De grootste barometer

In Amsterdam staat de grootste ‘barometer’ van Nederland. De luifel van Hotel Okura vertelt u of het goed of slecht weer wordt.

 

Voor veel Amsterdammers is Hotel Okura één van de bekendste landmarks van de stad. Ook na het donker worden valt het hotel op, met zijn verlichte luifel op de bovenste verdieping op 75 meter hoogte.

Wat veel, maar niet alle mensen, weten is dat het dak van het luxehotel – gedurende de avond en nacht - een bericht uitzendt, een weerbericht nog wel! Afhankelijk van de weersverwachtingen is de kleur van de verlichting aan de luifel blauw, groen of wit. Elke kleur geeft een andere trend aan.

Is de luifel blauw, dan staat mooi weer op het programma. Groen daarentegen, duidt op (aankomende) regen. Is het licht wit, dan is er geen verandering op komst, of is het weer wisselend. De, volgens de website van het hotel, grootste barometer van Nederland laat je weten wat er te wachten staat.

Overigens is de barometer geen barometer als in de gebruikelijke zin van het woord. De kleur van de luifel wordt door medewerkers van het hotel twee keer per dag handmatig ingesteld op basis van de weerberichten. En dus niet op basis van de barometerstand. En dat is eigenlijk maar goed ook, want van een barometerstand zijn lang niet altijd de weersomstandigheden af te lezen. Hoge druk betekent namelijk lang niet altijd dat de zon schijnt en lage druk hoeft ook niet noodzakelijkerwijs slecht weer te betekenen.

Om terug te komen op de grootste ‘barometer’ van Nederland: die geeft dus écht wel wat aan. Vrijdagavond was de luifel bijvoorbeeld netjes groenverlicht, overeenstemmend met het matige weerbeeld van het moment. En het blijft leuk om zo op de fiets door de stad, even met een schuin oog omhoog te kijken naar de luifel van het Okura. Is ie groen of is ie blauw?

Afbeelding homepage: uitsnede afbeelding Reinier van Assen

Bronnen: Meteo Consult, www.okura.nl, medewerkers Hotel Okura