Voor een wintergevoel.....

gaat u naar Eindhoven. Daar wordt volgend weekeinde het ijssculpturenfestival geopend. Prachtige kunst, bij -8. En wij geven entreekaarten weg!

Het mag dan voluit herfstweer zijn, de aandacht voor winterweer is ‘booming’. Blijkbaar verlangen veel Nederlanders naar een echte winter van weleer. Zo gaat het Meteo Consult boek ‘Winters van Toen’ al haar derde druk in, toont het Openluchtmuseum in Arnhem zich de komende tijd van haar winterse kant, liggen de winkels vol met nostalgische winterkalenders en is er zelfs al een theatergroep die winterliederen van vroeger zingt. We hebben er dus zin in; in de winter. Voorlopig is er voor ons land nog geen vrieskou in zicht, maar vanaf zaterdag 8 december kunt u zich wel volop onderdompelen in kunstige koude. Eindhoven is dan voor de vierde keer de gastheer van het Nederlands IJssculpturenfestival.

 

Koude neus

Gisteren namen wij zelf al even een kijkje bij de voorbereidingen van het festival. We zagen  40 chineze 'carvers' aan het werk in de tent in Eindhoven. En we hadden het koud. Buiten immers, was het een graad of 7, binnen had men de temperatuur tot -12 graden gebracht. Een temperatuur waarbij er goed gelijmd en geplakt kan worden. Blokken ijs worden onder andere met behulp van strijkijzers aan elkaar gemaakt.  Verder zagen we de kunstenaars aan de gang met touwen, kettingzagen, beitels, spatels en schoppen. Ikzelf had mijn voorzorgsmaatregelen genomen tegen de kou; extra kleding onder de spijkerbroek, meerdere lagen over het bovenlijf en een sjaal om de nek. Desondanks wist vooral mijn neus binnen een tijdsbestek van 15 minuten aardig af te koelen en aan te gaan voelen als een ijspegel….

Vorst is vorst?

Straks, als het publiek naar binnen mag, zal de tenttemperatuur constant op -8 graden worden gehouden. Ongeacht hoeveel bezoekers er op welk moment dan ook binnen zijn. De vele vriesinstallaties houden deze temperatuur steeds in de gaten. Terwijl het ook al bij -0,1 graden vriest, zijn temperaturen boven de -8 al te hoog voor het vele ijs dat er in de tent aanwezig is. Er zal dan namelijk al verweking optreden en er zouden gemakkelijk stukken kunnen afbreken.

Te zien is...

En dat zou uiteraard zeer zonde zijn. Want datgene wat gemaakt wordt door de ijskunstenaars ziet er werkelijk schitterend uit. Prachtige bouwwerken, kunstwerken, die er straks met verlichting erop nog veel sprookjesachtiger uit zullen gaan zien. De Chineze kunstenaars tonen 32 thema’s; de zeven klassieke wereldwonderen zijn er in ijs te vinden, net zoals de zeven nieuw gekozen nieuwe wonderen, en dan zijn er nog diverse Nederlandse thema’s.  Bij het binnenkomen van de tent zien we al gelijk de Piramide van Cheops, terwijl wat verder weg een aantal mannen aan de Chinese Muur werkt. Daar schijnt ook nog een glijbaantje aan vast te komen, voor de kinderen. En rechts van ons, een vuurtoren. Met daar vlak achter, in plastic tegen ‘verwitting’, een hoofdpersoon uit Eindhoven; Frits Philips!

Herkomst van het ijs

Er zijn twee soorten ijs te zien; doorzichtig en wit ijs. Deze twee verschijningsvormen worden verkregen door twee verschillende manieren van bevriezen. Als de grote blokken in 1 keer worden bevroren, krijg je wit ijs, wordt het laagje voor laagje opgevroren, dan krijg je doorzichtig ijs. Al het ijs is afkomstig van ver. Helemaal vanuit Canada, naar hier gebracht met boten en naar Eindhoven vervoerd met koelwagens. De ijsblokken die worden aangevoerd zijn groot een zeer zwaar. Ze meten 2 meter bij 1 meter bij 0,70 meter. En ze wegen 1500 kilo per stuk. Het duurt 60 dagen voor één zo’n blok totaal is bevroren.

Meer ijs en koude

De Chinezen gaan vervolgens aan de slag met de blokken en maken er de fraaiste creaties van. Voor hen ïs het hier in Nederland aan de milde kant, zelfs in de vriestent. Als ze straks weer naar huis vertrekken, gaan ze naar Harbin, waar het niet zelden -20/-30 graden is in de wintertijd. Daar werken ze samen met zo’n 1000 Chinezen aan een hele stad van ijs. Dus mocht u straks nog niet genoeg hebben van de prachtige sculpturen en de verkwikkende koude lucht, kunt u misschien nog naar Noord-China, om verder in de kou te vertoeven.

Wie het eerst is

We schreven het al op de voorpagina. Wij hebben vrijkaarten weg te geven. In totaal hebben we er 20, die we in setjes van 2 weggeven. De eerste 10 mensen die op dit verhaal reageren met de melding dat ze graag in aanmerking willen komen voor de gratis kaarten, krijgen deze kaarten thuis gestuurd. U hoeft niet in eerste instantie uw adresgegevens mee te geven. De ‘winnaars’ krijgen een e-mail terug, met het verzoek om hun adresinformatie.

Meer weten of u al verlekkeren aan al het ijs? Ga dan naar de pagina van het ijssculpturenfestival. Daar kunt u ook alle informatie vinden over de openingstijden.