Natte nacht op komst

Wij krijgen vannacht veel regen. Frankrijk en Spanje zitten al dagen in de hoosbuien.

De hoosbuien die de afgelopen paar dagen boven Europa ontstonden, hebben heel wat wateroverlast veroorzaakt. In delen van Spanje is donderdag in een etmaal tijd meer dan 100 tot 200 millimeter water naar beneden gekomen, een aantal Franse regio’s ziet steeds meer grond onder een dikke laag water verdwijnen.

Afgelopen nacht heeft het vooral in het zuiden van Frankrijk hard geregend. Een plaats als Bergerac gaf 22 millimeter door, Toulouse 39 en Montauban 43. In de Spaanse regio Castilla la La Mancha is momenteel 200.000 hectare landbouwgrond overstroomd en de boeren vragen om de noodtoestand daar af te kondigen.

De buien die afgelopen nacht ons land aandeden zijn voornamelijk in de oostelijkehelft gevallen. Maar nieuwe buien zijn op komst.  Voor het hele land. De neerslag ontstaat onder andere omdat we ons op de grens van warme en koude lucht bevinden.  Zo was het vandaag in grote delen van Duitsland met gemak 23 tot 29 graden. Ook de oostelijke regio's van Frankrijk bevonden zich in relatieve warmte. En dat terwijl de Franse westkust het moest doen met hele bescheiden waarden van 14 a 15 graden. En ook in Engeland en Wales was het uitermate killetjes. In Londen was het rond de klok van 14.00 uur nog maar 12 graden.

Niet alleen tussen deze twee luchtsoorten komt de vorming van neerslag gemakkelijk op gang, ook IN de warme lucht is de atmosfeer nogal explosief. Op het satellietbeeld hiernaast, is de situatie van 19.00 uur vrijdagavond te zien. Allerlei buiengebieden 'popten' op en dat leidde her en der in Europa tot forse regen- en onweersbuien. Vooral de hele oostelijke helft van Duitsland, het zuiden van Duitsland, de noordelijke helft van Spanje en het noorden van Frankrijk kregen meerdere fikse kneiterbuien over zich heen. Op het radarplaatje is de buienlijn boven Noord-Frankrijk goed te zien. Deze leek pal op ons af te stevenen, maar deed later voornamelijk Limburg in alle heftigheid aan.

Aan het begin van de zaterdagmiddag was het in de warme lucht boven het oosten van Frankrijk ook alweer raak. Daar vormden zich alweer grote stapelwolken die buien met zich meebrachten. Deze buien ontstonden ten noorden van een lagedrukgebied. Dat lagedrukgebied zal geleidelijk aan kracht inboeten. Ondertussen ligt er boven ons land een front, waar later vanavond en gedurende de nacht de activiteit juist sterk van toeneemt. Die activiteit wordt opgewekt doordat er een klein lagedrukgebied zal gaan ontstaan, boven Belgie, dat vanuit het zuiden ons land gaat binnenlopen. Mogelijkerwijs worden enkele van de buien die zich nu boven Oost-Frankrijk bevinden, daarin geintegreerd. De neerslaghoeveelheden die worden verwacht, zullen her en der dik boven de 20 mm oplopen. Een natte nacht dus! Met name in een noord-zuid strook over het midden van het land kan het fors plenzen. Lokaal meer dan 30 millimeter is mogelijk.

Foto-uitsnede voorpagina: Ge Ensing.