Koud en warm in Europa

Koude lucht nam de afgelopen dagen bezit van delen van Europa, op andere plekken was het juist zeer warm.

De afgelopen dagen waren er grote verschillen in Europa. Dinsdag was het in Nederland fris, zeg gerust kil, met maximumtemperaturen die tot de laagste waarden behoren die eind mei mogelijk zijn. Maar niet alleen bij ons lag het kwik op een uitzonderlijk laag niveau. En op andere plekken was het daarentegen veel warmer dan normaal. 

De koude lucht in Nederland werd vanaf de Noordzee aangevoerd aan de achterzijde van een lagedrukgebied ten oosten van ons. Het werd niet warmer dan 12 tot 14 graden. In nog koudere lucht werd het maandag in Engeland op een enkele plek zelfs niet warmer dan 7 (!) graden. En in de Alpen daalde de sneeuwgrens in Duitsland enige tijd tot op 700 meter hoogte. Ook dinsdag werd het in Zuid-Duitsland, niet eens tien graden, met opnieuw regen, heel veel regen zelfs. In een groot gebied viel in een dag zelfs rond 60 millimeter neerslag, op de bergflanken soms nog veel meer.

Terwijl in Zuid-Duitsland de tien graden niet werd gehaald, was het enkele honderden kilometers naar noordoosten toe een stuk warmer met in Berlijn, en ten oosten ervan, temperaturen van 25 graden of meer. De echt hete lucht zat nòg verder naar het oosten met bijvoorbeeld in Polen en de Baltische Staten op enkele plekken zelfs een tropische 30 graden of meer.

Opvallend was dat tevens Zuid-Zweden in de warmte deelde met zeer lokaal 25 graden bij ook ruimte voor zon. Maar even verder naar het noordwesten was het bij veel bewolking en her en der wat regen niet warmer dan een normalere 16 tot 18 graden, in Noorwegen niet warmer dan 10 tot 15 graden. Nog verder naar het noordwesten, en dan praten we helemaal over de westkust van Noorwegen, was het juist weer een stuk warmer. Met een oostenwind kwamen de temperaturen aan de westzijde van de Noorse bergen door föhneffect op veel plaatsen ruim boven 20 graden uit bij perioden met zon.

Ook de rest van de week profiteren veel plaatsen aan de westkant van de Noorse Bergen van föhneffect en temperaturen van rond of iets boven 20 graden. Aan de oostkant van de bergen valt er bij tijden juist regen in grote delen van de zuidelijke helft van Noorwegen en in Zweden. Toch is het ook daar niet koud voor die regio met maxima tussen 15 en 20 graden.

De noordzijde van de Alpen wordt komt geleidelijk op vergelijkbare temperaturen uit. Droog blijft het daarbij niet overal, maar af en toe schijnt ook de zon. Vergeleken met de kou, regen en sneeuw van eerder deze week, is dat een wereld van verschil.

Ook bij ons is een temperatuursstijging op komst. Precies op tijd voor het weekeinde gaat het kwik vanaf zaterdag ruim boven 20 graden uitkomen. Daarbij is het meest droog en zijn er ook perioden met zon.

Voor de laatste ingesproken verwachtingen voor bijvoorbeeld de komende 5 dagen in Nederland of een globale verwachting voor Europa, bel de Meteo Consult Weerlijn: 0900-9725 (50 cent per minuut).

Verder: binnenkort weer een verslag van de tornadochasers van DutchTRex op deze site over hun belevenissen in de VS. Daarnaast zijn ze dagelijks te volgen op onder meer http://www.paanstra.nl/dutchtrex/.