Westcirculatie

Een straffe westcirculatie beukt op het Europese vasteland en stuurt de ene na de andere storing onze kant op. Onstuimig en wisselvallig is het dan ook.

Voor meteorologen is de winter van 2007/2008 gisteren van start gegaan, maar zoals meestal in deze tijd van het jaar trekt het weer zich hier maar weinig van aan. Eigenlijk zitten we nog middenin de herfst. De westcirculatie draait de komende dagen op volle toeren, blaast het ene na het andere lagedrukgebied naar West-Europa en zorgt voor wisselvallig en af en toe ook onstuimig weer met temperaturen boven de langjarige gemiddelden.

Vandaag passeert zo’n storing. Het gaat om een sterk uitdiepend lagedrukgebied dat vanavond met een kerndruk van 969 hPa in de buurt van Denemarken terechtkomt. Er omheen bevindt zich een uitgestrekt windveld dat het weer ook bij ons een onstuimig karakter zal geven. Vooral als het warmtefront is gepasseerd, in de loop van vanmiddag, trekt de wind flink aan. Boven land komt een windkracht 5 tot 6 te staan, in de hoge delen van Limburg af en toe een windkracht 7. Aan zee neemt de zuidwestenwind toe tot stormachtig, een flinke windkracht 8. Daarbij komen uiteindelijk in het hele land zware windstoten voor, landinwaarts met snelheden tot rond 80 kilometer per uur, aan zee met maximale uitschieters tot tussen 90 en 95 kilometer per uur. Een storm lijkt net niet te worden gehaald.

Behalve de wind valt ook de regen op. Vooral vanmiddag plenst het flink door en vallen hoeveelheden van regionaal tussen 15 en 25 millimeter. De achterzijde van de regen wordt vanavond op de westkust verwacht, waarna opklaringen zich over het land uitbreiden. Opklaringen die wel weer door buien worden afgewisseld, waarvan enkele met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Hoewel de wind dan iets afneemt, blijft het stevig doorblazen en treden in de buurt van buien nog steeds zware windstoten op. Bij dit alles stijgt de temperatuur vanmiddag tot 10 of 11 graden, maar aangenaam is anders.

Westcirculatie

De onrust heeft, zoals al aangegeven, te maken met de westcirculatie die op de weerkaarten terug te vinden is. Weerkundigen spreken van een westcirculatie als de straalstroom, die zich boven ons noordelijke halfrond bevindt zo sterk is, dat lagedrukgebieden van de oceaan vrijwel ongehinderd onze omgeving kunnen bereiken. Op de kaartjes naast dit verhaal is die straalstroom – de plaats op de kaart waar de ingetekende lijntjes heel dicht bij elkaar komen – heel duidelijk terug te zien. De wind op grote hoogte volgt die lijnen van west naar oost, ook als die lijnen een keer beginnen te kronkelen. Zo is de straalstroom een soort van grote luchtrivier die koude poollucht aan de noordkant en warme (sub)tropische lucht aan de zuidkant van elkaar scheidt. De rode lijn zit dichtbij de warme lucht, de blauwe lijn bij de koude. Daarbij is het vaak zo dat, zodra de wind op hoogte bij ons uit het zuidwesten waait (zoals op woensdag en vrijdag) in Nederland zachte lucht wordt aangevoerd, terwijl de wind als ie uit het noordwesten komt (zoals boven Canada) juist heel koud is.

Koudereservoir

Omdat de wind in Canada (op hoogte) al een tijdlang uit het noorden waait en dat ook de komende dagen in grote lijnen blijft doen, heeft zich daar inmiddels een immens reservoir aan koude poollucht opgehoopt. Het is er nu dan ook berekoud. Zelfs de Verenigde Staten hebben deze dagen met een inval van de winter te maken met op veel plaatsen sneeuwval en zelfs ijzel. Die koude lucht stroomt in het oosten van Canada de Atlantische oceaan, komt in aanraking met de daar aanwezige Warme Golfstroom en geeft aanleiding tot de vorming van het ene na het andere lagedrukgebied, dat in de straalstroom weer onze kant op komt. Zo is het weerbeeld van dit moment de komende dagen goed verklaard. Een dergelijke situatie wil weleens wekenlang aanhouden. Of de hele winter, zoals in de voorgaande winter.

Voorlopig is het dan ook duidelijk dat we geen echte veranderingen in het Nederlandse weer hoeven te verwachten. Het is en blijft sterk onstandvastig met grote verschillen van dag tot dag. Steeds ligt er wel een gebied met regen in de buurt van of zelfs over onze regionen. Tussen de diverse storingen door komen ook gebieden voor waarin de zon er ineens verrassend mooi doorkomt, zoals gisteren (zaterdag) het geval was. Bijna continu waait het flink door, met de hardste wind bij de storingen en is het bovengemiddeld warm. De temperaturen schommelen steeds tussen 9 en 12 graden, woensdag kan het bij een straffe zuidwestenwind in het zuidoosten 14 graden worden. Ook de nachten zijn niet koud.

Op de kalender mag het volgens meteorologen dan winter zijn, wat het weer betreft zit winter er voorlopig nog niet in. Maar dat hoeft ook niet. We zijn nog maar net begonnen. Het meeste moet nog komen. Voor de actuele situatie kunt u de hele dag de Meteo Consult weerlijn bellen (0900-9725, 50 ct per min). Optie 1 behandelt het actuele weer en dat van morgen, optie 2 gaat door naar de komende 5 dagen en onder optie 5 kunt u verder luisteren naar een uitgebreide verwachting voor de komende 10 dagen. Verder zijn onder optie 6 de verwachtingen tot 4 weken vooruit en de maandverwachtingen te horen.

Bron: Meteo Consult.