Opnieuw sneeuw in de Alpen

Afgelopen nacht is in het Alpengebied opnieuw sneeuw gevallen. Hoe uitzonderlijk is Europese sneeuwval in september?

Dinsdag wist koudere lucht zich snel uit te breiden over het westen en midden van Europa. In ons land viel in de koude, onstabiele lucht een aantal korte, maar soms heftige buitjes. In de noordelijke helft van het land is op sommige plaatsen ook hagel waargenomen. De koude lucht bereikte ook het Alpengebied en zorgde aan de noordkant van het bergmassief voor een bewolkte en regenachtige dag. Op veel plaatsen regende het stevig door en aan het eind van de dag was op diverse plaatsen tussen 20 en (ruim) 30 mm regen gevallen. De temperatuur ging in de loop van de dag omlaag en op de wat hoger geleden weerstations kwam het kwik onder nul en ging de regen over in sneeuw.

Vanmorgen lag op veel plaatsen boven 1800 meter wat sneeuw. Boven 2000 meter was een sneeuwtapijt tot stand gekomen, wat in een Nederlandse winter lang niet altijd voorkomt. Op diverse bergpassen was in een nacht tijd 10 tot 20 cm sneeuw gevallen. Wie nu een virtuele reis maakt langs alle skigebieden in het Alpengebied met behulp van de honderden webcambeelden in de regio, ziet prachtige winterplaatjes.

Eerder deze maand is er ook al sneeuw gevallen in het Alpengebied. Ook toen kwam met een noordelijke wind koude lucht afzakken tot Centraal-Europa. Aan de zuidkant van het Alpenmassief, waar het tot die tijd zonnig en warm zomerweer was geweest, volgde een aantal heftige buien, onder andere in Karinthië, Slovenië en Kroatië. Ook de temperatuur ging in deze regio omlaag. De noordkant van de Alpen kreeg met serieuze sneeuwval te maken. Zo viel er aan het begin van de maand tot op een hoogte van 1000 meter sneeuw. De hoogste toppen kregen een flink pak sneeuw te verwerken.

De hoogste bergtop in Duitsland, de Zugspitze (het weerstation is geleden op 2962 meter), werd bedekt met bijna ander halve meter sneeuw en ook nu ligt er nog ruim een halve meter. Een jaar geleden, toen de temperatuur in grote delen van Europa de gehele herfst op een veel hoger niveau lag, was de Zugspitze sneeuwvrij. Alleen op 19 september lag er tijdelijk een centimetertje sneeuw. Het was wachten tot begin oktober tot de eerste sneeuw langzaam begon op te hopen. Pas midden november lag er een zelfde hoeveelheid sneeuw als dat er vandaag ligt.

Hoe uitzonderlijk is sneeuwval in de zomer en het eerste deel van de (weerkundige) herfst? Een blik op de klimaatgegevens van de afgelopen 10 tot 15 jaar laat zien dat de huidige winterse omstandigheden absoluut niet uitzonderlijk zijn. Als we bijvoorbeeld kijken naar de sneeuwgegevens van het weerstation op de Saëntis, een 2500 meter hoge bergtop ten zuiden van de Bodensee, dan blijkt dat het sneeuwdek dat in de winter is opgebouwd, pas in de loop van juli helemaal verdwenen is. Vervolgens begint de sneeuw hier zich begin oktober weer op te hopen. Ook in de korte zomer valt de neerslag nog regelmatig als sneeuw, die soms ook een paar dagen blijft liggen.

In het noorden van Europa valt vandaag ook sneeuw. Op de website meteoalarm.eu is te zien dat er voor de wat hoger gelegen van het Scandinavisch hoogland een waarschuwing wordt gegeven voor gladde wegen. Vanaf 1000 meter zagen we aan het begin van de middag temperaturen die rond het vriespunt schommelden. Neerslag viel er op dat moment nog niet, maar later op de dag gaat er regen vallen, en vanaf 1000 meter zal de neerslag overgaan in sneeuw.

Bron: Meteo Consult, Meteoalarm.eu, zugspitze.de