Het weerpraatje op de radio

Op de meeste radiozenders zijn diverse weerpraatjes te horen. Wat gaat er eigenlijk vooraf voordat de radiometeoroloog zijn verhaal doet?

Het weer heeft een enorme invloed op alles wat we doen. Zo passen we onze dagelijkse bezigheden altijd aan op het weer. Als er sneeuw verwacht wordt, gaan we eerder van huis en dat is niet anders bij een storm of slecht zicht door mist. Ook in het weekend heeft het weer veel invloed op onze vrijetijdsbesteding. Wanneer het zonnig en warm is, gaan we massaal naar buiten, is het regenachtig dan gaan we naar het museum of de bioscoop.

Niet alleen via de TV of de (ochtend)krant vergaren we informatie over het weerbeeld dat ons te wachten staat, ook de verschillende radiozenders besteden veel aandacht aan de weersverwachting. Vaak leest de nieuwslezer na de nieuwsberichten een verwachting op, maar juist tijdens de ochtend- en avondspits verzorgen diverse meteorologen een weerpraatje. Ook vanuit de weerkamer van Meteo Consult worden diverse weerpraatjes verzorgd. Hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk?

In de weerkamer werken diverse meteorologen, allemaal met hun eigen specifieke taken. De bewaakmeteoroloog begint om 5 uur ’s morgens. Hij bekijkt alle radar- en satellietbeelden, waarnemingen (ook van weeramateurs) en computermodellen. Aan de hand daarvan stelt hij een verwachting op voor de komende vijf tot tien dagen. Terwijl hij dit doet, druppelen de mediameteorologen binnen. Rond kwart voor zes volgt een briefing waarbij zowel de radio- als tv-meteorologen van de bewaakmeteoroloog alle details horen over hoge- en lagedrukgebieden, isobaren, buienlijnen en hoogtestromingen. Het is vervolgens de taak aan de radiometeoroloog om dit te vertalen naar een weersverwachting voor op de radio. Overigens heeft elke radiozender zijn specifieke eisen. Op een zender als Radio 538 zal het weerpraatje veel informeler zijn, dan op Sky Radio.

Rond zes uur volgt al de eerste uitzending en meestal is het tot een uur of tien behoorlijk druk. Diverse radiozenders willen juist tijdens de spits een weerpraatje. Met één studio lukt dat niet en daarom zijn in de weerkamer van Meteo Consult twee radiostudio’s te vinden waar de radiopraatjes worden ingesproken. Een deel daarvan is live, maar er zijn ook praatjes die worden opgenomen. De praatjes worden meestal meerdere keren uitgezonden.

De drukte in de weerkamer hangt nauw samen met het weer. Juist op momenten met extreemweer zoals storm, zwaar onweer of extreme gladheid, komen er verzoeken voor extra weerpraatjes. Bovendien zijn dit ook lastige situaties voor de meteoroloog. Een kleine verschuiving op de weerkaart kan (ook op de korte termijn) enorme gevolgen hebben voor een klein land als Nederland. Overigens hoeft het weer niet altijd bij ons bijzonder te zijn. Orkanen of overstromingen elders in de wereld kunnen af en toe voor extra (radio)werk zorgen.

Tussen alle weerpraatjes door kijkt de radiometeoroloog ook nog eens naar de weerkaarten voor tien dagen vooruit. Aan de hand daarvan stellen ze een verwachting op voor deze termijn die vervolgens wordt ingesproken in de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725). Na de ochtendpiek volgt er zeker geen rust. Dit is vaak het moment dat de weersverwachting voor enkele avondkranten wordt geschreven. Ook volgen allerlei updates van de weerlijn, voor zowel de korte als de lange termijn. Om twee uur ’s middags zit de dienst erop, maar inmiddels is er alweer een nieuwe collega op dienst gekomen om de radiopraatjes in de namiddag en avond voor zijn of haar rekening te nemen.

De weerpraatjes van Meteo Consult zijn dagelijks te horen op: Radio 2, Sky Radio, BNR Nieuwsradio en Radio Gelderland. Ook verzorgen de radiometeorologen geregeld praatjes op Radio 538, Radio West en Radio 5. Via de Meteo Consult Weerlijn (0900-9725) kunt u op elk gewenst moment van de dag de weersverwachting beluisteren. 

Bron: Meteo Consult