Appels en peren

Ondanks het soms sombere weer van de afgelopen zomer is de fuitoogst - vroeger dan normaal - op gang gekomen. De opbrengst lijkt groot.

Inmiddels wordt er her en der druk geoogst in ’s lands boomgaarden. Natuurlijk is het weer een cruciale factor in de grootte en de kwaliteit van het fruit. Dit jaar zullen veel fruittelers tevreden kunnen zijn. De oogst is overigens al begonnen en dat is vroeger dan normaal. Dat heeft alles te maken met het warme voorjaar. De bloei kwam vroeger op gang en gedurende de rest van de zomer bleef het fruit voor op schema, ondanks het soms wat sombere weer.

De vele regen in juli heeft in het algemeen geen problemen veroorzaakt maar plaatselijke zware buien met hagel hebben wel schade aangericht. Sommige fruittelers hebben pech gehad en zagen een flink aandeel van de appels en peren verhagelen. Andere telers hebben in het geheel geen hagelschade. Omdat er in het voorjaar geen scherpe nachtvorsten zijn geweest en het weer verder dus vrij gunstig is verlopen, verwacht men in het algemeen een flinke oogst. Dat valt ook op bij de mensen die een fruitboompje in de eigen tuin hebben. Schattingen van vele honderden goed gerijpte appelen aan één enkel boompje komen voor. Dat betekent dat er in korte tijd creatief met allerlei appel- of perenrecepten moet worden omgesprongen. Om te voorkomen dat er zo direct honderd potten appelmoes op de plank staan. Gelukkig zijn er legio mogelijkheden om het fruit in andere gerechten te gebruiken. Voor wie niet direct recepten bij de hand heeft, het is het op het internet een kleine moeite om een breed scala aan recepten met appels en peren bij elkaar te googelen.

De fruittelers zijn blij met de gematigde temperaturen. Daardoor rijpt het fruit wat trager af en kan de pluk over een langere tijd worden uitgespreid. Dat was vorig jaar wel anders. Toen was het in september volop zomer. Daardoor kwam de pluk in het gedrang. Alles moest in een kortere tijd van de boom. Toch was vorig jaar ook een uitstekend jaar. Men sprak zelfs van de hoogste perenoogst ooit. Om een idee te geven, er werd toen in totaal 220 miljoen kilo peren geoogst. De appels bleven iets achter in vergelijking met voorgaande jaren maar op zich worden er in ons land nog altijd meer appels geoogst dan peren. Vorig jaar 365 miljoen kilo. In de afgelopen tien jaar loopt de appeloogst iets terug terwijl de hoeveelheid peren die worden geplukt gemiddeld toeneemt. In het uitstekende jaar 1999 werd er zelfs circa 560 miljoen kilo appels binnengehaald. De trend van het geleidelijk wat toenemende aandeel peren heeft niet zo zeer met het weer te maken als wel met de keuze van de telers.

Uit de landen om ons heen horen we momenteel vergelijkbare berichten. In Engeland is de oogst minstens een week eerder gestart dan normaal maar ook daar hebben hagelbuien plaatselijk flink huisgehouden. Bij grote hagelstenen wordt het fruit direct geheel beschadigd. Valt de hagel in kleinere korrels, dan worden er in het fruit putjes geslagen. Die kunnen later gevoelig worden voor rot of wellicht voor schurft, maar zelfs als dat niet gebeurt kan het fruit vanwege de putjes niet meer als eerste klas fruit worden verkocht. En dus krijgt de teler er dan een aanmerkelijk lagere prijs voor, als hij het al kan verkopen. Er zijn telers die in de afgelopen jaren zijn begonnen met het plaatsen van hagelkanonnen. Ondermeer in Zeeland moet dit grove geschut een enkele boomgaard beschermen tegen het verwoestende werk van de buien. Voor zover bekend is er uit wetenschappelijke hoek nog geen enkele bevestiging dat deze op zich tamelijk kostbare methode ook echt vruchten afwerpt. Op de goede manier dan wel te verstaan.

Bron: CBS, AGF