Hoeveel zonneschijn? U mag het zeggen!

Weerberichten komen soms niet uit. Maar ook een 'goed' weerbericht kan verkeerd begrepen worden. Wij proberen daar iets aan te doen en vragen daarom om uw hulp.

Weersverwachtingen komen lang niet altijd uit, zelfs als het een verwachting voor ‘vandaag’ of ‘morgen’ betreft. Voor een deel komt dat omdat de ontwikkelingen in de atmosfeer sneller, of juist trager verlopen dan de meteorologen hadden verwacht. Om één voorbeeld te geven: regen vanuit het zuidwesten trekt sneller het land binnen, waardoor de ochtend niet droog verloopt met nog een beetje zonneschijn, maar het al halverwege de ochtend begint te regenen. Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken, waardoor een weersverwachting een ander beeld schetst dan de atmosfeer ons in werkelijkheid voorschotelt. Hoe goed de diverse weercomputers ook zullen worden en hoewel de meteorologen tegenwoordig met radar en satelliet overal kunnen kijken, geregeld zal er toch uit een aantal scenario’s gekozen moeten worden, die onderling vaak iets verschillen. Ook in de toekomst zullen weersverwachtingen daarom nooit helemaal correct zijn, en er soms zelfs goeddeels naast zitten!

Maar er is nog een tweede probleem. Stel dat de meteoroloog de juiste verwachting in zijn hoofd heeft en de atmosfeer voert dat beeld precies uit, met andere woorden, het weerbericht is voor 100% juist, dan nog is er het gevaar dat het publiek een ander beeld krijgt dan de meteoroloog had bedoeld. Welke woorden kiest hij namelijk om zijn boodschap over te brengen en hoe wordt die boodschap door het lezende of luisterende publiek opgepakt?

Op deze site hebben we in het verleden wel eens een enquête gehouden, waarbij wij een aantal termen uit de meteorologie voorlegde en u vervolgens mocht vertellen wat die termen betekenden. Dat gaan we ditmaal niét doen, maar wél willen wij u een aantal stukjes uit weerberichten voorleggen, waarbij wij u vragen hoeveel uren zonneschijn u denkt te krijgen, gegeven dat het geschetste beeld volledig uitkomt.

Om het precies vast te leggen, we gaan uit van een oktoberdag, tijdens welke de zon precies tien uur boven de horizon staat. Bij een strakblauwe hemel in droge lucht zal die tien uur zonneschijn dan ook worden gehaald. Het is niet de bedoeling dat er rekening mee wordt gehouden met horizonvervuiling en het feit dat zonneschijnmeters dat totaal nooit zullen halen. Met andere woorden: strakblauw, onbewolkt en helder weer van zonsopkomst tot zonsondergang, betekent tien uur zonneschijn.

Wij geven nu twaalf stukjes uit weerberichten, die we voor het gemak zullen nummeren. Het is de bedoeling dat u in uw reactie het nummer geeft en daarachter opschrijft hoeveel uur zonneschijn u verwacht,  minimaal 0, maximaal 10 uur dus, gegeven de veronderstelling dat de verwachting geheel juist is. Daar gaan we.

1:  “Zonnige perioden en droog.”

2:  “Wolkenvelden en een enkele bui.”

3:  “Enkele mistbanken, maar spoedig flinke zonnige perioden.”

4:  “Vrij zonnig…”

5:  “Half tot zwaar bewolkt en droog.”

6:  “Buien, afgewisseld door opklaringen.”

7:  “Veel bewolking en soms een beetje motregen, maar vanmiddag droog.”

8:  “Zonnig, op wat sluierbewolking na.”

9:  “Wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog.”

10: “Felle opklaringen, afgewisseld door even felle buien, soms met onweer.”

11: “Overwegend zonnig en warm nazomerweer.”

12: “Af en toe zon en op de meeste plaatsen droog.”

Uw reacties stellen wij zeer op prijs, want het is mogelijk dat de meteorologen een ander beeld hebben als ze deze terminologie bezigen dan wat u ervan heeft als u het hoort of leest. Indien nodig zullen wij onze terminologie aanpassen, als mocht blijken dat het publiek – u dus – een ander beeld bij een bepaalde kreet heeft dan wij, meteorologen hebben. Dit is dus uw kans om de meteorologen ‘op te voeden’ in plaats van andersom! Als lijdraad kunnen misschien de foto’s dienen die hiernaast staan, alsmede de opmerkingen die daaronder staan. Maar u hoeft zich daar niets van aan te trekken, u mag het helemaal zelf zeggen!

Het handigst kunt u in uw reactie gewoon de twaalf nummers geven en achter ieder nummer het aantal uren zonneschijn (maximaal 10 dus) wat u verwacht. Daarbij commentaar leveren mag, is misschien zelfs wenselijk, maar is uiteraard niet nodig. Nadat we alle meningen en commentaren verzameld hebben, zullen we daar, wellicht eind volgende week, op terugkomen. Wij danken u bij voorbaat voor de genomen moeite.

Bronnen: Meteo Consult.

Foto’s: Alexandra Smink; Willy Bonnink Naves; Martha Kiviets; Gieny Boersma en Alex Sytsma. Foto voorpagina: Marius Visser.