Misschien wel winter

Woensdag was het nog zacht, maar richting het weekeinde daalt het kwik en heel misschien wordt het in de loop van de volgende week echt koud.

We zitten op het moment volop in de zachte lucht en dat blijft zo tot en met vrijdagochtend. Daarna gaan de temperaturen langzaam omlaag. Volgende week wordt het zelfs spannend. Heel misschien krijgen we wel met een echte kou-inval te maken. Maar ook de komende dagen is het zeker geen saaie bedoening: daar komen we aan het eind van deze editie van Weer in het Nieuws nog even op terug.

Maar eerste de mogelijke kou-intrede. Deze woensdagochtend was van winter namelijk niet alleen op de weerkaarten maar ook buiten weinig te merken. Toen het licht werd, was het al bijna overal 10 tot 13 graden. Alleen de noordoostoevers van het IJsselmeer haalden op dat moment de 10 graden niet (Stavoren 9,2 graden). De reden hiervoor was dat in de zeer zachte omstandigheden de temperatuur van het IJsselmeerwater ineens relatief koud was in plaats van relatief warm - wat normaal gesproken in de winter het geval is.

Met kleine ups- en downs houden de hoge temperaturen nog even aan. Na maximumwaarden van rond 12 a 13 graden op donderdag komen we in de nacht naar vrijdag niet veel lager dan gemiddeld een graad of 10. En ook vrijdagochtend beginnen we zacht. Daarna stroomt koelere lucht het land binnen met in het weekeinde 6 tot 9 graden. Daarbij blijft het overigens wisselvallig.

Volgende week wordt het vervolgens toch echt wel een beetje spannend. Een hogedrukgebied rukt vanuit het westen op. Daaromheen draait de wind bij ons naar het noordwesten en komt het tot een geleidelijk stabielere opbouw van de atmosfeer. Het wordt rustiger.

Het hogedrukgebied staat in verbinding met een ander hogedrukgebied ver ten noorden van ons. Deze langgerekte gordel van hoge luchtdruk trekt vervolgens het Europese continent op. De as ervan komt geleidelijk ten oosten van ons te liggen. Vervolgens lijkt in de loop van woensdag 12 en donderdag 13 december het moment van de waarheid te worden.

Omvangrijke depressies doemen ten westen van Groot-Brittannië op en proberen ons huidige weertype (zacht en wisselvallig) terug te laten keren. Aan de andere kant doet de hoge druk boven het continent verwoede pogingen het stabiele(re) weer in stand te houden. Een klein maar hardnekkig aantal berekeningen laat daarbij uiteindelijk verder opbouwende hoge druk boven Scandinavië winnen. En winterliefhebbers weten wat dat kan betekenen: kou.

Midden volgende week balanceren we dus op de grens tussen zachte en koudere omstandigheden. De verwachting is onzeker. Wat wel zeker is, is dat de hoop van veel winterliefhebbers groot is. Ondergetekende hoort daar zeker ook bij. Elke nieuwe modelrun wordt op de voet gevolgd en geanalyseerd. Deze analyses worden tweemaal daags verwerkt in een door één van onze meteorologen ingesproken verwachting op de Weerlijn: de 10-daagse verwachting. Deze is te vinden onder 0900-9725, optie 5 (50 cent/ min.).

Tot slot nog de flinke regenval die we rond de avond en nachtperiode van donderdag op vrijdag verwachten. In een storing aan de zuidkant van een depressie die dan in de buurt van Schotland van west naar oost trekt, slaat een zogenaamde ‘golf’. Op zo’n plek krijgt de storing dan een ‘knik’. En op zo’n knik ontstaan altijd extra heftige stijgbewegingen. Daardoor neemt de regenactiviteit flink toe.

Met een behoorlijk doorjakkerende straalstroom (winden op grote hoogte) wordt het geval vervolgens precies over ons land gestuurd. Daarbij krijgen we ook nog eens de delen van de regenstoring die respectievelijk ‘voor’ en ‘achter’ de knik zitten over.

Hoewel de exacte trekrichting van de ‘golf’ in het front zoals vrijwel altijd moeilijk te verwachten is, krijgen we daardoor sowieso met veel regen te maken. Alleen al in de periode van eind donderdagmiddag tot en met vrijdagochtend vroeg valt zoals het er woensdagmiddag naar uitzag op veel plaatsen 20 tot 30 millimeter, lokaal mogelijk meer. En in een periode van 48 uur van gehele donderdag tot en met de gehele vrijdag is plaatselijk misschien wel meer dan 50 millimeter te noteren.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Jannes Wiersema.

Bron: Meteo Consult.