukgebied bij ons meer en meer de ruimte.  Dat betekent in de loop van komende week steeds kalmere condities, vanaf dinsdag een aantal droge dagen. En, ook instroom van koudere lucht. Vanaf de nacht naar woensdag zal het op veel plaatsen tijdens de donkere delen van de dag lichtjes gaan vriezen. Alle weerdetails daaromtrent kunt u ook beluisteren via onze weerlijn: 0900-9725!

Bronnen: Meteo Consult, BBC, Metoffice.