Felix en Henriette eisen hun tol

Nu de wervelstormen Felix en Henriette van de weerkaarten zijn verdwenen, kan in Midden-Amerika de balans worden opgemaakt.

De wervelstormen Felix en Henriette hebben duidelijk hun tol geëist in het midden van Amerika. Tot afgelopen donderdag zijn er in Nicaragua en Honduras meer dan honderd dodelijke slachtoffers geteld. Verder worden nog 120 mensen vermist. In Mexico zijn negen doden gevallen. Vooral het noorden van Nicaragua is getroffen. Volgens de president, Daniel Ortega, is de situatie erger dan eerst nog werd gedacht, nadat hij het rampgebied had bezocht. Meer dan 10.000 woningen zijn beschadigd of compleet verwoest. Meer dan 6500 gezinnen, rond 50.000 mensen, zijn alles kwijt. De president heeft om internationale hulp verzocht. Het land heeft ongeveer 30 miljoen Dollar (omgerekend 21 miljoen Euro) nodig om alles weer op te bouwen. De Europese Unie zal alvast een miljoen Euro beschikbaar stellen, het wereldvoedselprogramma van de VN. heeft 200.000 ton aan voedingsmiddelen gestuurd. 

Gisteren is de zoektocht naar mogelijke slachtoffers doorgegaan. De reddingsoperaties worden echter bemoeilijkt doordat veel gebieden onder water staan. Men vreest dat veel mensen door het wassende water zijn overvallen en weggespoeld. Op donderdag spoelden veel lichamen van de  Miskito indianen langs de kust van Nicaragua en Honduras aan.   

Donderdag was het nog erg slecht weer, door de nasleep van de op dat moment tot ‘gewone’ lagedrukgebieden afgezwakte Henriette en Felix. Er kwamen behoorlijk zware regen- en onweersbuien voor die grote gebieden onder water zetten. Honderden mensen werden in Honduras, Guatemala en Mexico uit voorzorg in veiligheid gebracht.  

Henriette is uiteindelijk over het noorden van Mexico getrokken en daarna afgebogen naar New Mexico in de Verenigde Staten. Daarbij zwakte zij af tot een tropische depressie. Felix op zijn beurt is over Honduras westwaarts gegaan, via El Salvador naar Guatemala, waar ook hij vervolgens als tropische depressie van de weerkaarten verdween.

Op dit moment dreigen er geen nieuwe orkanen in Midden-Amerika. Het seizoen is echter nog lang niet ten einde, tot en met november moet rekening worden gehouden met nog een aantal wervelstormen. Als we afgaan op de verwachting van het National Hurricane Center in Miami kunnen er nog eens 3 à 5 orkanen naar het Caribische gebied trekken, waarvan 1 of 2 kunnen uitgroeien tot zeer krachtige wervelstormen van minstens categorie drie, met windsnelheden van 177 tot 208 km/u. 

Tot nu toe zijn de wervelstormen er nog niet in geslaagd om zich in ‘onze’ straalstroom te mengen. Dan kan ook Europa er mee te maken krijgen in de vorm van grote oceaandepressies met stormwinden en veel regen. Echter, de orkanen van dit jaar zijn steeds voortijdig afgezwakt boven het vasteland van Noord- en/of Midden-Amerika en hebben daardoor nooit de westelijke straalstroom boven de Atlantische Oceaan kunnen bereiken. Bij de oostkust van de VS heeft zich momenteel de tropische storm Gabriella aangediend, maar die zal niet de orkaanstatus bereiken. Zij heeft deze zaterdag gemiddelde windsnelheden rond 75 km/uur (windkracht 9). Volgens de weermodellen zal Gabriella morgen, al oplossend, de oceaan verlaten, om dan waarschijnlijk de staat North Carolina binnen te trekken en daar volledig te verdwijnen. Dus ook zij zal niet in de straalstroom terechtkomen...

Vorig jaar gebeurde dat nog wel een enkele keer. Zo kreeg het (zuid)westen van Europa op 20 september met ex-orkaan Gordon te maken. Hij trok over de Azoren, later het noordwesten van Spanje met (kortdurend) zware stormwinden rond kracht 10. En ook Ierland had flinke hinder van Gordon op de 22ste vorig jaar….

De keerzijde van de medaille is dat de komst van ex-orkanen ervoor kan zorgen dat de wind, aan de voorzijde van de diepe lagedrukgebieden, in West-Europa naar zuidelijke richtingen draait, zodat warme lucht vanuit Zuid-Europa kan worden aangevoerd. En dan is het in de meeste gevallen nazomerweer met veel zon en temperaturen van al gauw 20 tot 25 graden. Vorig jaar lukte dit wel, mede daardoor konden we in Nederland een recordwarme september optekenen.
Op dit moment zijn er echter geen aanwijzingen dat de wind de zuidhoek opzoekt, laat staan dat voormalige orkanen het weer gaan beïnvloeden. Het zijn nog altijd de noordwestelijke winden die de komende dagen overheersen. De aangevoerde lucht is echter niet al te koud, maar vaak wel vochtig en dat betekent: aanhoudend wolkenvelden.

Bron: Yahoo (Duitsland), National Hurricane Center, Meteo Consult.