mei warm, de lente recordwarm

Mei 2007 was lokaal recordnat en overal warm. Hierdoor is de lente als geheel recordwarm verlopen. We zetten alle feiten op een rijtje.

Vandaag eindigt de meimaand en daarmee wordt de meteorologische lente afgesloten. Aan de lange rij van weerrecords van de afgelopen tijd is nog steeds geen einde gekomen. Tijd dus om het een en ander op een rijtje te zetten.

Dat het weer de laatste tijd bizarre huzarenstukjes uithaalt, is de laatste weken maar weer eens gebleken. Na een recorddroge april, in delen van het land kon zelfs in het geheel geen neerslag worden afgetapt, gingen de hemelsluizen in mei, vanaf het einde van de eerste week wagenwijd open. Het resultaat is dat mei in delen van het land ruim meer dan 100 mm neerslag heeft opgeleverd (zie kaartje hiernaast) en aldus op nogal wat plaatsen de natste mei is geworden sinds het begin van de metingen. Dat geldt wellicht ook voor De Bilt, al stond de regenteller daar vanochtend afgerond op 132 mm en daarmee nog net iets onder het meirecord uit 1979 dat 133.1 mm bedraagt. Er is vanmiddag of vanavond dus daar nog wel een buitje nodig om het record officieel te breken. 

Qua zonneschijn was mei 2007 een hele modale maand. We komen namelijk dicht bij norm uit van 204 uren zonneschijn, wellicht blijven we daar nét onder. Verder was mei, en dat is de laatste tijd nauwelijks meer nieuws, een warme maand. De gemiddelde temperatuur zal wellicht op 14.2 graden gaan uitkomen en dat is goed voor een gedeelde tiende plaats op de ranglijst van warmste meimaanden. Toch was mei daarmee slechts 1.1 graad warmer dan de voorbije april, die alle warmterecords voor die maand wist te breken. Mede hierdoor is de lente van 2007 als geheel de warmste geworden sinds het begin van de metingen uit 1706.

De gemiddelde temperatuur over de maanden maart, april en mei komt uit op 11.6 graden, waar 8.9 graden de norm is. Dat is bijna een volle graad hoger dan het oude record van 10.7 graden, dat lang geleden in 1862 werd gevestigd. De warmste lente van de 20e eeuw was die uit 1998 met een gemiddelde temperatuur van 10.6 graden. Deze lente leverde in De Bilt al acht zomerse dagen op met een maximumtemperatuur van minstens 25 graden, evenveel als de lente uit 1993. Alleen in 1992 en 2000 waren dat er nog meer, namelijk twaalf. Bizar was dit jaar dat verreweg de meeste zomerse dagen al in april werden gemeten.

Het slot van deze maand was bepaald niet de warmste episode van de maand. Zo verliep het pinksterweekeinde vooral koel, maar omdat de nachten aan de zachte kant bleven, lag het kwik gemiddeld over het etmaal bezien, niet eens onder de norm. De dag na Pinksteren was het wél ruim twee graden koeler dan de norm. Zowel relatief als in absolute zin verliep er één meidag nog kouder, namelijk de 17e. Verder waren er nog maar drie meidagen die ook nog een tikkeltje koeler verliepen dan de norm. Verder was het, zoals al maandenlang, alleen maar warmte die de klok sloeg. We hebben immers nu een recordwarme herfst, winter en lente achter de rug!

Niet alleen in eigen land, maar ook elders in Europa deed koudere lucht er tijdens het voorbije weekeinde er alles aan om een groot grondgebied te veroveren. Vooral in de bergen leverde dat een spectaculaire weersomslag op, wat op de foto’s hiernaast, genomen in het op 1600 m hoogte gelegen Zwitserse Bettmeralp duidelijk is te zien. De warmte zal daar echter snel gaan terugkeren en ook in eigen land komt het kwik in zomerse sferen, zonder dat het écht bloedheet wordt, er moet meer gedacht worden aan maxima tussen 21 en 26 graden. Details over deze weersontwikkelingen kunt u beluisteren via onze Meteo Consult weerlijn, onder 0900-9725.

Al bijna twee maanden geleden hebben we gespeculeerd over het feit dat 2007 het warmterecord van 2006 wel eens zou kunnen breken. Dat leek, met nog zoveel maanden te gaan, een gewaagde uitspraak, maar was het in feite niet. Inmiddels heeft dit jaar tot en met 30 mei al 475.5 graaddagen bijeengesprokkeld en hebben we nog maar 49.9 punten nodig om het totaal van 2006 te evenaren, oftewel iets meer dan 0.2 graden per dag gemiddeld. Naar verwachting zullen de komende tien dagen echter duidelijk bovengemiddelde temperaturen opleveren. Medio 8 juni hebben we wellicht alweer 38 graaddagen erbij gesprokkeld en hoeven we de rest van het jaar nog maar 11.9 punten te vergaren. Dat is slechts 0.06 graden per dag gemiddeld. Met andere woorden, de rest van het jaar hoeft dan nog maar een fractie warmer dan gemiddeld te verlopen en een nieuw warmterecord is een feit. We zullen u de komende maanden op de hoogte houden hoe dit warmteoverschot zich verder ontwikkelt.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, Alwin Haklander, eigen archief.

Foto’s: Jan Stapelbroek, KNMI, webcam Bettmeralp. Voorpagina: Roel de Haan.