Onweersbuien

Afgelopen nacht trokken de eerste regen- en onweersbuien over het oosten van ons land. De komende dagen volgen meer buien, maar waar gaan ze vallen?

Donderdagmiddag was het zonnig, toch ontstonden er in het binnenland een paar stapelwolkje. Het kon de pret niet drukken en voor dat we het doorhadden was de wolk alweer verdwenen. Niets stond in de weg voor een prima barbecue-avond. Boven Duitsland, Frankrijk en België groeide op dat moment de stapelwolken wel door en ontstonden enkele pittige buien met onweer. Een enkele bui trok in de avond net ten zuidoosten van Vaals langs. In de late avond trokken buien richting Limburg en Gelderland.

Afgelopen nacht trokken uiteindelijk een paar flinke exemplaren over het oosten van het land. Vanaf Venlo tot het zuidoostelijkste puntje van Drenthe viel er regen, maar wel met een plaatselijk karakter. Als we alle radarbeelden van afgelopen nacht op elkaar leggen blijkt dat vooral op de grens tussen Gelderland en Overijssel veel regen is gevallen. Vooral in de omgeving van Borculo zou een flinke plens water gevallen zijn. Volgens het cumulatieve radarbeeld is daar in korte tijd de helft van de normale maandhoeveelheid gevallen. Overigens was deze hoeveelheid de afgelopen weken al gevallen. Vrijwillige waarnemers uit het oosten van Nederland zagen vanmorgen ook een laagje water in de regenmeter staan. Gerrit Vossers in Silvolde kon ruim 7 mm aftappen en in Winterswijk-Meddo viel bij Ans Prinsen 9 mm.

Over de grens zijn nog grotere neerslagsommen genoteerd. Zoals 30 tot 50 millimeter net over de grens in Duitsland en bijna 60 mm in Noord-Frankrijk. Nog natter was het gisteren op sommige plaatsen in Spanje. In Madrid regende het vrijwel de hele dag bij slechts een graad of 13. Veel meer neerslag viel er verder naar het zuiden met in de omgeving van Ciudad Real 240 mm regen en in Granada werd zware hagel waargenomen. Voor de agrarische sector waren deze buien te zwaar, er is dan ook sprake van flink wat schade.

Aan het begin van de middag waren in eigen land nog altijd een aantal buien actief langs de oostgrens. In het westen scheen de zon uitbundig en was de temperatuur opgelopen naar (ruim) 23 graden. Komende nacht en ook morgen blijft het buiig, vooral in het oosten van het land. Met wat geluk blijft het in het westen en noordwesten op een enkele spat na gewoon droog.

Tijdens het lange pinksterweekeinde blijft het wisselvallig. Zodra zondagochtend de laatste buien naar het oosten zijn weggetrokken, wordt het enige tijd droog met daarbij zelfs enkele opklaringen. De weersverbetering is echter van korte duur. Boven de Britse eilanden zien we een actief lagedrukgebied klaar liggen en later op de dag volgt opnieuw regen. Begin volgende week blijft dit lagedrukgebied ronddobberen in de buurt van ons land. Actieve buien met veel regenwater, hagel en onweer én perioden met zon wisselen elkaar af.

Waar de buien gaan vallen is moeilijk te zeggen, zeker zoveel dagen vooruit. Met behulp van de radarbeelden op deze website kunt u voor een paar uur vooruit alvast een aardige inschatting maken wat betreft de buien. Verder vooruit wordt het al een stuk lastiger. We zagen afgelopen nacht al dat buien een zeer lokaal karakter hebben. Op de ene plaats kan het dus enige tijd flink regenen, terwijl het een paar kilometer verderop gewoon droog blijft.

Hoe moeilijk het is om de locatie van buien te verwachten, blijkt wel uit de verslagen van de tornadojagers in Amerika. Zoals u de afgelopen dagen heeft kunnen lezen zijn ze elk voorjaar in de VS te vinden om tornado’s te vinden. De kunst is om aan het begin van de dag te bepalen, waar aan het eind van de middag zware buien gaan ontstaan, het liefst met een tornado erbij. De afgelopen dagen hebben ze de buien welliswaar gevonden, een tornado hebben ze (nog) niet mogen aanschouwen. De avonturen van de Meteo Consult Tornadojagers kunt u regelmatig aantreffen op deze site, maar via de site van DutchTRex kunt u de dagelijkse belevenissen (inclusief foto’s) volgen.

 

Bron: Meteo Consult, vrijwillige waarnemers, El Pais