Boeren en het weer

Zondag wordt tijdens de open dag van Wijngaard de Wageningse Berg de Streekkalender 2008 – Boeren en het Weer – gepresenteerd.

Aanstaande zondag, op de open dag van Wijngaard de Wageningse Berg, wordt de streekkalender van 2008 aangeboden aan de Wageningse Wethouder Mariëtte Kroes (Ruimtelijke Ordening). De kalender heeft dit jaar “Boeren en het weer” als thema. Ook Meteo Consult heeft haar steentje bijgedragen aan de streekkalender.

Groene takken te Bennekom en Koninklijke BDU Uitgevers te Barneveld hebben met medewerking van Meteo Consult en twaalf biologische boeren uit de Gelderse Vallei en de Achterhoek een uniek product geproduceerd: een informatieve streekkalender met het boerenleven in de schijnwerpers. In deze sfeervolle kalender met als thema “Boeren en het Weer” zijn veel onderwerpen verwerkt, zoals verse en gezonde voeding, producten uit eigen streek, behoud van eigen landschap en agrarisch ondernemerschap.

Het veranderende klimaat komt ook in de kalender naar voren. De maand augustus staat in het teken van kleinfruitbedrijf Très Jolie. Julliette Stout moest in de superzachte winter van 2007 nog altijd het onkruid uit de tuin trekken. De frambozenstruiken waren hun blad nog steeds niet kwijt; ze kon zelfs nog een enkele framboos plukken. “Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt” zegt ze. “De frambozen hebben ook hun rust nodig!”

Ook Wijngaard de Wageningse Berg komt terug in de kalender. Jan Oude Voshaar van de wijngaard spreekt over het steeds warmer wordende Nederland en het toenemend aantal wijngaarden in Gelderland. Jan gaat in op de vraag of Nederland een echt wijnland wordt of dat het stijgend aantal wijngaarden vooral is toe te schrijven aan allerlei nieuwe druivenrassen.

Aanstaande zondag (30 september) is er weer een opendag bij Wijngaard de Wageningse Berg. Aangezien het weer dan weer lijkt te gaan verbeteren, is het een prima dag om lokale producten zoals bier, jam én wijn te proeven. Tijdens deze open dag zal wethouder Mariëtte Kroes van de gemeente Wageningen het eerste exemplaar van de streekkalender in ontvangst nemen. Verder zal Meteoroloog Dennis Wilt van Meteo Consult ook aanwezig zijn bij de uitreiking.

De kalender is gericht op diverse doelgroepen. Iedereen van jong tot oud kan terecht bij de boeren van de kalender, niet alleen voor de verse en smaakvolle producten, maar ook voor rondleidingen, wijnproeverijen, lunchtochten met een ezel, zelfplukdagen en feesten onder de sterren. Maar ook weerfanaten en agrariërs kunnen interessante informatie uit de kalender halen.

De streekkalender 2008 “Boeren en het Weer” is vanaf 1 oktober te koop bij de deelnemende boeren, de bekende boekverkopers in de regio of rechtstreeks te bestellen via de website van de uitgever.

Bron: Meteo Consult, streekkalender 2008, Wijngaard de Wageningse Berg.