Nu prachtige weerkaarten beschikbaar op site Meteo Consult

Op deze site zijn sinds kort de prachtigste weerkaarten te bewonderen. We lichten een tipje van de sluier op, waarna u het best zelf op ontdekkingstocht kunt gaan!

Sinds kort heeft de site van Meteo Consult heel wat moois te bieden voor zowel de professionele meteoroloog als voor de wat meer gevorderde weerliefhebber. Naast ‘eenvoudige’ weerkaarten voor de leek, is er nu een link toegevoegd alwaar men zogenaamde ‘professionele’ weerkaarten kan ophalen, geheel gratis! Om bij deze link te geraken kunt u op de homepage rechts onder het plaatje ‘weerkaarten’ op ‘professioneel’ klikken, of u klikt linksboven op het woord ‘weerkaarten’ en daarna op ‘professioneel (NCEP GFS) voor hetzelfde resultaat. 

De liefhebbers krijgen dan iedere zes uur (vier maal per dag dus!) uitgebreide weerkaarten voorgeschoteld van het GFS-model van de Amerikaanse weerdienst, waarbij deze kaarten ook nog eens in kleine stapjes van slechts drie uur worden gepresenteerd. In het venster ‘gebieden’ kunt u een gewenste snede kiezen (afhankelijk van de run en het tijdstip zijn niet alle snedes beschikbaar) en daaronder kunt u uit maar liefst 23 verschillende elementen de gewenste kiezen die u geplot wilt zien.

Onder dit tweede venster ziet u vervolgens meteen alle kaartjes geplot in de gekozen snede en gevuld met het gewenste element. Deze kleine kaartjes zijn ideaal om in één oogopslag een globale indruk te verkrijgen van het verloop van het gekozen element, tot maximaal 15 (!) dagen vooruit. Met een muisklik kunt u het gewenste kaartje openen om dit vergroot, in meer detail te bekijken. U krijgt dit kaartje in een nieuw venster te zien, waarbij u bovenin het gewenste tijdstip kunt kiezen, of simpelweg op ‘terug’ of ‘vooruit’ een tijdstap naar achteren of voren kunt gaan. Aan de rechterkant verschijnt een balk waarbij u een ander element kunt kiezen en daaronder heeft u ook de mogelijkheid om een oudere run te kiezen, om zo te vergelijken hoe een bepaalde weersontwikkeling zich in achtereenvolgende runs ontwikkelde. Naast de meest nieuwe beschikbare run zijn zo nog de vier vorige runs te bewonderen.

De kaarten zijn kleurrijk weergegeven, maar de diverse iso-lijnen zijn hier en daar ook benoemd, zodat oriëntatie gemakkelijk is. Hiernaast zijn enkele voorbeelden gegeven van hoe dat er op het scherm uitziet, maar het best kunt u natuurlijk zelf even gaan rondsnuffelen in de kaarten en er uitpikken wat van uw gading is. Wij wensen u veel plezier bij deze ontdekkingstocht! 

Bron: Meteo Consult.

Foto’s: J. Vooren (voorpagina); Meteo Consult.