Veel water en sneeuw in Oostenrijk

Zeer grote regenhoeveelheden en sneeuwval teisteren een groot deel van Oostenrijk. Met wateroverlast tot gevolg.

De weercomputers hebben het bij het rechte eind gehad: sinds woensdag(na)middag is er in Oostenrijk inderdaad veel neerslag gevallen. Dit leidde en leidt tot wateroverlast. Voornamelijk de deelstaten Stiermarken (Steiermark), Niederösterreich en Oberösterreich zijn door de grote hoeveelheden neerslag getroffen. Beken en rivieren zoals de bekende Donau traden op verschillende plekken buiten hun oevers. Geen wonder, er viel regionaal meer dan 150 millimeter regen! 

Tot zover we hebben kunnen nagaan is de plaats Lilienfeld met 225 millimeter in 48 uur tijd de topper, gevolgd door Frankenfels (beide plaatsen liggen in Niederösterreich) met 208 millimeter. Verder gaven nogal wat meetpunten in 24 uur tijd zo tussen de 100 en 150 millimeter neerslag door. In Reichenau aan de Rax in Niederösterreich is vanaf woensdag 8 tot en met donderdag 13 uur 149 millimeter regen gevallen, in Lilienfeld 137, Lunz am See noteerde 133 millimeter en Puchberg am Schneeberg 122. Normaal is zo’n 78 millimeter voor de hele maand september! 

Vanaf ongeveer 1000 meter hoogte viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Ook in het zuiden van Duitsland is overigens veel sneeuw gevallen. Op de Zugspitze ligt nu 1 meter en 40 centimeter, terwijl hier dinsdagochtend nog 20 centimeter lag.

De combinatie van smeltende sneeuw en de vele regen leidde tot overstromingen in de eerdervermelde deelstaten van Oostenrijk. Zo staat de plaats Steyr in Oberösterreich onder water. En het water in de Donau heeft in Niederösterreich de hoogste stand in 20 jaar tijd bereikt. Het maximum is vrijdagmiddag gehaald, 9 meter 30 in de plaats Krems.

Het zwaarst getroffen gebied is volgens Oostenrijkse media het Alpenvoorland in Niederösterreich. Daar zijn de meeste rivieren en beken overstroomd. Tussen Frankenfels en Kirchberg is de weg geblokkeerd. Soldaten zijn ingezet om een belangrijke verbindingsbrug voor de ambulances in de plaats Lilienfeld te beschermen tegen het wassende water. Daarvoor zijn muren van zandzakken opgeworpen. 

Ook in de regio Salzburg werden er kleine overstromingen gemeld. De brandweer had gisteren zijn handen vol aan het leegpompen van kelders, waaronder in Hinterglemm en Uttendorf im Pinzgau. Verder hinderde de sneeuw het verkeer op de verschillende passen die Oostenrijk rijk is. Drie ervan zijn inmiddels afgesloten voor het verkeer, waaronder de Sölkpass in Stiermarken en de Grossglocknerstraat. Bovendien vielen door het gewicht van de sneeuw enkele bomen om die vervolgens de wegen versperden. Bij Mariazell zijn sneeuwkettingen voor vrachtwagens verplicht gesteld en op de B138 tussen Kirchdorf in Oberösterreich en Liezen in Obersteiermark werden de automobilisten door heuse sneeuwjachten (sneeuwval met harde wind) verrast, waardoor het verkeer tot stilstand kwam. Door de regen kwam bij Wenen op de A2 een kettingbotsing voor, waarbij tien auto's betrokken waren.

De veroorzaker van dit alles is een lagedrukgebied in de hoge luchtlagen, gevuld met koude lucht, dat over het midden van Europa naar de Balkan is weggetrokken. Samen met een stevige noordelijke stroming aan de achterzijde van de depressie werd de aangevoerde lucht gedwongen om tegen het Alpenmassief op te stijgen, waardoor er aan de noordkant door condensatie actieve neerslag kon ontstaan. Dit noemt men stuwingsneerslag en in het Duits, Stau

Een uitloper van een hogedrukgebied met het centrum nabij Ierland zorgt de eerstkomende dagen voor (veel) minder neerslag in de Alpenregio, maar droog is het niet. Bovendien komt er volgende week dinsdag weer een nieuwe depressie in zicht en ook die is gevuld met koude lucht. Waarschijnlijk trekt de kern van het lagedrukgebied over Polen oostwaarts, maar aan de westkant ervan zal er zowel op hoogte als aan het aardoppervlak opnieuw een koude noordwestelijke stroming (wind) opsteken die juist in de Alpen wederom tot stuwingsneerslag zou kunnen leiden. Hoe groot de neerslaghoeveelheden dan worden, is echter nu nog niet aan te geven.

Bron: diverse Oostenrijkse kranten.