Grote verschillen

Op veel plaatsen was het de afgelopen dagen langdurig bewolkt met soms regen. Het zuidoosten kwam echter veel beter voor de dag.

Keken we gisteren in Weer in het Nieuws vooruit naar zondag en verder, vandaag kijken we terug naar de afgelopen dagen. De verschillen tussen het noordwesten en zuidoosten van het land waren namelijk bijzonder groot. Terwijl het op veel plaatsen vaak langdurig bewolkt was met regelmatig ook wat regen of motregen, was het in het zuidoosten zelfs soms al nazomerweer.

Deze tweedeling werd veroorzaakt door een constante luchtdrukverdeling waarbij depressies en het meest onstuimige weer trokken ten noorden/noordwesten van ons langstrokken. Delen van storingen trokken daarbij echter wel over. De grootste activiteit (lees meeste bewolking en meeste regen) was boven de noordwestelijke helft van het land te vinden. Vooral in het uiterste zuidoosten was het dus echter regelmatig al nazomers. Daar was de invloed van hoge luchtdruk ten zuiden/zuidoosten van ons land het grootst.

Terwijl grote delen van Nederland er de afgelopen dagen vaak somber vanaf kwamen, was het vooral in het zuidoosten al langdurig aangenaam. In de neerslaghoeveelheden (zie hiernaast) komen de verschillen nog wel het duidelijkste terug. De luchtdrukkaart van vrijdagochtend geeft daarbij een globale indruk van de luchtdrukverdeling van de afgelopen dagen.

Deze zaterdag heeft het gebied met hoge luchtdruk een uitstulping gekregen naar het noorden, en een lagedrukgebied komt vanuit het westen dichterbij. Zoals in het Weer in het Nieuws-verhaal van gisteren al aangegeven, levert deze ontwikkeling een klassieke situatie op, waarbij vanuit het zuiden, juist voor de binnenkomst van koelere lucht uit het westen, extra warme lucht binnenstroomt.

Deze zaterdag ligt de overgang tussen de warme en wat minder zachte lucht precies boven ons land. Op die overgang komt hardnekkige bewolking voor, waardoor, ondanks de toegenomen hogedrukwerking boven ons land, het in een brede strook over Nederland nog langdurig bewolkt is. Zondag ligt die overgangszone ten noorden van ons en zien we de zon. Later op de zondag komt vanuit het zuidwesten echter opnieuw meer bewolking opzetten.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Mark Wolvenne

Bron: Meteo Consult